Societat

Festa Major de Sant Pere

Sant Pere busca recuperar el nivell de les revetlles d’anys anteriors

L’Arjau Vela Llatina tindrà un especial protagonisme en l’amplia programació d’enguany per celebrar el seu 25è aniversari

Per Andreu Dalmau

Els representants de les entitats cambrilenques, Oliver Klein i Joan M. Artigau presentant la programació de Sant Pere al Parc del Pescador
Els representants de les entitats cambrilenques, Oliver Klein i Joan M. Artigau presentant la programació de Sant Pere al Parc del Pescador | Andreu Dalmau

Les festes de Sant Pere d’enguany busquen millorar l’oferta d’activitats per tot tipus de públics i recuperar el nivell de les revetlles d’anys anteriors. Així ho van anunciar ahir l’alcalde en funcions Oliver Klein i els representants de les entitats festives que farciran d’esdeveniments els dies al voltant del 29 de juny. En aquesta edició adquireix especial protagonisme l’Arjau Vela Llatina, per la celebració del seu 25è aniversari.

Sant Pere serà l’eix central d’aquest “cicle festiu d’estiu” —tal i com el va definir Klein— que s’inicia aquest cap de setmana amb les festes del barri de l’Eixample, continua amb Sant Joan, Sant Pere i s’allarga fins les festes del Carme, a meitats de juliol. “Son dates esperades per tots”, remarcava el també regidor de Cultura i Festes, “tenim ganes de festa”.

Tal com va explicar Klein, per aquest cicle festiu s’ha intentat millorar l'oferta musical. “Els concerts de Sant Joan i Sant Pere es faran al mig del Passeig de Miramar”, va anunciar el batlle, “la nit del 23 al 24 de juny actuarà l’Orquestra Cimarrón i la nit de Sant Pere, l’orquestra Nova Saturno”. La revetlla jove, que se celebrarà la nit de dissabte 1 de juliol, es manté a la plaça del Regueral i comptarà amb les actuacions de l’Orquestra Allioli, DJ Fargaz i DJ Dimuca fins les 5 de la matinada.

Protagonisme per l’Arjau Vela Llatina

L’Arjau Vela Llatina sempre ha estat una de les entitats cambrilenques més lligades a la festivitat del patró dels pescadors, però enguany serà encara més especial per ells. Per celebrar el seu 25è aniversari, han organitzat, al llarg de tot l’any, una trentena d’activitats, la meitat de les quals es celebraran al voltant de Sant Pere. “L’objectiu és recuperar molts dels elements pedagògics de la navegació per acostar-la a tots els públics”, explicava Jordi Piqué, president de l’entitat, “farem xerrades, conferències, visites guiades...”.

L’Arjau també col·laborarà amb altres entitats com els Vent d’Estrop, amb els quals organitzarà la regata popular, i amb el Ball Parlat de Vileros i Mariners, juntament amb els quals realitzaran una demostració de pesca amb rosegall i faran una recreació de l’arribada de les barques de vi. L’entitat marinera continuarà celebrant actes de tot tipus al llarg del primer cap de setmana de juliol amb la XI Trobada de Vela Llatina de Cambrils i la XVI Festa de l’Ormeig. L'acte central commemoratiu del 25è aniversari es durà a terme el 30 de juny a les 22 hores a l'auditori del Parc del Pescador, amenitzat per la música i la dansa de la companyia Neus de Mar.

Important paper de Mariners i Marineres

“No som una entitat, som un grup de persones amb molts vincles amb les entitats de la platja”, així defineix Mariners i Marineres una de les seves integrants, la Roser Costa. L’agrupació nascuda recentment fruit de la “rivalitat amistosa” amb els vileros també estarà present a molts dels actes d’aquests propers dies.

El diumenge 25 organitzen, juntament amb l’Agrupació Escolta Gent de Mar, cucanyes i un vermut mariner al Parc del Pescador amb música a càrrec de Fenya Rai; la tarda del 27 de juny, en col·laboració amb la Confraria de Pescadors, una visita guiada pel Port de Pescadors; i el dia de Sant Pere, a partir de les 21 hores, sopar mariner amb fideus rossos sota la pèrgola del Parc dels Pescadors. Els tiquets per aquesta darrera activitat costen 6 euros i s’han d’adquirir prèviament a la llibreria Torrevisca i a la Bodega Morell.

Els Cop de Cap i els Xiquets, de celebració

Aquestes festes de Sant Pere serviran, també, perquè dues entitats més celebrin els seus respectius aniversaris. Els timbalers Cop de Cap compleixen 20 anys i ho celebraran l’1 de juliol amb una cercavila conjunta amb la Xaranga Bandtocats que sortirà del Parc del Pescador a les 21:30 i s’allargarà fins a mitjanit. Els Xiquets de Cambrils, per la seva part, celebraran el 30è aniversari el mateix dia a les 18 hores amb una diada castellera a la plaça de les Remendadores en la qual també participaran els Vailets de Gelida.

El Ball de Diables Els Cagarrieres, com no podia ser d’una altra manera, també participarà en diversos actes de la festa major. Ho faran a les matinades de Sant Pere, a partir de dos quarts de nou del matí, despertant a tothom el dia de Festa Major. També estaran presents al Seguici Festiu de Sant Pere —que enguany es continua celebrant per la tarda, a les 19 hores— juntament amb els Cop de Cap, el Ball de Bastons i la Colla Gegantera Tota l’Endenga amb tots els seus elements.

Comenta aquest article