Informació general

Entrevista

Alfredo Clúa, alcalde: «L'aparcament serà una prioritat absoluta d'aquest mandat»

El batlle socialista avança alguns dels projectes que es volen tirar endavant en aquesta legislatura, com desencallar el Teatre Auditori i millorar el servei de neteja i recollida d'escombraries

Per Cristina Sierra

Alfredo Clúa al seu despatx de l'Ajuntament de Cambrils
Alfredo Clúa al seu despatx de l'Ajuntament de Cambrils | Cristina Sierra

El socialista Alfredo Clúa gaudeix del seus primers dies com alcalde de Cambrils. La seva investidura es va veure retardada tres setmanes pels recursos presentats pel Nou Moviment Ciutadà per impugnar els resultats electorals de dues meses, un procés que va acabar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Rep a revistacambrils.cat al seu despatx de l'Ajuntament, després de felicitar a una cambrilenca pel seu centenari. Relaxat, sincer i amb un somriure, el batlle s'asseu en un dels sofàs de la sala, que s'ha quedat sense aire condicionat en plena onada de calor.

Senyor Clúa, com van els primers dies en el nou càrrec?

Bé, molt bé, perfecte. Hem tingut molta càrrega administrativa però de seguida que puguem fer les delegacions, els regidors començaran a intervindre i a fer-se càrrec de les seves àrees.

Li fa il·lusió ser l'alcalde?

Sí, sempre he dit que representar com alcalde a Cambrils, el poble que visc, on he tingut la família i tinc moltíssims amics, és una cosa molt gran. I representar al meu partit encara és més gran. Ser alcalde de la seva població és l'aspiració de qualsevol cambrilenc o qualsevol que es dediqui a la política. El que passa és que fa un any i mig jo estava allunyat, estava integrat dins el partit com sempre però tenia la meva feina. Ja sabem què va passar, quan l'Ana López va donar el pas i jo vaig fer el pas com em demanaven els meus companys i va ser allí quan vaig començar a interioritzar el que realment era ser alcalde. Per una persona que viu a Cambrils, que s'estima Cambrils, que té la família aquí, els amics...El meu entorn dels últims 25 anys està a Cambrils, per tant, ser l'alcalde és molt bonic.

També ha estat tant al govern com a l'oposició en diferents etapes.

Sí, del 2013 al 2015, també en un moment en què el partit em necessitava i Cambrils també, vaig donar el pas i vaig estar a l'oposició. I del 2015 al 2017 com a regidor de govern. Ja era conscient del que era l'Ajuntament i la vida política municipal.

Com ha afectat a l'administració aquestes tres setmanes de retard en la constitució del consistori?

És un retard efectiu de vint dies. Teníem el perill agreujat perquè la tasca administrativa burocràtica es veu afectada per les eleccions que hi ha el 23 de juliol. Per tant, vam haver de prémer una mica accelerador per posar-nos en marxa i poder començar a signar perquè aquesta setmana i la que ve estan hipotecades per les eleccions estatals. Són dos fets: retardar vint dies més la investidura i després que estem condicionats per les eleccions generals.

Entén el procés judicial que va tirar endavant el senyor Klein?

No. En el primer recurs ja es va veure desautoritzat per la Junta Electoral de Zona i, per tant, ja no tenia sentit continuar. Han volgut continuar i han volgut fer moltes coses que no és que jo no les entengui, és que la majoria de gent tampoc les ha entès.

Creu que això ho feia per desestabilitzar el pacte de govern?

Bé, segurament sí. Nosaltres vam ser molt clars les primeres 24 hores després de les eleccions. Li vam dir que nosaltres no aniríem amb ell i que tenia llibertat per fer el que hagués de fer.

"Nosaltres vam ser molt clars les primeres 24 hores després de les eleccions. Vam dir al senyor Klein que nosaltres no aniríem amb ell"

Sí que se sap que durant aquestes setmanes de recursos el Nou Moviment Ciutadà va trucar a diferents companys de govern, excepte a ERC.

Sí, va trucar a alguns companys del partit socialista però no hi va haver molta pressió. En el cas dels altres dos partits, això ho han de valorar ells.

Li he de preguntar per la denúncia per prevaricació interposada pel senyor Klein contra el senyor Daza. Què n'opina?

Em sembla que està clar, és una denúncia que es fa contra un regidor amb un informe favorable per part dels tècnics de l'àrea d'Urbanisme. Per tant, no li donaria més voltes.

Confia en el senyor Daza?

Sí, per què no?

Tornant a les eleccions, quan es va saber el resultat electoral vostè va dir que el votant socialista no havia valorat positivament el pacte de govern amb l'NMC, PP i Ciutadans. Què creu que és el que no va agradar?

Possiblement és cert que no van valorar-ho bé perquè nosaltres ens esperàvem uns altres resultats. Sí que és cert que sempre, quan preguntes a qualsevol cap de llista, et dóna un resultat més optimista del que realment és. És normal que això ens passés a nosaltres però sí que és veritat que ens hagués agradat que el pacte hagués estat millor valorat per part dels nostres electors.

El va decebre?

Sí, ens esperàvem més. És important dir que sempre s'ha d'esperar al resultat de les eleccions. 

Estava còmode en l'anterior govern?

El darrer any i mig és veritat que no estàvem del tot còmodes perquè ja vèiem que la visualització de la nostra feina no era la que nosaltres volíem. Però va passar a més grups, no només a nosaltres.

"No estàvem del tot còmodes en l'anterior govern perquè ja vèiem que la visualització de la nostra feina no era la que nosaltres volíem"

I quan va saber els resultats electorals va pactar amb ERC, Junts i En Comú Podem, va ser fàcil arribar a un acord?

