Societat

Festa Major

Vileros i Mariners estira les orelles als polítics i posa en valor el paper de les entitats (conté galeria fotogràfica)

El ball parlat torna a omplir els dos passis al pati de la Torre del Llimó amb la seva sàtira i humor en clau cambrilenca

Per Cristina Sierra

Un moment de la representació de Vileros i Mariners, ahir a la tarda, a la Torre del Llimó
Un moment de la representació de Vileros i Mariners, ahir a la tarda, a la Torre del Llimó | Lluís Rovira i Barenys

Per segon any consecutiu, el pati de la Torre del Llimó va acollir ahir els dos passis del ball parlat Vileros i Mariners. Una sisena edició en què les quatre parelles mixtes vilero-marineres, el mossèn i el batlle van estirar les orelles als polítics locals i van voler reivindicar el paper imprescindible de les entitats festives per poder tenir unes festes majors dignes.

Com sempre, l’humor i la sàtira va marcar tot l’espectacle que va servir per repassar l’actualitat política del municipi. El batlle i el mossèn van entrar al pati parlant de la nova edició de Revista Cambrils acabada de sortir del forn. Un número molt especial perquè és el dels 70 anys de la publicació, amb la portada realitzada per David Callau i una làmina de regal del quadre-mural que l’artista local va pintar en directe al Parc del Pescador, el passat 22 de juliol. 

Tot seguit va ser el torn dels quatre matrimonis, que només arribar al pati es van trobar amb una torre elèctrica com la que hi ha a l’avinguda de l’Esport. El batlle va dir que ho havien de treure "aquells d’Endesa", una frase que va fer que una de les xiques demanés la seva retirada "urgent" a l’ajuntament. "Hi ha una cosa que em fot; i és que esteu acostumats que qui ho soluciona tot som sempre les entitats", van expressar. Una primera frase de les moltes que van dir en defensa de la feina que fan les associacions festives. De fet, qui va treure la torre de l’espai van ser diferents membres de les entitats. "Mare de Déu del Camí, enguany torna a quedar clar que a les entitats d’aquí mos haurien de cuidar", va dir el mossèn, que afegia que des del consistori els fan omplir "un munt de papers" per demanar la subvenció i els hi reclamen diners. 

"Xiquets, que us bombin a tots!"

Abans d'analitzar tot el que ha passat a la política cambrilenca en el darrer any, el públic va saber que el Ramon va tornar a casa amb la Camí després que "la xica de l’any passat" l’escurés.  Les quatre parelles van fer referència als vídeos de la Nit d’Artistes per introduir el tema polític. "Tots els vídeos que han gravat han sigut realment bons. Però el que passa en realitat és millor que el Joc de Trons!", van expressar. La sortida d’Enric Daza del Nou Moviment Ciutadà per encapçalar la llista de Junts, l’entrada de VOX (tots els membres feien veure que vomitaven quan escoltaven el nom) o el procés judicial d’Oliver Klein per evitar la formació del govern del PSC, ERC, Junts i En Comú Podem van ser alguns dels temes tractats. "Vam quedar ben esgotats amb el ball de regidors, la campanya, els debats i el pacte dels perdedors", van manifestar.

Els membres del ball parlat van mostrar el seu desencís amb els polítics locals després de presentar-se 11 partits a les darreres eleccions i tots els moviments que hi va haver per formar govern -o evitar govern- que va fer canviar el guió diverses vegades. "Los guionistes opinem que el que feu per guanyar vots és patètic, i us diem: xiquets, que us bombin a tots!", van exclamar entre els aplaudiments del públic.

El ball parlat va reclamar el local d’entitats, un equipament que fa anys que es demana per part de totes les associacions festives; van condemnar l’agressió que van patir uns joves a la Festa Major de l’any passat i van dir "prou" al cinisme d’aquells que van tapar els presumptes abusos per part de l’exentrenador del Club Atletisme. 

De l’escena icònica de Titanic al Coti x Coti

L’actualitat política catalana i estatal també va centrar una part de la representació teatral. Quan parlaven de les darreres eleccions generals el mossèn i el batlle van recrear l’escena de Titanic en què en Jack i la Rose es fan el seu primer petó a la proa del transatlàntic. També van ballar una sardana al ritme de Coti x Coti dels The Tyets, una de les cançons de l’estiu. 

Altres temes que van sortir van ser el servei deficitari de Rodalies, l’incendi a la planta de compostatge de Botarell o el repte viral de fer-se una foto amb el Pere Rom, el pescador cambrilenc que protagonitza la campanya "Cambrils, qualitat ambiental".

Després d’una enganxada entre vileros i mariners sobre les festes majors, el ball parlat va voler acabar la funció amb una reconeixement a la feina duta a terme per la Nit d’Artistes aquests darrers vint anys. Pere Martí, Marc Gibert i David Brull, tres dels membres de la NAC, van rebre uns obsequis per part dels seus companys.

Els matrimonis, el batlle i el mossèn van finalitzar l’espectacle amb un record cap al guàrdia civil, enguany absent. "Cambrils, campo de demonios, hasta las hierbas se rebelan contra mi culo", van dir ajudats pel públic, que els hi va dedicar una llarga ovació.