Informació general

Política

Els desplaçaments en taxi de l'alcalde i l'increment de les partides d'Alcaldia, blanc de les crítiques de l'oposició al ple

JxC va demanar explicacions a l'alcalde sobre unes "despeses de locomoció" incloses en els decrets d'alcaldia, mentre que ERC va centrar les seves crítiques en l'increment de les despeses d'Alcaldia

Per Cristina Sierra, Berta Ruiz

Un moment de la sessió plenària celebrada el passat divendres
Un moment de la sessió plenària celebrada el passat divendres | Berta Ruiz

Les despeses de desplaçament realitzades per l'alcalde, Oliver Klein, per acudir a diferents actes i reunions van sortir a la palestra en el ple ordinari del mes de gener celebrat el passat divendres. S'hi van referir els dos grups de l'oposició, tant JxC com ERC. Just començar la sessió, el portaveu de JxC, Lluís Abella, va treure el tema tot demanant una sèrie d'aclariments en referència a unes "despeses de locomoció" incloses en els decrets d'alcaldia. Literalment, Abella va dir: "referent a uns pagaments realitzats a un senyor pels serveis de viatges –poden ser de servei de taxi o de xòfer particular donat que en les factures presentades hi consten uns viatges d'anada i tornada i de servei d'espera–".

Lluís Abella (JxC): "El senyor alcalde lloga el servei d'un xòfer particular per desplaçar-se?"

En referència a aquest concepte, Abella va llançar tres preguntes a l'alcalde: "el senyor alcalde lloga el servei d'un xòfer particular per desplaçar-se? No pot agafar el seu vehicle propi o el tren com feien els seus predecessors a l'Alcaldia? Serà una pràctica habitual en el seu govern donat que hem vist incrementada la partida econòmica de locomoció d'Alcaldia? Hem vist que un dia, per un desplaçament a Barcelona d'anada i tornada, ens cobren 400 euros i, un altre dia –amb servei d'espera– surt més econòmic i cobren 254,15 euros. I, per acabar, la cirereta del pastís: no hi ha més xòfers o taxistes a Cambrils que el servei l'ha de realitzar el president del seu grup polític, l'NMC? Precisament, el president del grup polític de l'alcalde. Potser s'hauria d'aplicar la famosa dita de: "la mujer del César no sólo debe serlo sino parecerlo". A una persona pública se li exigeix una rectitud moral escrupolosa i aquí no la veiem; no és de rebut!".

Oliver Klein: "En primer lloc, no hi ha xòfer particular; en segon lloc, la conducció habitual és la meva pròpia i, moltes vegades sense passar la despesa"

Davant d'aquest reguitzell de preguntes sobre les despeses de desplaçament, l'alcalde Oliver Klein va manifestar: "avui, em tocarà estirar-li una mica les orelles al senyor Abella –com es fa als nens petits– perquè vostè sempre insinua. Li explicaré que l'activitat d'aquesta Alcaldia és frenètica i que l'alcalde no para de fer reunions des de les 8 del matí fins al vespre a l'hora que sigui, sempre en benefici dels interessos de Cambrils. Evidentment, això equival a unes despeses de locomoció. En primer lloc, no hi ha xòfer particular; en segon lloc, la conducció habitual és la meva pròpia –em desplaço amb el meu mitjà particular– i, li diria més, moltes vegades sense passar la despesa perquè no em dona ni temps de passar-lo al cap del mes. I, vostè és capaç de preguntar-me per quatre despeses de taxi amb tota la feina que li estic explicant?".

