Societat

Reconeixement

Anna Rovira, Enòloga de l'any per la revista alemanya 'Selection'

La cambrilenca, directora tècnica del Celler de Capçanes, ha rebut aquesta distinció en l’especialitat de vins negres

Per Cristina Sierra

Anna Rovira és enòloga i directora tècnica del Celler de Capçanes des de 2012
Anna Rovira és enòloga i directora tècnica del Celler de Capçanes des de 2012 | Cedida

Anna Rovira ha estat escollida com a Enòloga de l’any 2022 per la revista alemanya Selection-online.de. La cambrilenca, enòloga i directora tècnica del Celler de Capçanes, ha obtingut aquest reconeixement en l’especialitat de vins negres. "És molt important rebre aquesta distinció perquè gairebé el 98% de la producció de Capçanes és vi negre", afirma Rovira a revistacambrils.cat.

Des de fa sis anys aquest portal especialitzat en el món del vi premia a la millor enòloga amb la finalitat de fomentar la visibilitat i representació femenina dins el sector. En el darrer rànquing, Rovira ha estat reconeguda com a Rotwein-Winzerin des Jahres 2022, és a dir, com la millor enòloga de 2022 en vins negres. Aquesta és la segona vegada que rep aquesta distinció per part de la publicació alemanya, que l’any 2018 la va reconèixer com a Millor Enòloga. 

"Va ser una sorpresa perquè vaig veure que m’havien premiat per Instagram. Rebre aquest premi està molt bé perquè et fa mantenir el nivell, és una exigència per continuar fent bé la teva feina", diu Rovira, que afegeix que per poder optar a aquest tipus de guardons depèn en gran part del tipus de verema que es presenta cada any. "Tot depèn de com manipulem el producte, s’ha de recollir el raïm en estat òptim per poder fer un bon vi", remarca. 

"Sempré aniré a fer el millor vi que pugui, no en vull fer un de normal"

La cambrilenca, que treballa al Celler de Capçanes des de 2012, és una de les millors enòlogues d’Europa. "No faig vi per guanyar premis, ho faig el millor que sé perquè m’agrada molt la meva feina. Sempre vaig a buscar el 10. Jo sempre aniré a fer el millor vi que pugui, no en vull fer un de normal", assegura.

El reconeixement de Rovira com a Enòloga de l’any 2022 en la categoria de vins negres s’ha conegut dos mesos abans del ProWein 2023, la fira vinícola més important del món que tindrà lloc del 19 al 21 de març a Düsseldorf (Alemanya). Segons destaca la cambrilenca, la repercussió generada pel premi serà important pel Celler de Capçanes, que estarà present en aquesta edició que comptarà amb més de 6.000 expositors de països de tot el món.

Els vins creats per Rovira han rebut diversos premis, entre ells, el Premi Vinari al Peraj Ha’abib 2018 a millor vi de criança de Catalunya i el premi Vinari a la Nit de les Garnatxes Llicorella 2021 a millor vi jove negre de Catalunya. El passat octubre, els premis Vinari també van escollir el Cabrida 2020 com a millor vi català 2022. "Aquest guardó em va fer molta il·lusió perquè el jurat fa el tast a cegues i hi ha molts vins. Una gran majoria va votar el Cabrida com el millor i això em va fer moltíssima il·lusió", explica. 

"Hi ha moltes més dones al món del vi però encara hi ha molts prejudicis"

Tot i els reconeixement, tant a nivell professional com de producte, Rovira assegura que les dones enòlogues encara tenen molta feina a fer en un sector que és molt masculí. "Hi ha moltes més dones al món del vi però encara hi ha molts prejudicis. Em dona la sensació que ens fan preguntes que no els hi farien mai als homes. Tinc la sensació que sempre t’has de justificar i això ha de canviar", diu la cambrilenca. 

Comenta aquest article