Informació general

Polítiques d'igualtat

JxC i ERC alerten de la possible pèrdua del Servei d'Atenció Integral (SAI) d'atenció al col·lectiu LGBTIQA+

Els dos grups de l'oposició van demanar explicacions al govern sobre la suspensió del servei ja que, segons van dir, no és efectiu des de principis d'aquest any 2023

Per Berta Ruiz

Imatge d'arxiu d'una pancarta en favor de la igualtat penjada a la façana de l'Ajuntament
Imatge d'arxiu d'una pancarta en favor de la igualtat penjada a la façana de l'Ajuntament | Lluís Rovira i Barenys

El Servei d'Atenció Integral (SAI) de l'Ajuntament de Cambrils dona atenció al col·lectiu LGBTIQA+, a la diversitat afectiva i sexual des de diferents àmbits com la informació, la sensibilització, el suport psicològic, social i d'inserció laboral o la gestió i tramitació d'incidències per qualsevol fet de discriminació o violència per identitat i/o expressió de gènere. Els dos grups de l'oposició –JxC i ERC– van alertar, en la sessió plenària del passat 27 de gener, de la suspensió del servei des d'inicis d'aquest any 2023 i van demanar explicacions al respecte.

Lluís Abella (JxC): "Estem parlant que han deixat perdre un servei integral per acompanyar, informar i sensibilitzar sobre l'orientació sexual i de gènere i per prevenir la LGBTI-fòbia"

Per un costat, el portaveu de JxC, Lluís Abella, va manifestar que, "des del 2 de gener de 2023, Cambrils ja no disposa de manera regular del Servei d'Atenció Integral (SAI) adreçat al col·lectiu LGBTIQA+. Les persones que integraven aquest departament ja no desenvolupen aquestes tasques. Estem parlant que han deixat perdre un servei integral per acompanyar, informar i sensibilitzar sobre l'orientació sexual i de gènere i per prevenir la LGBTI-fòbia. Aquest servei d'assessorament es va posar en funcionament per donar resposta a situacions de discriminació. A més, l'any 2022, l'Ajuntament de Cambrils i el Departament d'Igualtat i Feminisme de la Generalitat van signar un conveni on, un dels aspectes més rellevants és que el 70% del sou de la tècnica es paga des de la Generalitat". Segons va especificar el regidor de JxC va explicar que, "per poder complir aquest conveni, l'Ajuntament tenia contractada laboralment una tècnica i una administrativa a les quals se'ls acabava el contracte el 31 de desembre però, sembla ser que ningú es va donar compte d'aquesta finalització. Tampoc van fer cas quan les mateixes treballadores ho van avisar abans de l'estiu". Sobre tot plegat, Abella va preguntar: "volen recuperar aquest servei? Què faran per recuperar aquest servei tant important de manera regular?".

Camí Mendoza (ERC): "Actualment, del SAI només hi queda el cartell a la porta"

En una mateixa línia es va expressar la portaveu d'ERC, Camí Mendoza, seguint el fil del regidor de JxC. "El SAI fa anys que funciona i fuina molt bé. Amb ERC al govern vam apliar les hores per atendre el servei i es va aconseguir tenir una persona més de suport administratiu necessària per gestionar les cites, les agendes i donar suport al servei. Es tracta d'un servei necessari per desenvolupar les polítiques LGBTIQA+ per tal de desenvolupar el pla aprovat en aquest àmbit, així com les competències que es tenen i les diferents accions previstes. Hem vist que des de principis de gener ja no hi ha el personal responsable directe del servei i una treballadora està assumint les tasques que pot. Actualment, del SAI només hi queda el cartell a la porta" va dir Mendoza. La regidora va afegir que, "el SAI és un servei que, des d'ERC, el vam dotar pressupostàriament i amb personal. Els demanem que, de manera urgent, posin el màxim interès perquè a Cambrils es pugui tornar a donar aquest servei amb tots els mitjans. Els demanem la màxima celeritat".

Alfredo Clúa, regidor de Personal: "Pressupostarem i 'funcionalitzarem' aquestes places i, crec que el servei quedarà molt més sòlid del que hi havia fins ara"

Sobre tot plegat, el regidor de Personal –Alfredo Clúa– va respondre que "ens vam trobar amb un personal laboral amb contracte de fi d'obra –a data de 31 de desembre–. Malament!". "Tot perfecte perquè el servei quedés a zero" va replicar de forma irònica en al·lusions a la gestió de l'anterior equip de govern. "Aleshores, què fem? Les dues persones que hi havia al servei no se'n van al carrer, sinó que les reubiquem. A més pressupostarem i 'funcionalitzarem' aquestes places i, crec que el servei quedarà molt més sòlid del que hi havia fins ara".

Comenta aquest article