Informació general

Gastronomia

El Mes de la Galera enceta el calendari gastronòmic

Un total de 24 restaurants participaran en aquesta 18 edició que recupera la degustació de fideus i galeres, la fregida de calçots i galeres i el concurs "De la Mar als Fogons"

Per Cristina Sierra

D'esquerra a dreta: Joan Ferrés, Xavier Martí, Pau Serra, Siscu Gil, Oliver Klein, Jorge Gómez, Juan Carlos Romera i Yolanda Burgos, ahir a la Torre del Llimó
D'esquerra a dreta: Joan Ferrés, Xavier Martí, Pau Serra, Siscu Gil, Oliver Klein, Jorge Gómez, Juan Carlos Romera i Yolanda Burgos, ahir a la Torre del Llimó | Cristina Sierra

Aquest proper divendres 3 de febrer es donarà el tret de sortida al calendari gastronòmic de Cambrils amb el Mes de la Galera. Una campanya que enguany s’ha ampliat fins gairebé a finals de mes (diumenge 26) per renovar el format de les jornades que es coneixia fins ara i que recupera diverses activitats que es feien abans de la pandèmia, com la degustació de fideus i galeres al Port, la fregida de calçots i galeres o el concurs "De la Mar als Fogons".

La Torre del Llimó va acollir ahir al matí la roda de premsa a càrrec de l’alcalde, Oliver Klein; el regidor de Promoció Econòmica, Juan Carlos Romera; el president de l’Associació d’Empresaris de l’Hostaleria de Cambrils (AEHC), Xavier Martí; el patró major de la Confraria de Pescadors, Siscu Gil; el president de la Cooperativa Agrícola, Pau Serra; el director de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils, Jorge Gómez, i el delegat comercial de Torelló Viticultors (patrocinador del mes), Joan Ferrés.

El batlle va destacar que enguany s’arriba a la 18 edició del Mes de la Galera amb noves activitats i plats originals i tradicionals que han de reforçar la capitalitat gastronòmica del municipi. "Aquest canvi en les jornades gastronòmiques és un punt de partida per recordar qui som i cap a on volem anar", va dir.

Actes populars, visites i tallers per a totes les edats

El primer gran acte del Mes de la Galera serà aquest diumenge 5 de febrer amb el Vermut Boomer al Mollet del Rec. De les 11 a les 14 hores es farà la degustació de fideus amb galeres segons la recepta tradicional d’abordo de la Confraria de Pescadors de Cambrils. A més enguany aquest acte anirà acompanyat d’actuacions musicals amb els èxits de la generació del Baby Boom. El preu de degustació serà de 5 euros. El mateix dia al matí també hi haurà la demostració de Vela Llatina a càrrec de l’Arjau i passejades amb llagut amb els Vent d’Estrop.

L’altra degustació popular serà el diumenge 26 de febrer amb la fregida de calçots i galeres. L’organització ha decidit canviar les instal·lacions de la Cooperativa Agrícola pel Parc del Pescador, que acollirà de les 11 a les 13 hores l’Esmorzar de Forquilla amb Vinils i Galeres. Un canvi amb el que s’espera atraure més persones i que també tindrà música per amenitzar la jornada. El preu serà de 6 euros.

Altres activitats que es tornaran a fer són les Galeres en Viu, la visita guiada a les instal·lacions de la Confraria de Pescador que es farà els dies 3, 10, 17 i 24 de febrer.  Per aquesta activitat cal fer l’inscripció al correu peconomica@cambrils.org o trucar al telèfon 977 79 46 79.
També la Torre del Port acollirà el dissabte 11 de febrer l’inauguració de l’exposició Mestres d’Aixa de Butxaca i, el diumenge 12 de febrer, l’activitat familiar L’Ona vol fer científica, un contacontes i manualitats que requereixen d’inscripció prècia al correu museu@cambrils.org o trucar al 977 79 45 28.

Concurs amb la presència del cuiner Carles Gaig

L’Escola d’Hoteleria i Turisme serà, un any més, l’escenari del concurs "De la Mar als Fogons" per a joves cuiners i cuineres de tot Catalunya. Serà el proper divendres 24 de febrer quan els vuits semifinalistes cuinaran a les instal·lacions del centre i presentaran els seus plats elaborats amb galera als dos jurats. Enguany la competició gastronòmica comptarà amb la presència del reconegut cuiner Carles Gaig. El director de l’Escola va apuntar ahir que s’han rebut moltes inscripcions i que en aquests moments s’està fent la selecció dels finalistes. "Aquests concurs és una motivació per l’alumnat, per nosaltres és important ensenyar-los-hi a treballar els productes de Km 0 com la galera", va dir.

 

L’Apunt

Els restaurants participants
Una altra novetat d’enguany és que els restaurants han pogut escollir entre dues opcions a l’hora de fer els plats amb la galera com a producte estrella. Per una banda hi ha la possibilitat d’oferir el menú a preu tancat com s’ha fet sempre en el format de jornades i, per l’altra banda, fer només un plat dedicat al crustaci. Aquesta fórmula s'aplicarà també en els mesos gastronòmics dedicats a la carfoxa, el romesco i la tonyina, aquest darrer el nou ingredient que s'ha inclòs al calendari.
Els establiments que han escollit fer el menú són: Al Punt, Barabar, Bec d’Or, Brisas de Mar, Casa Macarrilla 1966, Casa Port, Club Nàutic Cambrils, Confraria del Port, Del Mar, Denver, El Capi, Germans Miquel’s, Les Barques, Les Fonts, l’Escandall, Maset, Montserrat, Rincón de Diego i Taberna Lekeitio. Per la seva banda, l’Acuamar, Bar del Pòsit, Miramar, Restaurant El Pòsit i Vora oferiran als seus clients, durant tot el mes de febrer, un o dos plats principals elaborats amb galera. Els preus van des del 10,50 euros (un sol plat) a 60 euros (el menú complet).
 

Comenta aquest article