Informació general

Balanç

Els comerços de la Rambla de Jaume I demanen més vigilància i neteja

Els establiments fan una valoració molt positiva de la Setmana Santa però troben a faltar, per part del consistori, més manteniment per tindre l'avinguda més cuidada

Per Cristina Sierra

Ambient a la Rambla de Jaume I aquest passat diumenge 9 d'abril
Ambient a la Rambla de Jaume I aquest passat diumenge 9 d'abril | Lluís Rovira i Barenys

Els comerços i veïns de la Rambla de Jaume I de Cambrils han viscut una Setmana Santa molt diferent a la de l'any passat. Ara fa un any, la via estava tota aixecada, plena de tanques i amb molts locals tancats. Una situació que no té res a veure amb la que hi ha actualment, amb una avinguda completament renovada, amb preferència pels vianants i amb nous locals que han convertit aquest tram en un nou eix comercial força potent.

Durant aquests dies de Setmana Santa, s'ha repetit, especialment des de dijous fins diumenge, la mateixa imatge: una Rambla plena de gom a gom, amb cambrilencs i turistes gaudint de l'espai i descobrint els comerços de proximitat. "Estem contents perquè ha vingut molta gent, sobretot de Lleida", explica a revistacambrils.cat Cristina Aran, de la botiga Chic Boutique, un dels establiments que ha obert recentment.

En aquesta línia, Núria Matas, de Cal Sendra, fa una valoració molt positiva d'aquests dies de vacances. "La Rambla ha quedat molt bé, la gent passeja molt i ha quedat molt maca. Per nosaltres ha estat una Setmana Santa molt bona, hem treballat molt", afirma.

Llums i ombres de la nova Rambla

Comerciants i també veïns coincideixen en què la remodelació de l'avinguda ha estat un encert. Tot i el patiment d'aquests 14 mesos, especialment pels negocis, la majoria es mostra satisfet per veure una Rambla plena de vida, amb gent passejant, altres en bicicleta, nens jugant a pilota o les tertúlies que sorgeixen als bancs. També es valora positivament la prova pilot de circulació perquè els vianants tinguin prioritat per passejar per l'avinguda a partir de les 17 hores.

Ara bé, els empresaris lamenten que l'obra encara no està acabada al 100%, de fet, hi falten arbres com es pot comprovar al carrer de Juan Sebastián Elcano. Un altre motiu de queixa és la falta senyals de circulació, de papereres -només n'hi ha a la part que toca al Port- i de trams pels vianants per poder creuar. Per exemple, en tot el tram de la Rambla, entre els carrers de Roger de Flor i de Juan Sebastián Elcano, no hi ha cap pas enrajolat per poder passar sense trepitjar la gespa.

Però la queixa estrella és l'incivisme. Hi ha zones on han robat plantes i brossa que es llença a la gespa i jardineres. "Es va posar molt d'interès en tenir una Rambla molt cuidada però crec que hi hauria d'haver més vigilància per acostumar a la gent a ser més cívica", diu Cristina Aran.

Terra brut i malbaratament d'aigua

També una veïna, la Maria Dolors, expressa el seu disgust per l'elecció del terra, ja que considera que és brut. "Hi ha una part que ja està plena de taques, és una llàstima perquè s'hauria de netejar cada dia", diu la cambrilenca, que també mostra la seva decepció amb l'incivisme per part dels propietaris de gossos. "No fa ni dos setmanes que està inaugurada i hi ha caques i marques de pixades", afegeix la Rosa Maria, una altra veïna.

En aquesta llista de queixes tampoc falta el malbaratament, per molts, que s'està fent de l'aigua. Aquests dies s'està aprofitant per regar bé la gespa i, com alguns comerciants apunten, l'aigua comença a córrer per l'avinguda i alguns vianants trepitgen directament la gespa, el que fa que entrin a les botigues deixant petjades. "Crec que podrien regar de nit i només una estona, hi ha moments que no para de rajar aigua", declara un dels empresaris.

Una altra protesta és la falta d'aparcaments. Tot i que la majoria afirma estar d'acord amb la circulació restringida, manifesten que troben a faltar alguns espais per aparcar a la Rambla. "Molts clients se m'han queixat dels problemes que han tingut per poder trobar lloc per deixar el cotxe. Ja no és només a la Rambla, és un problema generalitzat perquè Cambrils és un lloc on costa aparcar", diu el Jaume.

Alguns comerços s'han queixat del malbaratament que s'està fent de l'aigua per regar la gespa
Excrements de gos al carrer de Juan Sebastián Elcano, on també falten arbres

 

Comenta aquest article