Cultura

Cinema

El cinema Rambla de l'Art acull aquest dijous la preestrena del documental «Insostenible»

Aquest treball d'investigació sobre el viatge de residus industrials entre Itàlia i Tarragona servirà per tancar el cicle de cinema «In-Sostenible»

Per Andreu Dalmau

D'esquerra a dreta, Rafa Marrasé, Christofe Sion, Oliver Klein, Josep M. Vallés i Salvador Matas durant la presentació del documental "Insostenible"
D'esquerra a dreta, Rafa Marrasé, Christofe Sion, Oliver Klein, Josep M. Vallés i Salvador Matas durant la presentació del documental "Insostenible" | Andreu Dalmau

El documental Insostenible tancarà, aquest pròxim dijous a les 20:30, el Cicle de Cinema de Medi Ambient organitzat per ACTE Cambrils titulat “In-sostenible”, valgui la redundància. El film, produït per Hokusai Films i que es projectarà al cinema La Rambla de l'Art, tracta la problemàtica de la gestió dels residus a Europa i exposa la inquietant falta de control que hi ha en l'actualitat sobre aquest multimilionari negoci.

La preestrena comptarà amb la participació del director, Christophe Sion, el productor, Dani Barea, el periodista que ha encapçalat la investigació, Rafa Marrasé, així com de la directora del Sense Ficció, Montse Armengou, programa de TV3 que emetrà el documental el pròxim dimarts 20 de juny.

L'alcalde en funcions, Oliver Klein, ha reivindicat la bona relació entre Cambrils i el cinema i ha afirmat que “s'han de denunciar les situacions dramàtiques relacionades amb el medi ambient”. El regidor de Serveis en funcions, Josep M. Vallès, també ja destacat el vessant reivindicatiu del cinema: “és una via per introduir els temes mediambientals i fer sensibilització”. Per la seva part, Salvador Matas, representant d'ACTE, ha recordat que aquest documental clou un cicle de quatre pel·lícules que han tractat deferents temes compromesos relacionats amb el medi ambient.

Un negoci brut i lucratiu

“A Catalunya s'ha multiplicat exponencialment l'arribada de residus”, afirma Marrasé, “en el documental es pot veure el funcionament d'aquest negoci brut i lucratiu”. El treball de recerca que ara veu la llum va començar fa tres anys, abans de la pandèmia, com una investigació del mitjà fundat i dirigit per Marrasé Porta Enrere. Christophe Sion explicava durant la presentació que el confinament els va servir per “vigilar el moviment dels vaixells entre Nàpols i Tarragona”, ruta per on es trasllada majoritàriament tota aquesta deixalla. Segons han explicat els creadors del documental, Itàlia és el país europeu que més residus exporta, ja que es van adonar de què no els podien gestionar internament.

“Hi ha una inacció per part de les administracions”, denunciava Marrasé, “les autoritats no estan capacitades per controlar l'arribada de tota aquesta deixalla”. De fet, aquesta investigació sense precedents a l'estat espanyol té per objectiu generar una escletxa per on es pugui obrir pas el debat en l'opinió publica sobre aquesta temàtica. “Tant els governs com la ciutadania han de millorar la manera de consumir i de gestionar els residus”, comentava Sion, “un bon negoci no és només aquell que genera uns bons beneficis”.

Una trentena d'entrevistes i treball de camp

El documental, que dura 52 minuts, compta amb la participació d'una trentena de testimonis, entre ells, el comissari europeu de medi ambient, el comissari de la comissió antifrau, oncòlegs, activistes o el president del Port de Tarragona. També s'ha fet un “ampli treball de camp”. Tal com va explicar Marrasé. L'equip s'ha desplaçat fins a Itàlia per fer un seguiment dels vaixells i els camions que transporten aquest material. “Moltes vegades es desconeix la traçabilitat dels residus i les seves condicions”, protestava el periodista, “si no se sap què es transporta, no se sap quins són els perills”.

Comenta aquest article