Informació general

Seguretat Ciutadana

Multes de fins a 3.000 euros per frenar l'incivisme

L’Ajuntament de Cambrils aprova inicialment la nova Ordenança de Convivència Ciutadana que permetrà "preservar la pacífica relació entre les persones i regular el gaudi dels espais públics"

Per Cristina Sierra

Defecació de gos al mig d'una vorera, al barri del Pinaret
Defecació de gos al mig d'una vorera, al barri del Pinaret | Lluís Rovira i Barenys

L’Ajuntament de Cambrils va aprovar inicialment, en el darrer ple ordinari, la nova Ordenança de Convivència Ciutadana. Amb aquest nou document, el consistori espera poder frenar l’incivisme que ha crescut en els darrers anys amb multes que poden arribar als 3.000 euros.

El regidor de Seguretat Ciutadana i Mobilitat, David Chatelain, va ser l’encarregat d’explicar alguns aspectes d’aquesta normativa que substitueix el text aprovat l’any 2008. Va començar la seva exposició amb un "al·leluia" ja que, com va recordar, feia molts anys que s’estava treballant en aquesta ordenança que vol "preservar la pacífica relació entre les persones i regular el gaudi dels espais públics".

Chatelain va apuntar que tots els grups polítics s’havien posat d’acord a l’hora de redactar el document i va agrair la feina duta a terme pels departaments del consistori, especialment el Jurídic. "Amb aquesta ordenança volem fer de Cambrils una ciutat acollidora i tolerant, garantir els drets de la ciutadania, el respecte individual i col·lectiu i defensar el nostre patrimoni públic", va afirmar.

Sancions de 200 a 3.000 euros

Com va apuntar el regidor, amb l’objectiu de reduir les conductes incíviques, "s’ha treballat un text que incorpora moltes novetats i que vindrà acompanyat d’un quadre de sancions actualitzat, tot i que es poden substituir les multes per treballs en benefici de la comunitat en certs supòsits". 

Les multes es divideixen en tres categories: lleus, amb una sanció de 200 euros; greus, d’entre 500 a 1.500 euros, i molt greus, d’entre 1.500 a 3.000 euros. Cal dir que els imports es podran reduir en un 50% si es paga al comptat i que la reiteració es considerarà un element agreujant com a mesura dissuasiva. 

En aquesta normativa s’han incorporat conductes inapropiades com l’assetjament sexual, l’exhibicionisme o caminar pel carrer sense samarreta -excepte en aquells llocs on sigui habitual el seu ús, com l’accés a les platges-. També es regula la prohibició de la mendicitat, l’incivisme al voltant de la gestió de residus urbans amb la finalitat que la ciutadania faci un bon ús dels contenidors i l’obligació que els propietaris de gossos recullin les defecacions i netegin amb aigua les miccions. La resta de qüestions relatives a les mascotes es desenvoluparà posteriorment en una ordenança específica reguladora de la tinença d’animals domèstics. 

Lluís Abella: "L’ordenança ha de contribuir a aconseguir un Cambrils encara més amable i més acollidor, on sigui tot un privilegi viure-hi i conviure-hi"

Després de l’exposició de Chatelain, el portaveu de Junts per Cambrils, Lluís Abella, va prendre la paraula per sumar-se als agraïments cap a la feina realitzada pels departaments del consistori. També va recordar que quan ell estava al capdavant de la regidoria de Protecció Ciutadana, des del juny de 2019 fins a la moció de censura, ja va iniciar els tràmits per actualitzar aquesta normativa. "Aprovem una ordenança que dona compliment a unes necessitats actuals del municipi, enfocades a millorar el comportament, la convivència, el respecte entre les persones, la sostenibilitat, la cura dels espais públics, i per naltros la darrera, i per per això no menys  important, la lluita per erradicar, en la mesura que es pugui, l’incivisme que patim dia a dia. Tot això ha de contribuir a aconseguir un Cambrils encara més amable i més acollidor, on sigui tot un privilegi viure-hi i conviure-hi", va manifestar. 

ERC demana una esmena per la paraula "multiculturalitat"

La portaveu d’ERC, Camí Mendoza, també va agrair el treball fet pels tècnics que han participat en la redacció de l’ordenança "molt necessària pel municipi". La republicana va aprofitar el seu torn de paraula per demanar una esmena al text per la paraula "multiculturalitat", ja que assegurar que, tal com estava exposada, semblava que aquesta paraula "és un motiu per actualitzar aquesta ordenança i no compartim que la multiculturalitat hagi provocat la modificació del document".

Davant aquesta petició, David Chatelain va argumentar la incorporació d'aquesta paraula era just al contrari del que deia Mendoza. "Estem posant en valor la multiculturalitat que es produeix perquè es genera una nova convivència social. Hem de fer una normativa oberta, no tancada. Aquesta ordenança s’aprova després d’una pandèmia de la que hem sortit tots molt canviats i això ha tingut una repercussió en els comportaments de les persones, han empitjorat i hi ha una tensió social", va contestar el regidor.

L’Ordenança de Convivència Ciutadana es va aprovar amb els vots de l’equip de govern, dels tres regidors no adscrits i dels regidors de Junts, i les abstencions dels regidors d’ERC.

Comenta aquest article