Informació general

Hisenda

S'aprova inicialment el pressupost municipal de 48,3 milions d'euros per a l'any 2023 amb el vot contrari de JxC i ERC

El document va rebre contundents crítiques per part de JxC i d'ERC, mentre que el regidor no adscrit Enric Daza es va abstenir i el punt es va aprovar amb el vot del govern i dels dos regidors no adscrits Joan M. Artigau i Patrícia de Miguel

Per Cristina Sierra, Berta Ruiz

Un moment de la sessió plenària del passat divendres en la què es va aprovar inicialment el pressupost municipal
Un moment de la sessió plenària del passat divendres en la què es va aprovar inicialment el pressupost municipal | Berta Ruiz

El ple de l'Ajuntament de Cambrils va aprovar inicialment, aquest passat divendres al matí, el pressupost municipal de 48,3 milions d'euros per aquest 2023. El punt es va aprovar amb el vot favorable de l'equip de govern i dels dos regidors no adscrits –Joan M. Artigau i Patrícia de Miguel–, l'abstenció del regidor no adscrit –Enric Daza– i el vot en contra de JxC i ERC. El regidor d'Hisenda, David Chatelain, va explicar el documentdesglossant les diferents xifres, àrees i magnituds tal com havia fet el dijous en roda de premsa. D'igual manera que havia fet el dia anterior, Chatelain va donar detalls de l'escenari macroeconòmic i de l'increment 1,6 milions d'euros –respecte el pressupost ajustat de 2022– així com una pujada del 3,48%.

Pel que fa a despeses per àrees, tal com informar revistacambrils.cat, aquestes queden de la següent manera: 2 milions en Activitat econòmica (+29,11%); 7 milions d'euros per a l'àrea de la Persona (+10,60%); 3,8 milions d'euros en l'àrea de Recursos Interns (-25,66%); 1,7 milions d'euros en l'àrea de Seguretat i Vialitat (+2,71%); 14,4 milions d'euros en l'àrea de Territori (+9,74%) i 19,1 milions d'euros en Personal (+2,69%). En aquest apartat, Chatelain va apuntar que la despesa en capítol 1 (personal) és del 40%, que l'aposta per l'activitat econòmica puja un 29%, així com els serveis a la persona que s'incrementen més d'un 10% o les àrees de Serveis i Territori. Amb tot plegat, el regidor d'Hisenda també ha apuntat que la previsió de deute viu és del 18,98% a finals de 2023.

Lluís Abella (Junts): "No hem sabut veure cap canvi significatiu dels pressupostos anteriors"

En la seva intervenció, els grups de l’oposició van qüestionar les presses del govern per aprovar uns pressupostos que se’ls havia facilitat dimarts a la tarda, amb informes signats el mateix dia com va dir el portaveu de Junts per Cambrils, Lluís Abella. "Trobem inadmissible i d’una flagrant manca d’elegància política que, un document tan dens i complexe com és el pressupost, se’ns hagi lliurat amb tota la documentació obligatòria, ara fa escassament dos dies i mig", va denunciar.

Respecte el document, el regidor va assegurar que "no hem sabut veure cap canvi significatiu dels pressupostos anteriors" i, com ja va fer l’any passat, va alertar que la partida del servei de recollida d’escombraries i neteja no estava ben calculada. "Els recordo que al conveni signat posa que anualment s’ha d’incrementar l’IPC anual, i vostès han posat els imports de l’any anterior. Al pressupost hi ha de constar la quantitat correcte, més o menys estem parlant d’uns 500.000 euros, per tant, demanaria que incloguin el més aviat possible la quantitat correcte, sinó estan incorrent en una irregularitat", va expressar.

Lluís Abella també va afirmar que trobava faltar inversions en aquest document, especialment les anunciades per l’equip de govern que es volen dotar amb el romanent de l’any 2022. "Ni pavelló, ni piscina olímpica, ni la nau de la brigada, ni parc de l’Esquirol, ni nau per les entitats culturals i festives, ni nou pàrquing sota del Parc del Pescador, ni carrer de les Orquídies, ni notícies sobre l’inversor de l’Auditori (…) Els preguem i exigim que no enganyin més a la població. Ja estem cansats d’escoltar o llegir en premsa 'volem impulsar, estem projectant, estem buscant, estem estudiant, ens estem plantejant…' Si us plau que porten ja 16 mesos al govern i només en queden tres per acabar el mandat. Deixin de fer volar coloms i com sempre els recomanem, més accions i menys paraules", va pronunciar.

