Cultura

Exposició

«Mestres d'aixa de butxaca» arriba a la Torre del Port per mostrar la construcció tradicional dels petits vaixells de joguina

La mostra testimonia una manera de relacionar-se amb el mar i la natura, una manera d'entendre el joc en d'altres èpoques

Per Berta Ruiz

Un moment de l'acte inaugural de l'exposició, el passat dissabte al migdia, a la Torre del Port
Un moment de l'acte inaugural de l'exposició, el passat dissabte al migdia, a la Torre del Port | Berta Ruiz

La Torre del Port va acollir, el passat dissabte al migdia, l'acte d'inauguració de l'exposició "Mestres d'aixa de butxaca", coorganitzada pel Museu Marítim de Barcelona i el Museu Marítim de Mallorca. L'acte, organitzat pel Museu d'Història de Cambrils, està inclòs dins de les Jornades de la Galera i la Cuina Marinera. El torn de parlaments va anar a càrrec de l'alcalde, Oliver Klein, i el director del Museu d'Història de Cambrils, Gerard Martí. També hi van ser presents els regidors Joan M. Artigau, Camí Mendoza i Cinta Ballesté.

Tal com es va exposar en la presentació de l'exposició, aquesta vol recollir els coneixements populars a l'entorn de la construcció tradicional de vaixells de joguina que s'ha transmpes d'una generació a l'altra. Testimonia una manera de relacionar-se amb el mar i la natura, una manera d'entendre el joc en d'altres èpoques i, sobretot, una manera d'acostar-se als principis de les embarcacions i de la navegació. L'objectiu, tal com va comentar Martí, és preservar un patrimoni efímer de transmissió oral i posar en valor la memòria sobre la construcció de vaixells de la joguina i la manera com jugaven els infants molts anys enrere, sent un document de valor històric i etnològic.

El camp de treball d'aquesta mostra abarca l'espai comú del mar Mediterrani que comparteixen Catalunya i les Illes Balears, amb un entorn natural i un tipus de joguines similar. Ambdues regions compten amb diversos etnògrafs que han estudiat i recopilat informació sobre aquest tema. El projecte també ha comptat amb la col·laboració de la Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana i Campus Extens de la URV.  

Diferents imatges de l'exposició instal·lada a la Torre del Port (fotos: Berta Ruiz)

 

Comenta aquest article