Informació general

Gastronomia

Cambrils es queda sense les Jornades de la Tonyina...i d'altres

L'Associació d'Empresaris d'Hostaleria mostra el seu descontent amb l'Ajuntament per no planificar aquesta activitat gastronòmica, així com deixar perdre la Ruta de la Tapa, el Concurs Nacional de la Galera o el Romesco Food & Drinks

Per Cristina Sierra

L'esmorzar popular a la Cooperativa Agrícola, emmarcat en les Jornades de l'Oli Nou, serà un dels darrers actes gastronòmics de l'any
L'esmorzar popular a la Cooperativa Agrícola, emmarcat en les Jornades de l'Oli Nou, serà un dels darrers actes gastronòmics de l'any | Berta Ruiz

La gran novetat d'enguany del calendari gastronòmic de Cambrils era el Mes de la Tonyina, una nova proposta que volia reforçar el títol del municipi com a capital gastronòmica de la Costa Daurada. Aquesta jornada estava planificada de la segona quinzena d'octubre fins a la primera quinzena de novembre però, la realitat és que finalment no s'ha dut a terme, deixant el calendari amb només cinc campanyes: Galera, Carxofa, Romesco, Festival del Vi i la Gastronomia i l'Oli Nou.

"Ningú ha mogut res", lamenta Xavi Martí, president de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de Cambrils. Des de l'entitat expressen a revistacambrils.cat el seu descontent amb l'Ajuntament per no haver tirar endavant el Mes de la Tonyina, ni tampoc altres activitats que s'havien treballat, com el Concurs Nacional de la Galera, el Concurs Provincial de la Tapa o Romesco Food & Drinks. "Hi havien projectes que havíem treballat desinteressadament i no han estat capaços de tancar res, estem molt decebuts", diu el cambrilenc, xef de Casa Macarrilla 1966.

Per tal de donar més visibilitat a les Jornades de la Tonyina, des de la mateixa entitat s'havia començat a treballar amb Balfegó i també s'havia parlat amb Carme Ruscalleda perquè vingués el darrer dia de "Cambrils, entrada al País del Vi" i es donés el tret de sortida a aquesta nova aposta gastronòmica. "Des de l'ajuntament no es va fer res. Havien de parlar amb ella des de Promoció Econòmica. Es perden les jornades. Són mil coses, hem fet una feina brutal i després veiem que no s'ha fet res. Estem disgustats perquè veiem que nosaltres ens esforcem i ells no es mouen. Què s'està fent per la gastronomia de Cambrils? Ens omplim la boca dient que som la capital gastronòmica de la Costa Daurada però no fem accions. L'any passat ens van dir que el pressupost s'incrementava un 20% i no s'ha fet res", diu Martí.

Jordi Tranquillo, membre de l'associació i xef del restaurant La Stiva, afegeix que la idea que van plantejar des de l'entitat era fer un showcooking amb Carme Ruscalleda i el reconegut cuiner japonès Hideki Matsushisa. "Volíem que cuinessin tonyina amb oli de la Cooperativa de Cambrils. Ens van dir que era una bona idea i res. Sap greu perquè proposes coses i després, entri qui entri, no surten les coses. Al final no saps què pensar", afirma.

"No s'està treballant per la gastronomia cambrilenca"

Xavi Martí explica que en cap moment han tingut notícies de la regidoria de Promoció Econòmica per tirar endavant el Mes de la Tonyina. És més, remarquen que la primera acció de la que van parlar després de l'estiu va ser directament les Jornades de l'Oli Nou, que es faran del 27 d'octubre al 5 de novembre. Deixen clar que en cap moment s'ha parlat amb els restaurants per tractar la jornada dedicada a la tonyina. Revistacambrils.cat ha tingut accés al grup de WhatsApp de l'associació amb Promoció Econòmica i ha pogut comprovar que no se li ha ofert a cap restaurador participar en aquestes jornades. 

"L'Ajuntament no està treballant per la gastronomia cambrilenca. Nosaltres vam ser els que vam donar la idea perquè crèiem que era una proposta diferent. Eren unes jornades que il·lusionaven a la gent", diu Martí, que afegeix que amb aquesta acció es feia un salt endavant. "No podem viure del nostre passat gastronòmic, hem de pensar en el futur perquè la gastronomia canvia", afirma.

Des de l'entitat cambrilenca també recorden altres iniciatives que s'han anat treballant i que finalment no s'han materialitzat. És el cas del Concurs Nacional de la Galera, que ja hi havien les bases; del Concurs Provincial de la Tapa o del Romesco Food & Drinks, un esdeveniment similar al Festival del Vi que també estava previst fer-lo al Parc del Pescador. "Per què no s'han fet totes aquestes propostes? I les promocions internacionals que s'havien de fer? On són? S'inverteix molt poc a nivell gastronòmic. Cada jornada que fem ronda els 15.000 euros, si no es fan les jornades, a on van a parar aquests diners?", es pregunta el president.

