Cultura

Memòria històrica

Les memòries de la Guerra Civil recollides en els quaderns amagats d'un montblanquí

La sala d'actes del Centre Cultural va acollir la presentació del llibre "Els quaderns amagats. Memòries de la Guerra Civil de Josep Maria Guarro Martorell (1938 - 1939)", de Jordi Guarro Martorell

Per Lluís Rovira i Barenys

Jordi Mateu en un moment de la xerrada, ahir, al Centre Cultural
Jordi Mateu en un moment de la xerrada, ahir, al Centre Cultural | Lluís Rovira i Barenys

La sala d'actes del Centre Cultural va acollir la presentació del llibre "Els quaderns amagats. Memòries de la Guerra Civil de Josep Maria Guarro Martorell (1938 - 1939)", a càrrec del montblanquí Jordi Mateu Guarro, nét de l'autor d'aquests quaderns amagats. I es va fer en el marc del cicle de Memòria de tardor i organitzat pel Campus Extens de la URV, l'Arxiu Municipal de Cambrils i el Museu d’Història de Cambrils. El llibre, que va veure la llum el mes de desembre de l'any passat, conté la transcripció dels quatre quaderns que Jordi Mateu va descobrir en un armari i dels que ningú, a casa seva, n'havia sentit parlar. Al costat dels quatre quaderns amb anotacions fetes per Josep Maria Guarro durant els anys 1938 i 1939, també es van trobar 125 cartes familiars, algunes d'elles que havia enviat Josep Maria Guarro des del front com d'altres que li havia enviat la família. El llibre es complementa amb la cartografia del recorregut que va fer Josep Maria Guarro durant aquells dos anys de periple bèl·lic a més d'incloure el nom i els cognoms de les persones que s'esmenten en les cartes així com una relació de montblanquins i foranis que van ser víctimes de la Guerra Civil.

Jordi Mateu va explicar com va fer la troballa dels quaderns en un armari "d'aquests que no s'obre mai" i que això li va despertar un gran interès per seguir el fil històric dels esdeveniments relacionats en aquests anys de guerra fins a veure el llibre publicat, vint anys després de la descoberta i assessorat pel doctor de l'Àrea d'Història Moderna de la Universitat de Barcelona, Valentí Gual . L'autor va llegir, ahir, uns quants episodis recollits en el llibre i va fer un prec als presents a l'acte en el sentit que si algú disposava de material escrit relacionat amb la Guerra Civil el diposités en els arxius ja que es tracta d'una informació molt valuosa per conèixer molts detalls succeïts en aquells anys.

Episodis cambrilencs al llibre

El llibre de Jordi Mateu també inclou un parell d'episodis relacionats amb Cambrils. En el llibre s'expliquen les peripècies que va haver de viure el pare de Josep Maria Guarro quan va voler anar a l'Ametlla de Mar, on hi havia el seu fill esperant l'anada al front de l'Ebre, per portar-li menjar. Va baixar de Montblanc fins a Cambrils acompanyat per sa filla i va mirar de pujar en un dels camions que anaven en direcció sud però va desistir ja que no es permetia pujar dones en direcció al front. Pare i filla se'n van haver d'entornar cap a Montblanc. Al cap d'uns dies el pare de Josep Maria Guarro va tornar a Cambrils. En aquesta ocasió es va trobar un amic de Montblanc que li va donar una altra solució per anar a l'Ametlla de Mar, anar-hi amb barca d'un amic seu. Així és com es va embarcar a cambrils per anar a l'Ametlla de Mar però el viatge va anar farcit de diferents peripècies. a meitat del trajecte el motor es va espatllar i van haver de seguir la navegació a vela. Uns guàrdies costaners, des del litoral, els van fer senyals que hi anessin. Des de la barca responien que els era impossible per l'avaria del motor i així va ser que els guàrdies els van començar a disparar. Per sort no hi va haver morts ni ferits i la barca va poder arribar a destí. Un altre dels episodis que es relata en el llibre és el de l'estada temporal de Josep Maria Guarro a l'anomenat parc de les Llebres, en els terrenys del Parc Samà, el setembre de 1938. En aquest cas es narra com es vivia el dia a dia en aquest lloc i les escapades que feienc els soldats per anar a collir raïm moscatell de les vinyes properes, ja en el terme de Montbrió amb l'enfrontament amb un pagès que les veremava. Josep Maria Guarro va estar al parc de les Llebres des del 20 de setembre fins l'11 d'octubre de 1938.

Comenta aquest article