Cultura

Literatura

«Excursions a peu per les muntanyes de Prades», un llibre per gaudir de la natura

Màrius Domingo va presentar ahir aquesta publicació que proposa 15 rutes per una zona «de gran riquesa ecològica»

Per Josep Maria Ferrando, Andreu Dalmau

Màrius Domingo i Andreu Ferré, ahir, a la presentació del llibre Excursions a peu per les muntanyes de Prades
Màrius Domingo i Andreu Ferré, ahir, a la presentació del llibre Excursions a peu per les muntanyes de Prades | Lluís Rovira i Barenys

Màrius Domingo va presentar ahir al Centre Cultural Excursions peu per les muntanyes de Prades, un llibre que proposa fins a 15 rutes diferents per descobrir i admirar un paratge natural que tenim ben a prop. L'acte —emmarcat en el cicle Dies de Llibres que organitza l'Ajuntament de Cambrils— va estar conduït per Andreu Ferré, de la Secció Excursionista del Centre de Lectura de Reus, que va explicar la llarga trajectòria de Domingo en l'edició de llibres dedicats a l'excursionisme, la botànica, l'ornitologia o la fotografia.

Excursions peu per les muntanyes de Prades és una reedició d'un llibre que Domingo va publicar l'any 2000 on es presentaven 25 rutes diferents per la serra. Ara, l'autor ha volgut reduir el nombre de propostes, però millorant-ne l'originalitat perquè els lectors puguin seguir els passos que els marca gaudint de la natura i totes les seves belleses. “Volia fer un llibre d'excursions diferent”, afirma Domingo, “que no es limités a explicar la ruta, sinó que animés al lector a observar si camina per un bosc de pins, un bosc de roures, si veu una orquídia, una àguila...”.

Els recorreguts proposats per Domingo no són gaire llargs —3 hores de durada, aproximadament— i intenten oferir una varietat de propostes perquè l'excursionista pugui gaudir de “la gran riquesa ecològica i la gran varietat d'espècies” que hi ha a les muntanyes de Prades. El seu passat com agent rural i també com a botànic ha permès a l'autor no limitar-se a traçar el camí, sinó també oferir informació molt detallada de l'entorn que es pot trobar el lector un cop s'endinsi en el bosc.

El Parc Natural, una necessitat

Un dels grans avantatges que tenen les muntanyes de Prades, segons Màrius Domingo, és la proximitat a l'àrea metropolitana del Camp de Tarragona. “Els habitants de Reus, Valls o Tarragona estan a menys de dues hores d'aquest lloc tan interessant”, explica l'autor d'Excursions peu per les muntanyes de Prades. L'única pega que Domingo li fica a la bellesa de la zona és que, a vegades, el seu atractiu pot ser excessiu i lamenta la “massificació” d'alguns punts concrets. Per això, l'escriptor reclama que es tiri endavant “d'una vegada per totes” el Parc Natural de les Muntanyes de Prades, un projecte que fa molts anys que se'n parla, però que no s'acaba de concretar, i que seria fonamental per protegir la zona.

Comenta aquest article