Oliver Klein: "Vostè, es podria dedicar a coses més trascendentals per a la ciutat que no pas aquestes petites anècdotes que el confirmen com la persona que sempre insinua i moltes vegades no té raó"

L'alcalde li va replicar que ell no contracta el servei de taxi i que "si em trobo un taxi esperant-me en un lloc com pot ser Barcelona, Reus o Tarragona és perquè no m'he pogut desplaçar particularment per falta de temps o per la facilitat d'estar en un lloc i tornar de pressa". En aquest punt, l'alcalde va comentar que d'acord amb la Intervenció Municipal, a partir d'ara aquestes despeses seran pagades i auditades d'una altra manera. "Serà amb la famosa targeta black –de dèbit– sobre la qual vostè també va ser capaç d'insinuar que jo me l'havia autoassignat per primera vegada quan ja l'havien tingut tots els alcaldes d'aquest Ajuntament des de feia molts anys. No tenia intenció d'utilitzar aquesta targeta, però la Intervenció Municipal m'aconsella que l'utilitzi per aquest tipus de despeses, per tant, es canviarà la justificació d'uns viatges que són totalment necessaris i que no tinc cap inconvenient d'explicar. I, vostè, es podria dedicar a coses més trascendentals per a la ciutat que no pas aquestes petites anècdotes que el confirmen com la persona que sempre insinua i moltes vegades no té raó".

El tema de l’ús del taxi per part de l’alcalde va tornar a sortir en el torn de precs i preguntes. El portaveu de JxC, no conforme amb la resposta que havia obtingut prèviament per part de Klein, va insistir en conèixer aspectes de la contractació d’aquest servei.  "Hi ha quatre decrets a nom d’aquest senyor -el president de l’NMC-, és molta casualitat que quan són viatges d’anada i tornada en taxi els faci tots la mateixa persona", va dir Lluís Abella, que va preguntar els motius d’aquests viatges. "Aquests preus que veiem en el document són correctes? Qui revisa aquestes factures? En quines dates i perquè es van fer aquests viatges", va formular el regidor.
Per cloure el tema, Oliver Klein es va comprometre a donar tota la informació d’aquests projectes com una mostra de transparència. "La manera que s’està actuant és la correcta", va remarcar l’alcalde.

47.936 euros en la partida de 'representació i protocol'

En l'apartat de preguntes, ERC també s'hi va tornar a referir als desplaçaments en taxi de l'alcalde. La seva portaveu, Camí Mendoza, va dir: "la partida de locomoció a la qual s'ha referit el company de JxC, Lluís Abella, també està inflada. Personalment, crec que jo no en vaig utilitzar ni un de taxi quan era alcaldessa. Li demanaria més responsabilitat a l'hora de gestionar el que vostè utilitza de l'Ajuntament".

Camí Mendoza (ERC): "Senyor Klein, suposo que la campanya l'ha de fer des del partit i no des de l'Ajuntament. Demanem que se'ns faciliti el detall de les factures de les partides d'Alcaldia"

De fet, Mendoza va carregar amb contundència contra l'increment de les despeses d'Alcaldia. Segons va dir: "vam demanar l'execució del pressupost a data de 31 de desembre i hem analitzar algunes àrees; avui ens centrarem en l'àrea d'Alcaldia. No ens ha agradat gens veure com algunes partides s'han incrementat notablement en relació al pressupost inicial. Per exemple, les partides de comunicació s'han incrementat en més d'un 15%, quan les partides ja no estaven pressupostades correctament. Pel que fa a la 'difusió d'informació municipal' que van dotar amb 0 euros, en aquests moments està en 5.000 euros. En d'altres partides pròpies d'Alcaldia, per exemple, inicialment es va pressupostar en 500 euros la de material protocol·lari i ara està en gairebé 4.000 euros; mentre que la partida 'reina' quant a increment és la de representació i protocol que és una 'superdespesa' perquè estava dotada amb 20.000 euros i a dia d'avui s'han gastat 47.936 euros. Senyor Klein, suposo que la campanya l'ha de fer des del partit i no des de l'Ajuntament. Demanem que se'ns faciliti el detall de les factures de les partides d'Alcaldia".

En referència a tot plegat, l'alcalde es va limitar a dir que no tindria cap inconvenient en donar-li tots els detalls de les factures.

Comenta aquest article