Informació general

Entrevista

Lluís Abella, regidor: «Junts s'ha saltat completament els estatuts del partit»

L’actual portaveu del partit mostra la seva decepció amb la formació i anuncia que deixa la política després de 12 anys

Per Cristina Sierra

Lluís Abella al seu despatx de l'Ajuntament de Cambrils
Lluís Abella al seu despatx de l'Ajuntament de Cambrils | Cristina Sierra

Lluís Abella no amaga la seva decepció amb Junts per Cambrils en la primera entrevista que concedeix després de fer-se oficial que Enric Daza serà el cap de llista de la formació a les eleccions municipals. El regidor assegura no haver-se sentit recolzat pel partit en els darrers quatre anys, especialment el dia de la moció de censura, al setembre de 2021. També denuncia que hi ha hagut "frau democràtic" per part de l’executiva local en el darrer any.

Senyor Abella, molts cambrilencs es pregunten el mateix: per què no és el cap de llista de Junts?

He decidit no presentar-me a la reelecció perquè, en un partit polític on Cambrils i la seva població no són prioritaris, ni són el principal objectiu, a mi no m’hi trobaran. No serveix que només es preocupin per Cambrils quan són interessos personals, el famós 'qué hay de lo mío', o cada quatre anys quan arriben eleccions. Ho vaig dir quan em vaig presentar, i sempre ho he mantingut: el primer de tot és Cambrils.

Sigui sincer, li dol veure que l’alcaldable sigui Enric Daza?

Vostè veuria bé que una persona falsa i traïdora que fa de la mentida la seva manera de fer fos alcaldable del poble que estimes? Jo no. El que més em dol com a militant de Junts, cosa que ell no ho és, és que una persona que ha estat instigador de la moció de censura, juntament amb l’alcalde Klein, mestre i alumne avantatjat que ens van fer fora del govern sense motius, ara el trien per encapçalar el partit. Això demostra una desesperació total a l’hora de buscar un cap de llista, i s’està demostrant amb la marxa de militants del partit.

La presidenta de la formació local diu que Daza no els va fer fora del govern, sinó que es va trencar la coalició. 

D’alguna manera han de justificar lo injustificable. Ella sap que això no es cert. De totes maneres ja no és la presidenta, em consta que ha abandonat el vaixell per la porta del darrera. Potser s'hauria d’esbrinar què ha passat. Com es que hi ha tant silenci sobre aquest fet?  Potser expresidenta i alcaldable han xocat? Quan et trobes dues personalitats tan prepotents és fàcil que tot salti pels aires. 

Quan el partit va anunciar que faria primàries, va valorar presentar-s’hi?

En un principi sí, però en aquest partit hi ha hagut coses molt fosques últimament. Ja li he comentat que un partit que l’objectiu no és Cambrils, per mi no serveix. La decisió de fer primàries es va aprovar per l’executiva local. Deixim dir que, en aquesta executiva hi formen part de manera obligatòria els càrrecs electes, i ni a la regidora Marta Borràs ni a mi mateix se’ns ha convocat en el darrer any a aquestes executives locals. S’han saltat completament els estatuts del partit, perquè si tu tens una executiva local, tots voten i s’aprova per majoria. Però ja deliberadament no convocar als càrrecs electes que pot ser que no votin el que tu vulguis, doncs per mi és un frau democràtic.

"En aquest partit hi ha hagut coses molt fosques últimament"

Per què no se’ls convocava?

Això no li puc respondre, ho haurien de fer ells. Potser érem la veu dissonant d’aquesta executiva local. Anteriorment jo assistia a les executives, però a la regidora Borràs ja no la convocaven per no ser militant, cosa que jo reclamava insistentment la seva assistència tal com marquen els estatuts. En aquests comitès si es parlava de Cambrils era perquè jo insistia a la part final, després de debatre sobre temes nacionals.

La seva relació amb els militants s’ha deteriorat?