Recuperar la Ruta de la Tapa

L'Associació d'Empresaris d'Hostaleria vol deixar clar que aquest malestar que tenen no és amb el Patronat de Turisme, destacant especialment la feina de la seva directora Amèlia Rico, sinó que és amb el propi consistori, amb qui encara no s'han reunit des que va entrar el nou govern. Martí explica que hi havia prevista una reunió que es va anul·lar perquè ell no hi podia assistir i que ara estan a l'espera d'una nova cita. L''entitat puntualitza que no carrega contra els actuals regidors ja que fa poc que estan treballant. Remarquen que no busquen culpables, sinó que volen buscar solucions perquè després de quatre anys de treball a l'associació no veuen reacció i ho denuncien en premsa perquè hi hagi una "acció immediata".

Un dels temes que volen tractar és la recuperació de la Ruta de la Tapa, unes jornades que es van deixar de fer fa dos anys. Tant Martí com Joan Llaberia, xef del restaurant L'Original Experiències Gastronòmiques i guanyador de diferents edicions de la ruta, demanen que es busquin alternatives per poder tornar a acollir aquesta proposta. "El problema que hi ha és que no arribem al número de participants que demana el patrocinador, però he vist en altres llocs que es fa amb molts menys participants i no passa res. Sí que és veritat que es podrien apuntar més restaurants i bars, però no hi hauria problema si fos una ruta més reduïda. No pot ser que Cambrils no tingui aquesta ruta que era un èxit. Que es faci amb el número de participants que sigui, després la gent ja es tornarà a apuntar. Volem tornar a tenir una ruta de la tapa, ho hem de tornar a posar de moda", manifesta Llaberia. La darrera edició que s'havia planificat comptava amb la participació de 35 establiments però finalment no es va tirar endavant perquè es van demanar molts documents i els restauradors no ho van acabar enviant, per això, demanen facilitats a l'hora de fer aquests tipus d'esdeveniments.

En la línia de Martí, el xef també lamenta que les jornades que es treballen des de l'associació no siguin una realitat. "Ens prometen coses i sempre ens quedem a mig camí, no tiren endavant i d'altres pobles ens passen per davant. No pot ser", assenyala Llaberia, que enguany va ser un dels restauradors que no va participar al Festival del Vi i la Gastronomia pels canvis en l'organització i les noves condicions. "La fira estava en ascens i no s'havia d'haver fet aquest canvi", lamenta.

Jordi Tranquillo assegura que tenen la sensació que, per molt que proposin idees, no es faran. "Estem enfadats perquè veiem que no anem en la mateixa direcció. Nosaltres anem fent però a l'hora de la veritat ens deixen a l'estacada", diu el cambrilenc, que explica que en una trobada amb l'anterior alcalde se'ls hi va dir que estiguessin tranquils perquè Cambrils "anava sol", una afirmació que considera que no és correcte perquè és el moment d'evolucionar i deixar el passat enrere.

L’Apunt

Pocs restaurants interessats segons l'Ajuntament

Fonts de l'Ajuntament han explicat els motius pels qual es va decidir no fer el Mes de la Tonyina. Segons expliquen, es va anul·lar per una decisió tècnica. "Primer perquè era el primer any i, segon, perquè eren molt pocs els restaurants interessats", afirmen.

També estenen la mà a trobar-se amb l'associació i buscar solucions. "L'Ajuntament està obert a programar les jornades gastronòmiques que serveixen per promocionar la ciutat, les que siguin. Unes jornades que responguin a la necessitat de l'empresari cambrilenc i que siguin un èxit", remarquen.

Sobre les declaracions de Martí, recorden que es va mantenir una reunió al desembre de 2022 amb l'aleshores alcalde, Oliver Klein, en què es va decidir reduir el número de jornades gastronòmiques i que tinguessin més durada. "Es van programar sis jornades i es van deixar de fer les Jornades dels Fideus Rossos i les Tapes a petició dels empresaris", diuen.

També afegeixen que hi havia una reunió programada pel passat 2 d'octubre a les 10 del matí amb les regidores de Turisme i de Promoció Econòmica que el president de l'associació va suspendre. "En cap cas es té referència que el sr. Martí hagi demanat veure's amb l'alcalde", expressen.

Per últim, fonts de l'Ajuntament demanen que "aquestes polèmiques artificials es facin amb dades certes i sense fugir d'estudi".

Comenta aquest article