Sí, en quatre dies ja havíem fet la roda de premsa. No van haver contactes abans de les eleccions.

Vostè ja havia estat a govern amb ERC i l'aleshores PdeCAT.

Sí, del 2015 al 2017 vam estar governant junts i la lectura va ser força positiva.

Ara ja s'han posat a treballar. L'altre dia es va fer el primer ple del mandat i tant el PP com l'NMC van qüestionar el nombre de càrrecs de confiança, n'hi haurà més de tres?

De càrrecs de confiança en principi no n'hi ha d'haver més. Estem autoritzats fins a set, de moment n'hi ha tres i no hi ha intenció que n'hi hagi més. Però en el moment que es decideixi ampliar per una causa que ara no tenim, ja es notificarà, però en principi no ho preveiem.

Quines són les prioritats que té el nou govern en aquesta legislatura?

Les prioritats sobretot són les persones.

Quan diuen persones, a què es refereixen?

Dels problemes que afecten al seu dia a dia: serveis, educació, articular la nova via de comunicació de via verda, el tramvia, plataformes úniques...Volem facilitar el dia a dia de les persones. Primer hem de resoldre els problemes de les persones i després venen els projectes, com les entrades a Cambrils, els pàrquings...L'aparcament serà una prioritat absoluta.

És el problema que més els preocupa?

Sí, ens preocupen molt l'aparcament, la neteja i la jardineria. Els problemes de la gent són els del dia a dia: la brossa, que Cambrils estigui net, la jardineria, que estigui endreçat...Són els problemes reals. Després hi ha els projectes de ciutat que són igual d'importants, però nosaltres volem prioritzar la gent. Tenim un Teatre Auditori que fa 12 anys que està parat; tens les entrades a Cambrils que, entris per on entris, vas a parar a la riera i s'ha d'articular de la rotonda de la carretera de Misericòrdia cap a baix, de la rotonda del Rotary cap a la diagonal del mar i els aparcaments que generaran. També el Pla de Barris de la Pallissa i fer plataformes úniques. La plataforma única està generalitzada, és el que vol la gent, és una reactivació primer en quant a infraestructures i després comercialment. Crear Pau Casals i la Rambla com a plataformes úniques això dinamitza comercialment tot l'entorn.

Què passarà amb el Teatre Auditori?

És difícil que l'Ajuntament pugui acabar-lo perquè te'n pots anar als 6 milions o més. L'Ajuntament no té capacitat perquè sinó hipoteques tot el creixement de Cambrils i no es tracta d'això. L'Estat no vindrà a ajudar-nos perquè no és la seva competència, llavors hem d'anar a la Generalitat i que ens ajudi a acabar-lo.

I la col·laboració público-privada?

Si no pot ser la primera opció de la Generalitat, la segona seria aquesta. La prioritat sempre és finançament públic. Podrà ser? Esperem que sí. Sinó, farem una col·laboració público-privada.

Serà el mandat que es desencallarà per fi el Teatre Auditori?

Serà el mandat en el que s'intentarà acabar el Teatre.

"Serà el mandat en el que s'intentarà acabar el Teatre"

I què faran amb el servei de recollida de brossa i neteja? L'any que ve s'acaba el contracte, oi?

Sí, però hi ha 1 més 1. Llavors administrativament és molt difícil que l'Ajuntament se'n pugui fer càrrec. Començarem a treballar una sortida que sigui operativa per Cambrils, que el poder de decisió el tingui Cambrils.

Vostè està content amb el servei?

No. En un any i mig he estat cada dimecres reunint-me amb Secomsa. S'ha millorat alguna cosa però queda molt per recórrer. El servei és fàcilment millorable.

Alfredo Clúa afirma estar "il·lusionat" amb el seu càrrec d'alcalde de Cambrils (Foto: Cristina Sierra)

 

Aquests dies s'han fet entrevistes als diferents portaveus. El regidor del PP, David Chatelain, ha assegurat “tenir pànic” a la política econòmica que tirarà endavant el seu govern i que podria endeutar el municipi.

La política econòmica està fiscalitzada al 100%, ningú ha de tenir por de res. Ara, és cert que el PP invertiria en unes coses i els partits d'esquerra invertirem en unes altres. Es notarà en el criteri d'inversió. Por per actituds o coses del passat penso que no té massa sentit però cadascú que es faci responsable de les seves paraules. Som un equip amb una renovació brutal, no ens quedem en el passat.

Què en pensa quan el senyor Klein diu que no descarta ser alcalde en aquest mandat?

Bé, que pensi el que vulgui però el govern i el pacte és molt fort i sòlid.

Tant al ple d'investidura com al celebrat la setmana passada es nota que hi ha tensió amb el senyor Klein, com és la seva relació?

La relació, no t'enganyaré és la que és i la que es veu als plens. Amb ell ens saludarem quan faci falta, sé que això que ha passat és molt dur per ell, també els que van sortir de la moció de censura dedicaven paraules que no eren agradables al govern. Ara està en període de dol, hem de deixar que passi i ja està.

Confia al 100% amb els seus socis de govern per evitar que hi hagin sorpreses com una nova moció de censura? Han firmat algun contracte?

No hem firmat res, el que signarem seran prioritats de govern.

Quin resultat electoral hi haurà aquest diumenge?

Espero que guanyi el PSC i que Sumar tingui un bon resultat. És important que la gent vagi a votar. Si guanya el PSC, nosaltres, Cambrils, també guanyem.

Comenta aquest article