Cultura

Dies de llibres

Cristina Fornós presenta 'La terra del silenci trencat', una novel·la negra i històrica ambientada a la cartoixa d’Escaladei

En l’acte, celebrat al Centre Cultural, l’advocada i periodista va explicar com es va documentar per poder escriure el seu primer llibre

Per Cristina Sierra

Cristina Fornós i Rosana Andreu, ahir, en la presentació del llibre La terra del silenci trencat
Cristina Fornós i Rosana Andreu, ahir, en la presentació del llibre La terra del silenci trencat | Cristina Sierra

El Centre Cultural va acollir, ahir al vespre, la presentació del llibre La terra del silenci trencat, de Cristina Fornós. L’advocada i periodista debuta com a escriptora de novel·la negra i històrica amb una obra ambientada a la cartoixa d’Escaladei i sota el segell de Penguin Random House, una de les editorials més importants del sector.

La bibliotecària de la Biblioteca Josep Salceda i Castells, Rosana Andreu, va ser l’encarregada de conduir l’acte enmarcat en el programa Dies de llibres. Va iniciar-lo demanant als presents que tanquessin els ulls mentre ella llegia un fragment del llibre per fer una petita introducció de la localització. Acte seguit, va explicar com va conèixer la Cristina. Va ser el passat mes d’octubre, quan Andreu va presentar la seva novel·la Una taca de sang. Fornós hi va anar per veure com es feia una presentació d’un llibre, pensant en el dia que li toqués fer-ho a ella. 

De la novel·la, Andreu va destacar cinc elements clau: una obra primerenca, en català i castella, sota el paraigües de l’editoral Penguin Random House: els escenaris potents; la trama policiaca que es barreja amb els secrets i història d’una nissaga catalana del Priorat, i el joc de personatges. "He volgut fer personatges que no fossin plans, que tots tinguin la seva història personal al darrere. L’àvia que surt està basada en la meva àvia, era així com apareix al llibre", va apuntar l’escriptora.

Documentació exhaustiva

Fornós, que actualment treballa en una notaria després d’exercir durant anys com a periodista, va desgranar el procés de creació de la seva primera novel·la. Anteriorment havia participat en diferents certamens literaris d’àmbit local però va arribar un moment en què es va plantejar escriure una novel·la negra i històrica, combinant així dos gèneres que li apassionen. "Sóc molt pel·liculera i això m’ha ajudat a crear les trames", va dir.

La imatge "potent i poètica" que tenia al cap era la d’un crim en unes vinyes que, precisament, marca l’inici d’aquest llibre que té la part històrica ambientada al segle XV però també hi ha narració contemporània. Un altre punt que tenia clar era que havia d’estar ambientada en el territori. "Estic enamorada d’Escaladei. M’he documentat bé, he fet fotos, he volgut conèixer la cartoixa, he conegut la gent del poble…Volia donar a conèixer un trosset del nostre territori i m’agradaria continuar escrivint sobre la zona", va exposar.

Per relatar minuciosament tota la investigació del crim per part de Mossos d’Esquadra, juntament amb una intrèpida periodista, Fornós també va parlar amb el cos policial sobre els passos que segueixen quan troben un cadàver i es va entrevistar amb forenses per conèixer de primera mà el procediment d’una autòpsia. 

Comenta aquest article