"Senyor Klein, la campanya electoral se l’ha de pagar vostè de la seva butxaca, no amb els diners que provenen de la butxaca dels cambrilencs"

Sobre el capítol d’ingressos, el regidor va apuntar que els preocupava l’increment en el capítol de multes per infracció de circulació, que passa de 600.000 a 900.000 euros. A més, va tornar a retreure al govern que hagi ampliat l’estacionament de la zona blava en temporada baixa, una mesura que afecta els cambrilencs, i que hagi pujar el cost de la targeta de l’autobús urbà, passant dels 10 als 15 euros. En quant a les despeses, va destacar "l’augment considerable” del capítol de Personal i la reducció "a la mínima expressió" de la partida per implementar la Relació de Llocs de Treball.

Una altra regidoria que va treure durant la seva intervenció va ser la d’Alcaldia. "Amb els moments que s’estan vivint,  amb una inflació desmesurada, que omplir el cistell de la compra s’ha convertit en una odissea per molts cambrilencs, resulta que el senyor alcalde incrementa la seva partida en un  gairebé 35%, més de 80.000 euros. I tot són partides de representació i protocol, actes institucionals, comunicació i actes especials de promoció", va denunciar Abella, que va afegir: "Senyor Klein, la campanya electoral se l’ha de pagar vostè de la seva butxaca, no amb els diners que provenen de la butxaca dels cambrilencs". Per tot l’exposat, el regidor va anunciar el vot contrari del partit.

Camí Mendoza (ERC): "Ens trobem davant d'un pressupost continuista que, a més, no inclou cap inversió"

En una línia molt crítica també es va expressar la portaveu d'ERC, Camí Mendoza. En primer lloc, la regidora va retreure al govern el seu retard en la presentació del pressupost i li va recordar a l'actual regidor d'Hisenda: "recorda quan vostè ens donava lliçons de compliment de terminis? I ara, què? Una cosa que podrem dir que sí ha fet de pròpia aquest govern és aprovar inicialment el pressupost més tard de la història de Cambrils. Això ha suposat que s'hagi hagut de prorrogar el pressupost de 2022 i, fins que no s'aprovi, com a mínim serà el 17 de març. En aquests mesos, Cambrils no ha pogut fer cap pas en inversions".

La portaveu d'ERC també va lamentar que, "esperàvem que aquesta tardança fos per justificar el canvi que tant havien predicat però, què ens trobem? Que en un any no han estat capaçpos de fer un pressupost del seu propi govern. Ens trobem davant d'un pressupost continuista que, a més, no inclou cap inversió. Es comprova la manca total de projecte i com està instal·lat en el dia a dia aquest govern". Per un altre costat, Camí Mendoza va criticar l'opacitat del govern i la seva manca de voluntat per negociar els pressupostos. La portaveu d'ERC va enumerar algunes de les propostes realistes que havien fet arribar des del seu partit al govern.

"Pim-pam-fum!! és el seu eslògan"

"Ara ja podem dir que, tres mesos del final de mandat, tot el que vostès hauran fet i pel que justificaven la moció és únicament la rambla de Jaume I i l'avinguda de l'Esports que ni seran capaços d'acabar; dos projectes que havíem encetat des del nostre govern –dotat i licitat–. Es comprova la manca de projecte. Vostès el que fan constantment és vendre fum i prometre allò que no saben complir. Pim-pam-fum!! és el seu eslògan. Durant aquests mesos han promès una sèrie d'actuacions –nau de la brigada, pavelló lleuger, carrer de les Orquídies, Auditori–, però d'on treuran els diners? Encara que ho dotin amb romanent no en tindran prou i, el més responsable seria no hipotecar el romanent. ERC els demana un punt de responsabilitat" va exposar Mendoza.
 

Per un altre costat, la portaveu d'ERC també va preguntar "on està la impromta (aportació) del PSC al pressupost?" i va afirmar que les explicacions del govern havien estat decepcionants. "Aquestes són les conseqüències de no haver definit i negociat un Pla d’Actuació Municipal. I no és que no l’hagin redactat i publicat, com és el seu deure, el problema és que no tenen un full de ruta i van passant sense parlar entre vostès mateixos i ‘qui dies passa, anys empeny’. Aquest és el pressupost de les tres "S": Sense novetats, Sense inversions, Sense línia política i, el més continuista de la història".

Comenta aquest article