Amb molts militants continuo tenint sintonia.  M’ha trucat molts militants i simpatitzants, tant a nivell local, com nacional, demanant-me que, si us plau, torni a encapçalar el partit a Cambrils,  perquè el que està quedant és un desastre. Em manifesten que ara tot s’hi val per esgarrapar vots, i que a tot s’ha de dir que sí. Tot això amb la connivència total de la direcció de Junts, que per tal d’aconseguir vots que puguin donar regidors i, de retruc, mantenir les cadires dels que formen part del Consell Comarcal i de la Diputació. 

S’ha sentit recolzat per la formació local en aquests darrers quatre anys?

Si li dic la veritat, en un inici sí, o això pensava. Sempre hi ha un corrent crític, però és lògic i necessari que hi sigui perquè penso que això et fa créixer. Però una cosa és una corrent crítica i constructiva i l’altra és quan ja es va tornar destructiva, sobretot quan hi havia temes de Cambrils que afectaven a algun militant. Jo no puc actuar per una persona quan he de treballar pel col·lectiu de Cambrils, per molt que defensi unes sigles, i això no agrada. Sempre he defensat a tothom per igual, fossin del partit que fossin, mentre pogués ajudar-los dintre de la legalitat.

Quantes reunions han fet a nivell de partit perquè els militants coneguessin la feina que s’estava fent quan estaven a govern? I des de que estan a l’oposició?

Des de l’oposició, només una. I quan estàvem a govern, vam tenir la pandèmia que ho va frenar tot, però sí que abans ens vam reunir un parell o tres de vegades. A mi em consta que durant el 2022 s’han convocat executives i a nosaltres no ens han convocat. I segueixo dient que això és un frau de llei que impugna qualsevol acord que s’hagi pogut prendre en aquests comitès. 

"Sempre he pensat que a Junts ja li estava bé que perdés el càrrec una alcaldessa d’ERC, encara que nosaltres anéssim a l’oposició"

Què li va passar pel cap quan el dia de la moció de censura no hi havia ningú del partit recolzant-lo tant a vostè com a Marta Borràs? 

La veritat és que vaig tenir un sentiment de deixadesa que venia a corroborar una mica el que estàvem veient en els darrers mesos. Semblava que, al no haver participat en aquestes demandes particulars a nivell local, ens havien deixat de banda. Tots els partits acompanyats i nosaltres sols, patètic. 

Els dies previs a la moció vaig estar parlant amb dirigents locals i comarcals perquè intentessin que aquesta moció no prosperés. A nivell comarcal es podien haver fet gestions i forçar al PSC, però res de res. Sempre he pensat que a Junts ja li estava bé que perdés el càrrec una alcaldessa d’ERC, encara que nosaltres anéssim a l’oposició. Molt lamentable.

Està decepcionat amb el partit?

Molt, perquè ha estat un partit del que sóc membre des que es va fundar però m’he trobat que a nivell comarcal són els mateixos que hi havia abans i són gent que treballen per ells i que volen mantenir sempre la cadira. He intentat col·laborar amb tot el que he pogut però ells a mi m’han decebut.

Creu que Junts obtindrà uns bons resultats a les eleccions del 28 de maig? Mantindran els tres regidors?

No em mullaré amb resultats, crec que tot està molt obert, però com a cambrilenc espero no tenir al capdavant de l’Ajuntament a persones falses i traïdores.

Li sorprendria si Enric Daza pactés amb Oliver Klein?

Sap que uns mesos abans de la moció de censura li vaig dir a l’alcaldessa Camí Mendoza que trenqués el pacte de govern?

"Estava fart de veure les actituds prepotents del senyor Daza vers l’exalcaldessa. Hi havia escridassades a les reunions, algunes es van haver d’aturar i suspendre"

Per què?

Estava fart de veure les actituds prepotents del senyor Daza vers l’exalcaldessa. Hi havia escridassades a les reunions, algunes es van haver d’aturar i suspendre. Aquestes males formes passaven majoritàriament amb les dones, i no es podia permetre. L’alcaldessa en aquell moment no va voler trencar el pacte pel bé de Cambrils, però es va comprometre a posar-ho en coneixement del senyor Klein, aquest va dir que ho resoldria però no va ser així.

