Cultura

Dies de llibres

Marta Magrinyà: «M’agrada reivindicar la novel·la romàntica, l’amor mou el món»

L’escriptora reusenca presenta el seu darrer llibre, 'La Diligència', acompanyada de les seves amigues Montse Farrés i Fina Veciana

Per Cristina Sierra

Marta magrinyà, acompanyada de Montse Farrés i Fina veciana, en la presentació del seu llibre
Marta magrinyà, acompanyada de Montse Farrés i Fina veciana, en la presentació del seu llibre | Cristina Sierra

El Centre Cultural va acollir ahir al vespre la presentació de La Diligència, la darrera novel·la de Marta Magrinyà. En aquest acte, emmarcat en el programa Dies de llibres, l’escriptora reusenca va estar acompanyada de les seves amigues, la poetessa Montse Farrés i l’artista Fina Veciana, que van referir-se a la periodista com "la Jane Austen de Reus".

Tant Farrés com Veciana van començar la presentació destacant l’habilitat de l’escriptora per atrapar el lector des de la primera pàgina. "Les seves novel·les són la il·lusió i necessitat de creure en el romanticisime, és un gènere que sempre ha tingut adeptes. He llegit totes les obres de la Marta i he pogut veure la seva evolució", va destacar la poetessa. 

La Diligència és una novel·la ambientada al maig de 1841 que narra el viatge de sis persones des de Reus a Barcelona. Els protagonistes són tres homes i tres dones que tenen vincles en aquesta aventura que estarà marcada per situacions insòlites i aliances que acabaran fent història. En aquesta obra, els lectores es trobaran amb un ric empresari d’aiguardent que té una cara oculta, la seva filla política que s'ha de casar a la força, dues dones d’alt llinatge, un milicià que va ser plantat a l’altar per un dels personatges femenins i un conductor de classe baixa. 

Aposta pel gènere romàntic

Durant la presentació, Magrinyà va explicar que s’havia hagut de documentar sobre la situació social que hi havia al 1840, just després de la primera guerra carlina. "Hi havia una situació caòtica. Coneixem molt del 1900 cap endavant però d’abans ens costa saber coses. Vaig descobrir que era una època fascinant, es va passar d’una vida pràcticament mediavel a una moderna, amb la revolució industrial. Estàvem en un canvi d’era que començava amb un canvi de mentalitat", va dir l’escriptora.

Un dels detalls que van destacar Farrés i Veciana va ser la descripció minuciosa del vestuari dels personatges. "Tot i que era una època fosca en alguns aspectes, pel que fa al vestuari era una època on es jugava molt amb les textures, els teixits, els colors…La gent invertia en el seu vestuari i aspecte, ja que marcava a quina classe social pertanyia", va exposar Magrinyà.

Abans d'acabar la presentació, la reusenca va voler defensar la seva aposta pel gènere romàntic. "M’agrada reivindicar la novel·la romàntica en tots els sentits de la paraula, penso que l’amor mou el món, ens mou i ens commou", va manifestar Magirnyà, que va finalitzar l'acte amb la degustació d’un brownie per a tots els assistents. 

Comenta aquest article