Informació general

Pressupostos

L'equip de govern presenta un pressupost municipal de 48,3 milions d'euros per a l'any 2023

A nivell d'inversions, el govern ha exposat que es donaran a conèixer més endavant un cop es faci la incorporació del romanent, però dins d'aquest paquet hi ha el nou pavelló, la remodelació del Mercat o el carrer de les Orquídies

Per Berta Ruiz

Roda de premsa de presentació del pressupost municipal, aquest matí. D'esquerra a dreta: Alfredo Clúa, Juan Carlos Romera, Oliver Klein i David Chatelain
Roda de premsa de presentació del pressupost municipal, aquest matí. D'esquerra a dreta: Alfredo Clúa, Juan Carlos Romera, Oliver Klein i David Chatelain | Berta Ruiz

L'equip de govern municipal ha presentat, aquest matí, el pressupost municipal per a l'any 2023 que puja a 48,3 milions d'euros, concretament, la xifra és de 48.326.037,94 euros. La presentació ha anat a càrrec de l'alcalde Oliver Klein, el portaveu del PP i regidor d'Hisenda, David Chatelain, el portaveu del PSC i regidor de Personal Alfredo Clúa i, el portaveu de Cs i regidor de Promoció Econòmica, Juan Carlos Romera.

En una primera ronda d'intervencions, l'alcalde Oliver Klein ha destacat que, "el de demà és el ple més important de l'Ajuntament; som conscients que anem tard però hem fet les coses amb consciència, sent realistes i d'acord amb l'Ajuntament que volem deixar. Aquest govern vol deixar unes polítiques ben encarrilades i marcant les principals línies de cara al 2023. Les inversions ja les anunciarem més endavant, però avui, toca ordenar les finances municipals amb un acord entre els quatre grups que formem el govern. Ho hem fet amb rigor, continuïtat i consens tot pensant en el dinamisme econòmic de Cambrils i la sostenibilitat".

"Rigorositat, seriositat i responsabilitat"

Per part de Ciutadans, Juan Carlos Romera ha iniciat la seva intervenció afirmant que, "com a govern, hem fet un esforç molt important a nivell urbanístic i, ara, amb aquest pressupost refrendem els comptes municipals amb uns principis d'equilibri i sostenibilitat sempre apostant per la dinamització i per la promoció econòmica i turística".

En una línia similar s'ha expressat el portaveu del PSC, Alfredo Clúa, qui ha recalcat "la rigorositat, seriositat i responsabilitat" de l'equip de govern en l'execució d'aquest pressupost municipal. "Amb aquest pressupost demostrem què volem fer, fent un exercici de millora. Voldria destacar la bona feina dels serveis econòmics; hem trigat i ha estat complicat però tenim un resultat molt rigorós".

Posteriorment, el portaveu del PP i regidor d'Hisenda, David Chatelain, ha estat l'encarregat de desgranar les principals línies del pressupost de 2023. En primer lloc ha recalcat "el treball lleial i de confiança mútua entre els grups de govern. Ha estat un pressupost complicat per les incerteses del moment, però el més important és que ens hem de creure el projecte que representa Cambrils. Som optimistes dins del rigor, amb una visió consensuada i àmplia".

Un pressupost de 48,3 milions d'euros

Tot seguit, Chatelain ha descrit l'escenari macroeconòmic amb diferents qüestions negatives com la guerra d'Ucraïna, l'escalada de preus de l'energia, l'escenari inflacionista o els efectes de la sentència de la plusvàlua i, per contra, els punts positius com han estat la reactivació del mercat turístic i la important activació del sector de la construcció. El regidor d'Hisenda s'ha referit al pressupost de 2022 que va ser de 51,6 milions d'euros que, restant l'import de diversos crèdits, va dona com a resultat un pressupost ajustat de 46,7 milions d'euros. Partint d'aquestes xifres, el regidor d'Hisenda va exposar que el pressupost de 2023 puja a 48,3 milions d'euros, el que suposa un increment d'1,6 milions d'euros (respecte el pressupost ajustat) i una pujada del 3,48%.

L'increment dels ingressos en un 3,48% es donen per un increment important de l'ICIO, un augment de la participació en els tributs de l'Estat, una pujada substancial dels ingressos per la taxa turística, així com l'impacte de la licitació de les guinguetes. Segons ha descrit Chatelain, "s'han revisat totes les dades d'execució real de les taxes per a fer l'ajust". En el capítol de despeses, una de les parts més importants se l'endú la despesa de Personal que puja a 19 milions d'euros (un 2,70% d'increment), així com els béns corrents i serveis que també s'enduen 19,6 milions d'euros del pressupost (un 9,28% d'increment).

L'àrea d'Activitat econòmica puja un 29,11%, mentre que l'àrea de Personal s'endú un 40% de la despesa municipal

Pel que fa a les despeses per àrees, aquestes queden de la següent manera: 2 milions en Activitat econòmica (+29,11%); 7 milions d'euros per a l'àrea de la Persona (+10,60%); 3,8 milions d'euros en l'àrea de Recursos Interns (-25,66%); 1,7 milions d'euros en l'àrea de Seguretat i Vialitat (+2,71%); 14,4 milions d'euros en l'àrea de Territori (+9,74%) i 19,1 milions d'euros en Personal (+2,69%). En aquest apartat, Chatelain ha fet diverses consideracions com que la despesa en capítol 1 (personal) és del 40%, que l'aposta per l'activitat econòmica puja un 29%, així com els serveis a la persona que s'incrementen més d'un 10% o les àrees de Serveis i Territori. Amb tot plegat, el regidor d'Hisenda també ha apuntat que la previsió de deute viu és del 18,98% a finals de 2023.

Principals línies d'inversió: nou pavelló, entorn de l'antiga estació o remodelació del Mercat de la Vila i el carrer de les Orquídies

A nivell d'inversions, els membres de l'equip de govern han comentat que el programa d'inversions es donarà a conèixer en profunditat un cop es faci la incorporació del romanent de 2022. Hi ha un seguit de projectes a desenvolupar dins d'aquest paquet que són: el nou pavelló esportiu lleuger; el nou pas provisional de l'antiga via del tren a l'alçada del carrer d'Andalusia; la urbanització de l'entorn de l'antiga estació; la nova nau de la brigada municipal; la remodelació del Mercat Municipal de la Vila i la remodelació del carrer de les Orquídies.

A mode de conclusions finals, el regidor d'Hisenda ha assenyalat que "les accions de control pressupostari introduïdes durant el mandat han permès la millora progressiva de les ràtios de morositat i pagament a proveïdors. Aquest govern ha apostat per la recuperació de l'activitat econòmica incrementant les aportacions al Patronat de Turisme. Hem pogut avançar en el nostre model de ciutat i els grans projectes d'infraestructura que hem desenvolupat estan acabats o a punt de finalitzar". Finalment, Chatelain ha conclòs que: "afrontem aquest final de mandat amb gran optimisme i la convicció que Cambrils té un futur molt engrescador per endavant".

Comenta aquest article