Cultura

Celebració

La Penya Cicloturista celebra els seus 50 anys amb un col·loqui i una exposició

Desenes de penyistes es reuneixen al Centre Cultural per commemorar aquestes cinc dècades de l’entitat cambrilenca

Per Cristina Sierra

D'esquerra a dreta: Jordi Mariné Cuesta, Quico Domingo, Lluís Domingo i Jordi Mariné Tarés, al col·loqui
D'esquerra a dreta: Jordi Mariné Cuesta, Quico Domingo, Lluís Domingo i Jordi Mariné Tarés, al col·loqui | cristina Sierra

La Penya Cicloturista Cambrils està d’enhorabona. L’entitat ha celebrat aquest mes de setembre els seus cinquanta anys, una xifra molt especial que marca l’exposició "50 anys de penya 1973-2023" que es va inaugurar, ahir a la tarda, a la Sala Àmbits del Centre Cultural i Ocupacional. 

Desenes de penyistes es van retrobar en aquest acte que es va iniciar amb un col·loqui a càrrec del president, Quico Domingo; el fundador de l’associació i exciclista professional, Jordi Mariné Tarés, i el membre de l’entitat, Jordi Mariné Cuesta. Una xerrada que va ser molt entretinguda, ja que tant els tres ponents com diferents assistents van recordar anècdotes que s’han viscut al llarg d’aquestes cinc dècades. 

La primera sortida que va fer la Penya Cicloturista va ser el 23 de setembre de 1973, un dia que Mariné Tarés va recordar amb emoció, ja que un dels objectius amb els que va crear l’entitat era que els xiquets fessin un bon ús de la bicicleta. "Era la il·lusió que hi podia posar un nen amb la il·lusió d’una persona que havia acabat la seva carrera professional. El que començàvem a fer era cicloturisme, unes sortides en bicicleta sense afany de guanyar però d’on sí en podia sortir un campió (…) El cicloturisme que vam iniciar va durar molts anys", va dir l’expresident. 

Aquestes sortides es feien des del col·legi La Salle i els caps de colla vetllaven perquè els nens que anaven per la carretera no tinguessin cap accident i sapiguessin les normes d’ús de la bicicleta. Un dels caps va ser Lluís Domingo -també va ser president de l'entitat-, que va pujar a l’escenari per parlar sobre la seva experiència. El cambrilenc va explicar una divertida anècdota sobre el sistema de punts que tenien els caps de colla per controlar els xiquets. "Abans de ser president vaig encarregar-me de la puntuació dels nois. Cada vegada que venien tots tenien 25 punts. L’Antonio Príncep em deia que anés traient punts als que no havien greixat la cadena o que havien circulat malament. Jo li deia que sí, però el que ell no va saber mai va ser que no vaig treure punts!", va dir fent riure als assistents.

Domingo també va parlar sobre la pel·lícula que va fer de la Penya perquè tingués un "record en viu". La va fer amb Súper-8 l’any 1977 i la gravació va durar un mes. Un projecte que també es pot veure a l’exposició. 

De la Marxa Cicloturista a la Festa de la Bicicleta

Durant aquest col·loqui també es va parlar sobre la competició de baixada sense cadenes o la Marxa Cicloturista que es va organitzar durant deu anys a l’agost, una prova que avui dia seria impensable per la gran quantitat de turistes que rep el municipi. Com van dir els responsables, la darrera edició va comptar amb la participació de 1.000 participants. "Vam començar aquestes marxes convidant a tots els ciclistes de Catalunya. Va ser una prova pionera a tota Espanya. A l’hora dels avituallaments les senyores de molts ciclistes eren les que preparaven els esmorzars", recordava Mariné. 

Un altre acte emblemàtic organitzat per la Penya Cicloturista és la Festa de la Bicicleta que van "heretar" de les festes del barri de l’Eixample. Des de fa dos anys, es fa en el marc de la Cambribike i enguany ha arribat a la seva 40a edició.

Abans d’inaugurar l’exposició, els penyistes van homenatjar els presidents amb l’entrega d’un obsequi. "Sempre hi ha hagut ganes i ciclistes amb el maillot de Cambrils sent ambaixadors allà on anem", deia Mariné. 

La mostra "50 anys de penya 1973-2023" recull no només fotografies de les diferentes etapes del club cambrilenc, també diferents models de bicicletes, maillots i detalls tan entranyables com els carnets dels nens que van començar a pedalejar amb la Penya. 

El proper acte dels 50 anys serà diumenge 15 d’octubre, amb una sortida amb bicicletes d’època a Riudecanyes o Duesaigües. 

L'exposició combina les fotografies històriques amb bicicletes d'època
Carnets dels xiquets i xiquetes que es van iniciar en el món de la bicicleta amb la Penya
Fotografia històrica de la Penya junt amb un dels maillots dels primers anys

 

Comenta aquest article