Informació general

Simulacre

L'avís de Protecció Civil arriba al 90% de la població i causa sorpresa

Les autoritats qualifiquen d'èxit el simulacre en el qual s'han solventat els problemes que va haver-hi a la prova del passat mes d'abril

Per Redacció

El missatge que Protecció Civil ha enviat a tots els mòvils de la demarcació
El missatge que Protecció Civil ha enviat a tots els mòvils de la demarcació | ACN

Aquest matí, a les 11.00 hores, s'ha enviat un missatge de prova del sistema d'alertes massives a telèfons mòbils als terminals telefònics que es trobaven a les vegueries de Tarragona, Terres de l'Ebre i Penedès per part de la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat. Aquesta prova és la repetició de la que es va fer el 12 d'abril i que no va arribar a gran part dels telèfons degut a un error de l'eina desenvolupada pel Ministeri de l'Interior que ja ha estat resolta.

El missatge consistia en un text on es recordava que es tractava d'una “prova” i demanant que no es truqués al 112. Aquest text anava acompanyat d'una potent alarma sonora i la vibració del mòbil, fet que ha provocat més d'un ensurt, especialment en espais públics on hi havia moltes persones i tots els telèfons han començat a sonar alhora. Algunes persones sabien que s'havia de dur a terme el simulacre, però havien oblidat que seria aquest matí. D'altres desconeixien totalment de què es tractava i un percentatge menor de persones no l'han rebut.

Les dades preliminars, d'acord amb els observadors situats pel territori i a les més de 3.000 enquestes de la ciutadania, indiquen una correcta recepció al voltant del 91% de la població. Aquest enviament s'ha fet a tots els mòbils que es trobaven entre les 11.00h i les 11.30h en les vegueries de Terres de l'Ebre, Tarragona i Penedès.

La directora general de Protecció Civil, Marta Cassany, ha explicat que més del 90% dels ciutadans que havien respost l'enquesta fins les 12.00h manifestaven haver rebut correctament el missatge. "La prova ha anat bé, s'ha rebut massivament i ens confirma que és un sistema útil i necessari. També ens confirma que l'exigència que vam fer a l'Estat en el sentit de reclamar que resolgués els errors que van causar que el 12 d'abril no arribés a molts mòbils ha donat resultats i avui l'eina funciona bé". També ha afegit que "és una eina útil especialment en una demarcació com Tarragona, molt necessària per poder avisar de forma ràpida una gran xifra de persones".

El delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré, ha valorat molt positivament els resultats de la prova i ha posat en relleu que l'activació d'aquest sistema d'alertes "és un pas molt important pel territori". A més, també ha demanat a la població que continuï responent l'enquesta, que restarà oberta 24 hores, per poder fer una avaluació acurada de la prova.

El delegat del Govern a Terres de l'Ebre, Albert Salvadó, ha manifestat que "amb el sistema d'alertes als mòbils fem un pas endavant. El sistema de Protecció Civil que tenim a Catalunya és punter a l'Estat espanyol. A partir d'ara, fem un salt endavant per incorporar aquesta eina en la gestió de les emergències".

Per la seva banda el delegat del Govern a la vegueria del Penedès, David Alquézar, s'ha mostrat "molt content per com ha anat la prova. Ha estat un èxit en més d'un 90% dels casos".

L'eina d'enviament ha estat desenvolupada per l'Estat i no inclou cap sistema de verificació de la recepció per part dels mòbils que es troben a la zona on es fa l'enviament, per això és molt important que la ciutadania ompli, un cop feta la prova, l'enquesta creada per Protecció Civil de la Generalitat per veure si ha funcionat o no i que es pot trobar en l'enllaç següent: https://arcg.is/00vu9b0

Comenta aquest article