Societat

Salut

Cambrils acull el primer Congrés Internacional de Cuidadors de Malalts d'Alzheimer

Durant dos dies el Casal de la Gent Gran ha estat la seu d'aquesta trobada organitzada per l'Associació de Familiars d'Alzheimer Costa Daurada i l'Afa Torre Vella

Per Cristina Sierra

Darrera ponència del primer Congrés Internacional de Cuidadors de Malalts d'Alzheimer
Darrera ponència del primer Congrés Internacional de Cuidadors de Malalts d'Alzheimer | Cristina Sierra

La sala d'actes del Casal Municipal de la Gent Gran va acollir, dijous i divendres, el primer Congrés Internacional de Cuidadors de Malalts d'Alzheimer. En aquestes jornades, organitzades per l'Associació de Familiars d'Alzheimer Costa Daurada i l'Afa Torre Vella, hi van prendre part diferents metges, psicòlegs, treballadors socials i professors universitaris especialitzats en aquesta malaltia neurodegenerativa, així com l'alcalde i regidors del municipi.

Durant els dos dies es van programar diferents taules rodones i xerrades que van servir als assistents per conèixer una mica més l'Alzheimer i posar en valor la figura del cuidador i cuidadora, unes persones vitals en l'acompanyament al malalt al llarg de tota la malaltia. Així ho remarcava la vicepresidenta de l'Associació Cuidadora 1a Persona, Marta Borràs, en l'acte d'obertura del congrés. "El cuidador, que és una persona normal com molts de nosaltres, viu i es desviu pel seu familiar, i es veu obligat a fer unes jornades maratonianes, perquè segons va avançant la malaltia ja no podrà ni descansar a les nits, perquè sorprenentment els malalts tenen una activitat mental i física desbordant en les hores nocturnes", manifestava.

També va comentar que el moment més dur per un cuidador és "arribar a reconèixer que, aquella persona amb la qual has compartit més de mitja vida, arribarà un dia que no et reconeixerà, no sabrà qui ets, però la teva veu, la veu del ser estimat, el retorna esporàdicament al món real".

Tallers per ajudar els malalts

Entre les ponències que es van fer hi havia la d'"Aspectes emocionals i psicològics de l'Alzheimer", "Ens cuidem?" i "Cuidat per cuidar: estratègies nutricionals per la prevenció i el maneig de l'Alzheimer". També hi va haver la xerrada "De la ment amb les mans", a càrrec del regidor d'Educació, Cultura i Patrimoni de l'Ajuntament de Cambrils, Jordi Barberà, i de l'educadora i professora de la URV, Cinta Mata Ballesté. Es va explicar el projecte d'art i salut impulsat pel Museu d'Història de Cambrils, realitzat amb malalts i amb la col·laboració de Queralt Osorio, autora de l'exposició La mar fa illetes en terra barquetes, exposada enguany a la Torre del Port. Els alumnes van aprendre de la mà de l'artista les tècniques per poder recrear una de les seves obres que tenia els peixos com a protagonistes. D'aquesta manera, cadascú va fer la seva interpretació del quadre. "L'objectiu d'aquests tallers és que els malalts estiguin en un nivell inicial i moderat, volem alentir aquesta progressió de pèrdua de memòria i donar-li visibilitat. Són teràpies culturals i altres llenguatges que ajuden als malalts", afirmava.

Dos dies plens d'aprenentatge que Carmen Barros, secretària del congrés, valorava satisfactòriament. "Estem molt contents", deia. També destacava que la Fundació Pasqual Maragall s'havia compromès a fer més actes per la zona del Camp de Tarragona amb l'objectiu de conscienciar sobre aquesta malaltia.

Jordi Barberà i Cinta Mata van oferir la xerrada "De la ment amb les mans"

 

Comenta aquest article