Informació general

Xerrada

Joan Puig: «Hem de recuperar la unitat que va fer possible que arribéssim molt lluny, que arribéssim a acollonir a Espanya»

L'ANC va organitzar, el passat divendres, la xerrada "Present i futur del moviment independentista" a càrrec de Jordi Romeva i Joan Puig

Per Berta Ruiz

Un moment de la xerrada, el passat divendres al vespre. D'esquerra a dreta: Salvador Martí, Joan Puig i Jordi Romeva
Un moment de la xerrada, el passat divendres al vespre. D'esquerra a dreta: Salvador Martí, Joan Puig i Jordi Romeva | Berta Ruiz

L'ANC Cambrils –amb la col·laboració del Consell Local per la República Cambrils i les Àvies i Avis per la Independència– van organitzar, el passat divendres al vespre al Centre Cultural, la xerrada "Present i futur del moviment independentista" a càrrec de Jordi Romeva i Joan Puig i, presentada per Salvador Martí.

En la seva intervenció, Jordi Romeva va desgranar alguns dels principals punts sobre la situació actual de l'independentisme anomenant diferents qüestions en un format de decàleg. Entre d'altres temes, Romeva es va referir a: "les inversions en Rodalies és un greuge humiliant; que a Catalunya s'inverteixi el 34% del pressupostat és un greuge, però que a sobre hi hagi altres zones de l'Estat on s'inverteixi els 230% o més aleshores això ja és humiliant. Si Catalunya tingués un parlament sobirà, les lleis que aprovés en benefici de la ciutadania es podrien aplicar perquè no serien impugnades –com passa ara–. Per un altre costat, Catalunya –com la resta del món– s'hauria d'enfrontar a dos grans reptes: la crisi econòmica i la crisi climàtica. Una Catalunya independent és capaç d'afrontar aquests dos reptes però si segueix sotmesa a i un estat irresponsable, incompetent, corrupte, egoista i sense principis, no; si Catalunya no pot prendre les decisions que li convenen i segueix privada dels recursos que genera, Espanya l'arrossegarà a un desastre col·lectiu".

Jordi Romeva: "És impossible qualsevol alternativa a la Declaració Unilateral d'Independència (DUI)"

D'altra banda, segons va afirmar Romeva, "Espanya no pactarà el final de la repressió, mani qui mani; Espanya s'ha negat és nega i es negarà a investigar el ciberatac del 9-N". En aquest punt, Romeva va explicar que s'ha conegut que aquest ciberatac va ser obra d'un exmiliar israelià que va oferir a l'Estat espanyol fer un ciberatac a tot el sistema informàtic de la Generalitat de Catalunya. "Això va ser al voltant del 9-N i, segons van dir els experts, va ser el pijtor produït a l'Estat. Aquest atac va durar 3 dies i, entre d'altres perjudicis, va obligar a anul·lar les intervencions quirúrgiques, va bloquejar el servei d'emergències mèdiques, va bloquejar l'accés als historials dels pacients...". Romeva també va esmentar que, "Espanya mai reconeixerà els casos d'espionatge (Pegasus), així com mai acceptarà que Catalunya pugui exercir el dret d'autoderminació". Per tot plegat, Romeva va afirmar que: "és impossible qualsevol alternativa a la Declaració Unilateral d'Independència (DUI)". En aquest punt, el conferenciant va assenyalar que caldria reactivar la DUI que va fer el Parlament de Catalunya el 27 d'octubre de 2017 i proclamar la República de Catalunya. També a incidir que "s'hauria d'assegurar la majoria absoluta independentista al Parlament, però independentista de debò".

Joan Puig: "Ho van veure molt perdut i han actuat i ara no serà tan fàcil tornar a fer allò que vam fer"

Al fil del que havia explicat Romeva sobre recuperar la DUI, Joan Puig va iniciar la seva intervenció manifestant que, "és molt més fàcil aixecar la DUI que qualsevol altre projecte per a Catalunya. Ens volen callats i submisos i això ho hem vist al llarg d'aquests anys i ho seguirem veient mentre estiguessim esperant que Espanya concedeixi alguna cosa. Espanya ens vol pel que ens vol, ens vol per mantenir una estructura d'un estat arcaic en el qual la cultura que s'ha establert és fer que uns paguin i així mantenir un estat. En la transició, l'estat espanyol va malmetre un projecte de democràcia perquè són incapaços d'assumir els reptes de la democràcia".

En aquest punt, Puig va explicar la seva etapa a Madrid, durant la qual va ser membre de la comissió d'invetigació dels atempats de l'11-M a Madrid. Segons va dir: "allí vaig veure que un estat que és capaç de permetre morts dels seus ciutadans, què no farà per intentar evitar que una part de l'estat es vulgui separar? És un estat corcat, practicaran tot el que puguin i més. L'11-m es produeix perquè uns confidents de la policia sabien que aterraven a Madrid més de 200 kg de dinamita robada de les mines d'Asturies; això ho sabia l'estat. I la pregunta és: com és que no es van evitar els atemptats? Com és que un estat va ser incapaç d'aturar-ho. Espanya és l'unic estat del món en què els seus dos pitjors atemptats han tingut un denominador comú: els confidents. Sense els confidents de Madrid no hi haugés haguit 11-M, sense el confident de l'imam de Ripoll segurament tampoc els de Barcelona i Cambrils".

Per tot plegat, Puig va afirmar: "jo ja m'ho crec tot, el Pegasus, les interferències informàtiques... però res de tot això s'investigarà. Hem de recuperar la unitat que va fer possible que arribéssim molt lluny, que arribéssim a acollonir a Espanya. Ells ho veien perdut, no sabien què fer; vam estar a punt de trencar que es moguessin coses. Aleshores Espanya si s'hagués vist obligada a negociar perquè està més clar que mai que tenim dret a exercir aquesta autodeterminació. Ho van veure molt perdut i han actuat i ara no serà tan fàcil tornar a fer allò que vam fer. Vam aconseguir una victòria democràtica de proporcions descomunals com va ser l'1-O, malgrat la policia i la repressió van votar més de 2 milions de persones".

Comenta aquest article