Què li sembla que el lema de la campanya de Junts sigui "Gent de debò"?

Home, jo ho posaria entre cometes veient el senyor que va davant i per tot el que ha passat, no crec que aquest lema sigui gaire ètic. 

Amb Junts és evident que no es presentarà, ha tingut ofertes per ser el candidat d’altres partits? I per anar a llistes?

S’han dit moltes coses, des del partit feien córrer que tenia un pacte amb ERC per anar a la seva llista. Jo he tingut bona relació amb ERC però això no és veritat. Vaig tenir una proposta d’un partit per anar de cap de llista però no ho veia adient. Oficialment no he tingut cap proposta per anar a llistes. 

S’acaba així la seva etapa política?

Sí, me’n vaig més que satisfet perquè només veient l’afecte de la gent que em trobo que es van assabentat d’aquesta notícia, demanant-me que m’ho repensi perquè sóc una persona de carrer, propera, que intento ajudar a tothom.

"El que més m'ha agradat aquests 12 anys és poder servir als veïns de Cambrils, escoltar el que volen i necessiten i donar resposta a les seves inquietuds"

En aquests 12 anys, què és el que més li ha agradat de la política? I el que menys? 

El que més, poder servir als veïns de Cambrils, escoltar el que volen i necessiten i donar resposta a les seves inquietuds. I lo dolent, el descrèdit que m’ha provocat la política municipal, que hagis de fer una moció de censura simplement per tenir una cadira, s’han ajuntat tot tipus de partits polítics, quina ètica hi ha aquí? Potser vaig ser massa innocent i noble perquè creia que a nivell de grans esferes podria passar però a nivell de Cambrils vam fer un pacte amb Camí Mendoza i Oliver Klein per Cambrils.

De què està més orgullós?

De tot. Tant dels 10 anys que he estat a govern com dels dos que he estat a l’oposició, que crec que amb la regidora Borràs hem fet una fiscalització ferma, dura però real i necessària per Cambrils i la seguirem fent fins el 28 de maig, perquè és el compromís que tenim amb Cambrils i els cambrilencs. 

Ha passat per tres mandats molt diferents: el primer va estar marcat per les retallades; el segon, per l’atemptat terrorista i el tercer, per la pandèmia, l’atac informàtic i la moció de censura. Amb quin mandat es queda? Per què?

De tots tres treuria coses positives i negatives. El més positiu seria el primer perquè, tot i que vam prendre decisions molt dures i dràstiques, van servir per treure Cambrils d’un forat que havia caigut en la època del tripartit. Un forat que era un abisme. Del segon mandat, que vaig portar la regidoria de Festes i Cultura, estic molt content perquè m’agrada molt el tema de participar i amb aquesta regidoria he estat al costat de les entitats, gent molt proactiva que per ells estaries fent tot el dia coses i això em donava empemta. També em van tocar dues commemoracions: la de l’Any Vidal i Barraquer i la de l’Any Gimbernat que ens van servir per ressorgir les figures d’aquests cambrilencs. I del tercer, ha estat un mandat que sembla que algú ens va posar el dit a l’ull. Em va tocar agafar les regidories menys agradables (Serveis Generals, Medi Ambient i Protecció Ciutadana), vam impulsar el Pla de Mobilitat Urbana, l’Ordenança de Vehicles de Mobilitat Personal i vaig engegar l’Ordenança de Convivència Ciutadana que s’ha aprovat recentment. També vam tenir els temporals Dana i Glòria, la pandèmia, l’atac informàtic i, quan després de treballar nit i dia, amb ganes, que veus que comencem a aixecar-ho tot, ve la moció de censura. 

Quin és el projecte que li hagués fet especial il·lusió tirar endavant?

La nau de les entitats festives. Vaig aconseguir destinar-hi 300.000 euros per la compra o reforma de l’antiga nau de bombers perquè així aconseguíem dotar de la brigada d’un espai digne i aquesta nau passava a ser de les entitats. Però al final, la ubicació no es va acabar de decidir i així va anar. 

Comenta aquest article