Informació general

Joventut

L'Ajuntament presenta el nou Pla Municipal de Joventut que recull les necessitats dels joves

El document s’estructura en quatre eixos i preveu 8 programes, 18 projectes, 58 accions, dos serveis especialitzats i un equipament

Per Cristina Sierra

Alegria Rodríguez, Oliver Klein i Natalia Pleguezuelos, ahir a la sala de premsa de l'Ajuntament de Cambrils
Alegria Rodríguez, Oliver Klein i Natalia Pleguezuelos, ahir a la sala de premsa de l'Ajuntament de Cambrils | Cristina Sierra

El Departament de Joventut de l’Ajuntament de Cambrils ja compta amb un nou Pla Municipal de Joventut que marcarà les actuacions que s’han d’implementar en els propers quatre anys. Aquest document estratègic, que recull les necessitats i motivacions "reals" del jovent cambrilenc, preveu 8 programes, 18 projectes, 58 accions, dos serveis especialitzats i l’equipament municipal de l’Ateneu Juvenil.

Ahir al matí, l’alcalde de Cambrils, Oliver Klein; la regidora de Joventut, Natalia Pleguezuelos, i la cap del Departament de Joventut, Alegria Rodríguez, van explicar en roda de premsa aquest document, amb horitzó 2026, que el dia abans ja es va presentar internament al cos tècnic i polític del consistori.

"Cambrils és un referent en polítiques de Joventut. Tenim un Ateneu que està súper dinamitzat i ara els joves han canviat i tenen altres necessitats. Aquest pla ha de dibuixar el futur", va dir el batlle, que es va comprometre en públic a "incrementar els recursos econòmics i humans del departament per poder continuar treballant amb la mateixa ambició".

Quatre eixos estratègics

Per la seva banda, la regidora de Joventut va explicar els quatre eixos en què es divideix aquest pla que es va començar a treballar a finals de 2021 i que l’any passat es va encarregar una diagnosi al consultor expert Pep Montes. "És un document que vol oferir serveis, recursos i oportunitats de proximitat que acompanyin les persones joves en el seu procés de realització de projecte de vida, en una etapa de transició personal, social i comunitària", va dir Pleguezuelos.

El primer eix és el de Benestar Jove, que es vol promoure mitjançant l’aprenentatge, l’autoconeixement, autocura i creixement personal, difusió i amplificació en la comunitat. També s’hi inclou l’acompanyament conscient de les seves famílies.

El segon eix és l’Ateneu és teu, que vol garantir espais recursos i serveis específics per a joves, que ofereixin oportunitats per formar part de la comunitat, de participar i dur a terme propostes pròpies segons els seus interessos, motivacions i necessitats com a part de construcció del seu projecte vital, amb especial atenció en l’àmbit informatiu, cultural i artístic.

El tercer eix és el de Desenvolupaments vitals, que consistirà en generar un entorn favorable i coordinat de recursos educatius, ocupacionals, socials, econòmics i participatius que afavoreixin el desenvolupament de les persones joves amb realitats diverses així com l’experimentació, l’exhibició i mostra de diferents assaigs emprenedors.

Per últim, hi ha l’eix de La programació i tu, que té l’objectiu d’impulsar i acompanyar les persones joves mitjançant un ampli ventall d’opcions formatives i lúdiques que promoguin l’aprenentatge, la relació i l’expressió.

Un catàleg de recursos i una col·laboració amb la Casa de la Música de Reus, novetats destacades

La cap del departament de Joventut va apuntar que per fer aquest nou pla s’havia tingut en compte l’opinió dels joves cambrilencs, així com la dels diferents professionals del consistori que coordinen accions amb la regidoria. "Hi ha diferents necessitats i situacions. Hi ha molta diversitat i tenim el repte d’atendre a tothom", va dir.

Rodríguez va exposar que s’han mantingut tots aquells projectes que s’han posat en marxa en els darrers anys i que funcionen entre el jovent. També s’han repensat aquells que no han acabat de funcionar. La cap es va mostrar també molt satisfeta d’aquelles accions que han sorgit per iniciativa dels propis joves, con un nou grup de persones LGBTI+ o un projecte entre dos col·lectius juvenils que faran properament un taller d’impressió 3D amb plàstics recollits a la riera.  

Entre les novetats, destaquen el catàleg de recursos transversals per a joves, una col·laboració amb la Casa de la Música de Reus per poder fer concerts a la sala de l’Ateneu Juvenil i promocionar els grups que comencen, o la diagnosi de l’equipament juvenil en clau de gènere.

Efectes de la pandèmia

A la roda de premsa, Alegria Rodríguez va assegurar que els efectes de la pandèmia en els joves continuen ben presents. "Et venen a fer una consulta i veus que hi ha una problemàtica darrera. Aquesta necessitat s’ha extremat, ha augmentat moltíssim. Per això ara acollirem el projecte Ocells de foc que tracta de la salut mental", va explicar la cap,  que va afegir que en el darrer anys s’havien doblat les atencions als joves.

Una altra iniciativa que va remarcar és la d’Agents de Salut que el departament coordina amb l’Hospital Lleuger Antoni de Gimbernat. "Està donant els seus fruits i és una aposta perquè els joves es puguin aprendre a conèixer", va afirmar.

L’Apunt

Presentació als joves
El departament de Joventut presentarà als joves cambrilencs el nou pla el proper dijous 2 de març a l’edifici de l’Ateneu Juvenil, entre les 17.30 i les 21.30 hores. En aquesta acte també hi haurà música i pica-pica i els assistents podran conèixer les diferents entitats juvenils del municipi.

Comenta aquest article