Societat

Festa Major

La Colla Gegantera Tota l’Endenga protagonitza un emotiu i reivindicatiu pregó de Festa Major (conté galeria fotogràfica)

Amb motiu del seu 31è aniversari, l’entitat repassa de forma original la seva història i elements festius en un multitudinari acte a la plaça de l’Ajuntament

Per Cristina Sierra

Un moment del pregó protagonitzat per Tota l'Endenga
Un moment del pregó protagonitzat per Tota l'Endenga | Lluís Rovira i Barenys

La Colla Gegantera Tota l’Endenga es va convertir, ahir al vespre, en la gran protagonista del pregó de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí de Cambrils. L’acte multitudinari, celebrat a la plaça de l’Ajuntament, es va poder dur a terme amb normalitat tot i els núvols que amenaçaven pluja. Un emotiu tret de sortida que va servir per reconèixer públicament el paper imprescindible de les entitats festives locals per poder tenir una Festa Major lluïda. 

A les 20 hores el so dels timbals anunciava l’imminent inici de la festa que marca la fi de l'estiu. Des de la plaça de la Vila va sortir la Farnaca per arribar a la plaça de l’Ajuntament, mentre que la Galera va iniciar el recorregut des de la plaça de Mossèn Joan Batalla. Un cop les bèsties van presentar-se a la plaça, on ja hi havia centenars de persones, les entitats festives van demostrar el seu potencial. La Galera del Ball de Diables Els Cagarrieres i la Farnaca de la Colla Gegantera Tota l’Endenga van ser les primeres en actuar, seguides dels Cop de Cap Timbalers, dels Xiquets de Cambrils -amb un pilar de 4 i un pilar de 4 alçat-, i el Ball de Bastons de Cambrils.

Acte seguit l’alcalde Alfredo Clúa, que vivia la seva primera festa com a batlle, va dirigir unes paraules a tots els presents. "M’agradaria que veiéssiu la plaça des d’aquí dalt, està preciosa (…) Ens hem de creure la nostra Festa Major", va dir el batlle, que va reivindicar la cultura i patrimoni local. "La Festa Major de la Mare de Déu del Camí és la nostra identitat. La cultura ens fa més persones", va expressar.

"Un crit a la participació"

A continuació va ser el torn dels grans protagonistes de la nit: els membres de la gran família de la Colla Gegantera Tota l’Endenga. L’entitat va preparar un original pregó on el públic va poder veure en directe com es muntava i vestia al gegant Pere i on es va posar veu als seus elements festius: gegants, nanos i bèsties que participen en cada Festa Major. També els seus músics van tenir el seu moment destacat en aquest pregó que va servir per repassar els 31 anys d’història de l’associació. 

La veu de la Camí va explicar que l’any vinent tant ella com el Pere celebraran el seu 70è aniversari. Amb el suport d’unes imatges històriques que s’anaven projectant a l’escenari, els assistents van poder rememorar les seves primeres vegades amb els gegants cambrilencs tan estimats que es van estrenar per la Festa Major de la Immaculada del desembre de 1954. Però com va dir la veu de la Camí, tot va canviar al setembre de 1992 quan un grup de joves que "tenia moltes ganes de fer coses" va decidir organitzar la primera Trobada de Gegants. Els membres, que van voler tenir un record per Leo Vernet, un dels impulsors de la trobada, van explicar com va sorgir el nom de Tota l’Endenga. "Buscàvem un nom original i el vam trobar, i no el canviaríem per res del món.  Tota l’Endenga és un crit a la participació, a arrossegar a la gent. Qualsevol persona és benvinguda, tant marinera com vilera. Els carrers s’omplen de gent, de música i festa. Això era el que volíem per Cambrils", van dir mentre membres de la colla cantaven el nom de Tota l’Endenga. 

La Nit del Foc, la festa més esperada per tots els cambrilencs

Durant el pregó, l’entitat va posar en valor la festa popular cambrilenca i "el paper incondicional de totes les entitats festives". En aquesta part del discurs es van explicar els orígens dels gegants Armengol i Magdalena, que es van presentar en públic el 8 de setembre de 1994 i que estan relacionats amb el sagnant episodi del Setge de 1640 que va patir el municipi. Posteriorment s’hi van afegir el Marquès de los Vélez, que es va estrenar l’11 de setembre de 2001, i el gegantó El Cabo Quiñones, que va arribar al setembre de 2006 per "barallar-se" amb la canalla. 

En aquest discurs també van tenir un lloc destacat els nanos, el grup de figures més nombrós de Tota l’Endenga. En aquesta part es va posar un vídeo amb tots els xiquets i xiquetes que s’encarreguen de fer ballar els 16 nanos.

Parlar de la Colla Gegantera Tota l’Endenga és parlar de la Nit del Foc, una de les festes més esperades de l'any pels cambrilencs i cambrilenques. Una cita que va començar com un fi de festa de la Trobada de Gegants i que ràpidament es va convertir en un acte únic que serveix per cremar "preocupacions i neguits i ens alliberem sota les espurnes, coets i música". 

A la Nit del Foc hi participa el Lluert, un drac metàl·lic d’aspecte robòtic que es va construir el 1994. També apareix la Farnaca, la primera bèstia de foc de la colla que es va veure per primer cop al setembre de 2006 i que està inspirada en una figura escultòrica de la façana de la parròquia de Santa Maria. Onze anys més tard apareixia la Farnaqueta, que simbolitza la pedrera de noves generacions que s’inicien en el foc. 

De nou, un vídeo va servir per recordar els millors moments de la Nit del Foc, una festa que enguany arribava a la seva 30a edició i que ahir a darrera hora de la nit es va decidir que es suspenia per la previsió de pluja. 

A continuació va ser el torn dels músics que marquen l’inici i final de les ballades dels gegants, nanos i bèsties de foc. "Som la seva font d’energia", van dir els grallers. També van parlar els timbalers que acompanyen la Farnaca i la Farnaqueta, aquesta darrera amb el seu propi grup batejat amb el nom dels Nyanyos. 

"Tota l’Endenga és una entitat que surt a ballar encara que avui a Cambrils no existeixi un local digne per les entitats"

La Colla Gegantera va aprofitar la part final del seu pregó per reclamar un dels projectes més desitjat per totes les entitats festives. "Tota l’Endenga és una entitat que surt a ballar encara que avui a Cambrils no existeixi un local digne per les entitats", van dir des de l’associació, que també va carregar contra les "traves burocràtiques" de l’administració que moltes vegades no entenen però que no han fet que la colla "disminueixi" la seva activitat. 

"Tota l’Endenga som Cambrils, som Festa Major i reivindiquem la festa perquè és una cohesió social, és tradició, és un moment de felicitat. És la nostra Festa Major i creiem en ella i l’estimem. Visca Tota l’Endenga! Visca les entitats! Visca la Festa Major! I Visca Cambrils!", van exclamar els membres de la colla, que va cloure el pregó amb una ballada dels seus elements festius. 

Abans del brindis amb cava, la nova regidora de Festes, Teresa Recasens, va prendre la paraula per agrair la feina de les entitats. "Feu una tasca meravellosa (…) Vosaltres sou les protagonistes de la festa", va dir.

Finalment, van pujar a l’escenari les pubilles, hereus, damisel·les i fadrí de Cambrils, que amb un esclat de confeti van donar pas a l’espectacular tronada a càrrec de la Pirotecnia Tomás.