Informació general

Agricultura

La pujada del preu de l'oli d'oliva verge extra afecta el producte estrella de la Cooperativa Agrícola

En deu mesos la garrafa de 5 litres, la més venuda, ha augmentat gairebé 14 euros, un import que anirà a l'alça

Per Cristina Sierra

Imatge d'arxiu de la campanya d'oliva a la Cooperativa
Imatge d'arxiu de la campanya d'oliva a la Cooperativa | Lluís Rovira i Barenys

L'oli d'oliva verge extra s'ha convertit en un article de luxe en només uns mesos. A hores d'ara un litre ja val gairebé 9 euros, un import que s'ha disparat en els darrers anys, ja que abans de la pandèmia no costava més de 3 euros a nivell supermercat. Una pujada que també ha afectat el producte estrella de la Cooperativa Agrícola de Cambrils.

Com expliquen des de l'entitat, actualment hi ha dos problemes: per una banda, un d'oferta i demanda i, per l'altra, el de la sequera. "La situació dels darrers mesos i en especial de les darreres setmanes, amb uns increments de preus mai vistos a l'oli d'oliva verge extra als lineals dels supermercats, ha fet incrementar els preus per part de les Cooperatives per posar-se al nivell de preus reals del mercat", apunta a revistacambrils.cat el president Pau Serra.

De 28,65 a 41,95 euros en deu mesos

El producte més venut de l'empresa cambrilenca és la garrafa d'oli d'oliva verge extra de 5 litres. El passat octubre, just en plena campanya de l'oli nou, la garrafa costava 28,65 euros, IVA inclòs. És a dir, el litre costava uns 5,7 euros.

Un mes més tard, aquest import va augmentar lleugerament i va arribar als 31,95 euros, uns 6,3 euros el litre. A principis d'any la situació del mercat va obligar a tornar a pujar el preu fins als 34,50 euros, uns 6,9 euros el litre.

Aquest estiu aquest import també va variar, assolint els 40,95 euros, uns 8,2 euros el litre. I fa poques setmanes es va tornar a pujar un euro. A hores d'ara, comprar la garrafa de 5 litres costa 41,95 euros, uns 8,3 euros el litre, i la previsió és que continuï creixent perquè hi ha molta demanda d'oli i poca producció.

Des de l'entitat expliquen que el més normal és fixar un preu al principi de la campanya però enguany s'ha produït aquest fet "insòlit" de pujar-lo fins a quatre cops. "Normalment no toquem el preu de la garrafa però enguany ho hem hagut de fer per tota aquesta situació anormal", diu el director comercial Fernando Sarasa.

Efecte paper de vàter

Aquesta pujada de l'oli recorda a l'efecte similar que es va viure fa tres anys, quan la pandèmia del coronavirus va arribar a les nostres vides. En aquell moment el producte més buscat als supermercats era el paper de vàter, que es va arribar a esgotar per por a quedar-se'n sense durant les setmanes que van confinar a la població.

Ara, passa el mateix amb les ampolles d'oli. De fet, en els darrers quinze dies, l'agrobotiga de la Cooperativa ha notat que hi ha gent que carrega més garrafes per aquesta por de que s'acabi l'oli d'oliva verge extra. "La situació de tensió que s'està observant als mercats de l'oli a l'engròs ja fa mesos que es podia intuir al sector, però és cert que al sortir a la premsa la notícia de l'increment del preu de l'oli ha fet un efecte de crida al consumidor i de certa alarma. Hi ha una mica de psicosi", afirmen.

Els responsables de la Cooperativa apunten que és cert que s'està en una situació de manca de producció però en cap cas de estoc. Aquesta darrera campanya ha estat bastant dolenta perquè la producció està molt per sota de la mitja de les darreres quatre campanyes. Com informava la DOP Siurana el passat novembre, la passada campanya va ser molt curta a tota l'àrea de la DOP Siurana, menys de la meitat d'un any normal i amb uns increments inicials de preus de la garrafa del 10-15% respecte l'anterior campanya. Una baixada de producció que també s'ha notat en altres zones productores de l'Estat.

"Pensem que aquest preu desmesurat és una situació transitòria puntual que encara no ha arribat al seu màxim, però que durarà mesos degut sobre tot a les baixes collites a nivell estatal i, sobre tot a la sequera de les àrees de més producció com a Jaén que produeix gairebé un 20-25% de la producció mundial. És a dir, els preus alts continuaran fins que es reguli l'oferta i la demanda o hi hagi una previsió elevada de collita 2024 que no serà abans de la primavera-estiu de l'any vinent, i sempre que plogui adequadament", manifesta Serra.

Comenta aquest article