Informació general

Medi ambient

Puri Canals: "La posidònia ens ajuda a retenir la sorra quan hi ha un temporal de mar"

La biòloga tarragonina ofereix la xerrada “La mar de Cambrils” amb l’objectiu de conscienciar sobre la importància de protegir aquesta planta endèmica de la Mediterrània

Per Cristina Sierra

Un moment de la xerrada d'ahir sobre la posidònia, al Centre Cultural
Un moment de la xerrada d'ahir sobre la posidònia, al Centre Cultural | Cristina Sierra

La sala d’actes del Centre Cultural es va omplir ahir al vespre, de gom a gom, per escoltar la xerrada "La mar de Cambrils", a càrrec de Puri Canals i organitzada pel Cambrils Club Natació. La biòloga tarragonina, que va rebre la Creu de Sant Jordi l’any 2020, va oferir una ponència que tenia l’objectiu de conscienciar sobre la importància de protegir aquesta planta endèmica de la Mediterrània. 

"La posidònia ens ajuda a retenir la sorra quan hi ha un temporal de mar, amorteix l’impacte de les ones", va dir Canals, que va insistir en què la missió de les praderies de posidònia és la de protegir les platges. "La posidònia oceànica està en pràcticament tota la Mediterrània. És necessari cuidar-la, protegir-la i recuperar-la", va dir la biòloga.

Canals, presidenta de MedPan, la xarxa d’àrees marines protegides de la Mediterrània, va destacar que, per ella, una zona "meravellosa" és la comunitat de posidònia que hi ha entre Eivissa i Formentera. "Ara hi ha molta més sensibilitat social, el govern balear ha estat el primer en treure un decret per protegir la posidònia. És un pas importantíssim", va afirmar.

“A la platja del Cavet hi ha una comunitat de posidònia oceànica molt important”

Cal recordar que l’any passat els ajuntaments de Cambrils, Eivissa i Dènia van impulsar el projecte "Viu la Posidònia" per conservar i cuidar el fons marí i que ha rebut prop d’un milió d’euros del fons Next Generation. Com va dir Canals, "a la platja del Cavet hi ha una comunitat de posidònia oceànica molt important", un motiu de pes per tirar endavant projectes que ajudin a preservar les praderies. "És un espai on hi viuen una gran quantitat i diversitat d’organismes", va manifestar la biòloga, que va recalcar que aquesta planta no embruta les platges, sinó que és imprescindible per protegir-les.

Durant la xerrada, Canals també va assegurar que "el gran repte" és sensibilitzar sobre la preservació de la posidònia perquè aporta oxigen a l’ecosistema. Per aquest motiu, va demanar que es destinin més recursos econòmics per arribar a l’objectiu que a l’any 2030 hi hagi el 30% de l’ecosistema marí protegit.

Comenta aquest article