Cultura

Literatura

Xavier Bagés presenta 'Si fa massa vent', un llibre inspirat en persones de la vida real

L’escriptor lleidatà, afincat a Reus des dels 10 anys, ha fet una novel·la amb dotze relats independents on els personatges són "antiherois"

Per Cristina Sierra

D'esquerra a dreta, Ester Enrich, Xavier Bagés i Fina Mestres, ahir a la tarda al Centre Cultural
D'esquerra a dreta, Ester Enrich, Xavier Bagés i Fina Mestres, ahir a la tarda al Centre Cultural | Cristina Sierra

La Sala d’Actes del Centre Cultural va acollir, ahir al vespre, la presentació del llibre Si fa massa vent, de l’autor lleidatà Xavier Bagés. L’escriptor va estar acompanyat per la cambrilenca Fina Mestres i l’escriptora Ester Enrich, que van parlar d’aquesta novel·la que compta amb dotze relats independents amb final obert i amb personatges "antiherois" com a protagonistes. 

Bagés, de 67 anys, va néixer a Balaguer però viu a Reus des dels 10 anys. És llicenciat en Filologia Hispànica, ha estat progessor de diferents instituts i també ha estat delegat dels Serveis Territorials d’Ensenyament a Tarragona, regidor de l’Ajuntament de Reus, president del Patronat del Turisme del CC del Baix Camp, delegat de Serveis de l’Àrea de Cultura i Joventut de l’Ajuntament de Reus i director de l’IMAC (Institut Municipal d’Acció Cultural de Reus). 

Ara fa cinc anys va decidir endinsar-se en el món de l’escriptura de ficció. Va començar fent microrelats, alguns d’ells guardonats, i ara presenta una novel·la que "parla de la vida i de la mort des de diferents punts de vista, de les relacions entre persones, de les herències familiars i emocionals, de maltractament, de pèrdues, de dol, de supervivència i, en alguns casos, de renéixer". 

El vent com a element connector dels capítols

L’escriptora Ester Enrich, que va ser professora de Bagés en un curs de narrativa, va descriure els personatges com "persones que són antiherois i que tenen l’ànima ferida. És una novel·la breu, de contrastos". De fet, com va apuntar, podria ser un llibre de dotze contes perquè cada capítol és una historia completa i l’element connector és el vent. "És un estil de prosa molt canviant, com el vent, és imprevisible i ferotge. Cada capítol t’enganxa, funciona com a clímax i acabes l’obra que és una novel·la", va afirmar. 

Xavier Bagés va assegurar que els personatges que apareixen en els diferents capítols estan inspirats en persones real de Reus. "Hi ha molta inspiració real i molta cosa personal que he viscut. Quan escrivim sempre aboquem coses que ens han passat", va dir l’escriptor, que també va explicar que la seva mare li va preguntar si els macarrons que apareixen en un dels capítols estan inspirants en els que fa ella. "La meva mare està molt present en aquesta novel·la", va afirmar. 

Respecte a l’ordre de lectura dels capítols, el lleidatà va recomanar als assistents llegir-los com els hi vingui més de gust però això sí, l’últim capítol s’ha de deixar pel final. "El darrer capítol és el que ho enllaça tot", va assenyalar.

Comenta aquest article