Informació general

Entitats

Marc Fargas, nou president de Creu Roja Cambrils, relleva Joan Gutiérrez al capdavant de l'entitat

Fargas es proposa recuperar els serveis de Socorrisme a les Platges, Transport adaptat, Menjar a domicili i Teleassitència, licitats per l'Ajuntament, que l'entitat ha anat perdent en els darrers anys

Per Lluís Rovira i Barenys

Marc Fargas, ahir, a la seu de Creu Roja Cambrils
Marc Fargas, ahir, a la seu de Creu Roja Cambrils | Lluís Rovira i Barenys

Marc Fargas és el nou president de Creu Roja Cambrils, des del passat 15 de juny, i relleva al càrrec a Joan Gutiérrez que havia estat al capdavant de l'entitat des de feia uns 25 anys. Fargas era el vicepresident de la Creu Roja Cambrils des de l'any 2011 i ara ha accedit a la presidència i ho ha fet amb una junta completament renovada, formada per 9 persones ( 5 homes i 4 dones) tots ells voluntaris de la Creu Roja i, com explica Fargas a revistacambrils.cat, "que s'han volgut implicar en la continuïtat de la Creu Roja i en aquest nou projecte que encapçalo. Això va ser un dels motius que em va animar a accedir al càrrec". Marc Fargas també explica que aquesta nova etapa de l'entitat implica "una certa continuïtat però amb un canvi estructural molt important. En l'estructuració interna que hem fet cada representant de la junta té una responsabilitat organitzativa dins l'entitat". Fargas considera molt important la visualització de l'entitat, "tothom sap que ès la Creu Roja però molts no saben la feina que fa la Creu Roja a Cambrils". Una feina que es fa gràcies als voluntaris que té l'entitat, "actualment tenim uns 20-25 voluntaris permanents que donen un servei determinat i, a més, hi ha uns 60 voluntaris que tenen una predisposició de venir a ajudar en un moment determinat".

Recuperar els serveis perduts: Platges, Transport adaptat, Menjar a domicili i Teleassitència

Creu Roja Cambrils va tenir un punt àlgid a principis del segle XXI, un moment en el que estaven vigents uns convenis amb l'Ajuntament per a la prestació de determinats serveis i que va dotar l'entitat d'una gran infraestructura i foça mitjans. A partir d'un moment determinat, Creu Roja Cambrils va anar perdent la prestació d'aquests serveis ja que els diferents concursos que es van fer van comportar l'atorgament dels serveis a altres empreses. El primer servei que es va perdre va ser el de Salvament i Socorrisme a les Platges, que es va deixar de fer l'any 2006, tot i que l'any 2012 es va recuperar de manera puntual per problemes amb l'empresa adjucatària del servei. L'any següent, fruit d'una nova licitació, es va tornar a perdre aquesta prestació que Creu Roja ja no ha recuperat més. Posteriorment, l'any 2018, va finalitzar el conveni de Transport Adaptat i la nova licitació va anar cap a una empresa. L'any 2021 Creu Roja va perdre el servei de Menjars a Domicili i enguany, ara fa uns mesos, s'ha perdut el servei de Teleassistència.

En aquesta fase de creixement, Creu Roja es va traslladar a una nau del polígon Belianes l'any 2002 i va deixar el local que tenia a peu de l'N-340. La nau, de lloguer, es va deixar el maig de 2018, quan es va perdre el servei de Transport Adaptat. El local del carrer de Colom, que actualment és la seu de Creu Roja, és de titularitat municipal i l'entitat l'ocupa des de l'any 2012.

Marc Fargas s'ha proposat recuperar els serveis perduts de cara a les properes licitacions i, tal com diu, "sobretot el servei de socorrisme a les platges". El nou president de la Creu Roja Cambrils argumenta que en les licitacions que es fan d'aquests serveis, "Creu Roja sempre serà més cara. No podem vulnerar certes coses com són un salari determinat i unes hores determinades. I s'ha de tenir en compte que nosaltres som una organització que tots els beneficis que poguem tenir els revertim al municipi, no anem a fer negoci. Com més recursos poguem tenir els revertirem en atendre més gent i poder fer més coses". Pel que fa al tema específic del socorrisme a les platges, Fargas afirma que "cap empresa tindrà la infraestructura que té Creu Roja ja que si en un moment donat s'han de mobilitzar llanxes o un helicòpter des de Tarragona es farà. També cal dir que aquest suport també el farem tant si tenim el servei com si no el tenim, per la pròpia naturalesa de l'entitat".

Més de 1.000 socis

Marc Fargas resumeix l'objectiu prioritari de l'entitat que presideix en "ajudar al màxim nombre de persones a Cambrils. Però per ajudar al màxim nombre de persones es necessiten uns recursos i per aconseguir-ho volem treballar en dos fronts. L'un és el de recuperar els convenis amb l'Ajuntament que ja teníem, per a la prestació del servei de Platges, Transport Adaptat, Menjar a Domicili i Teleassistència. L'altre són els socis. En aquests moments Creu Roja Cambrils té 1.003 socis que paguen una quota que és voluntària. Cadascú pot aportar el que vulgui i ho pot fer amb la periodicitat que vulgui". Fargas remarca que "som una entitat sense ànim de lucre. Tots som voluntaris a excepció d'una persona que està en nòmina, el coordinador de l'entitat".

Serveis d'ajut a la gent gran, al pagament de rebuts i d'assessorament

Els serveis que actualment presta la Creu Roja Cambrils són ben variats. El principal és el del repartiment d'aliments "coordinat sempre amb Benestar Social i, també, amb Càritas", remarca Fargas. Actualment Creu Roja Cambrils atèn 120 famílies. Altres serveis que realitzen els voluntaris de la Creu Roja és el d'assistència a la residència Baix Camp, Hi ha voluntaris nostres que hi van cada dia per a ajudar", explica Fargas. També tenen servei per assessorar a famílies que tenen gent gran a casa seva.

La Creu Roja Cambrils també realitza tallers multiculturals, classes de català i d'alfabetització sobretot a persones estrangeres. També donen ajudes socials per al pagament de menjador escolar, de pagament de rebuts d'electricitat o gas, assessorament i orientació laboral a estrangers i també disposen de productes de suport com ara cadires de rodes, grues, caminadors,..."són cessions que han fet molta gent i el que fem és mantenir i gestionar aquest material per a altres persones que ho necessitin". Marc Fargas conclou dient que "hem perdut tots els serveis que es liciten i que tenen un valor econòmic. No es licita l'ajuda a la gent gran, per exemple. Les empreses liciten on hi pot haver un guany determinat i d'això és del que ens queixem".

Comenta aquest article