Informació general

Medi ambient

La vespa asiàtica, el mosquit tigre o el morrut de les palmeres, algunes de les espècies exòtiques més expandides

En els darrers dotze anys, Catalunya ha registrat 631 noves espècies exòtiques

Per ACN

El mosquit tigre és una de les espècies invasores més exteses al nostre territori
El mosquit tigre és una de les espècies invasores més exteses al nostre territori | Cedida

En els darrers dotze anys, Catalunya ha registrat 631 noves espècies exòtiques. Aquesta és una de les principals conclusions de l'informe EXOCAT que Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha donat a conèixer. El document, que té per objectiu fer una radiografia de la situació i millorar les estratègies de prevenció i control de les invasions biològiques, també assenyala que al territori català hi ha 1.678 espècies exòtiques identificades. El 12% d’aquestes (198) han aconseguit expandir-se de manera àmplia, rebent la consideració d'invasores. Algunes de les més destacades són la vespa asiàtica, el mosquit tigre, el morrut de les palmeres o la papallona del boix. Aquest 2023 el Govern destinarà 2 MEUR a controlar aquests fenòmens.

L’informe que s’ha presentat aquest dijous recull la foto actual i l’abans i el després de les espècies exòtiques i invasores a Catalunya i és una comparativa única de com ha evolucionat aquesta problemàtica ambiental els darrers anys.

631 noves espècies exòtiques a Catalunya

Des de la publicació del primer informe fins al 2021 s’han registrat 631 noves espècies exòtiques a Catalunya. Gairebé la meitat d’aquestes, el 48,97%, s’han classificat com a no establerts, el 32,17% ja es consideren establerts i 21 tàxons nous, el 3,33%, són clarament invasors, és a dir especies que provoquen impactes destacables sobre els ecosistemes o sobre l’economia i la societat.

Entre les espècies considerades invasores, n’hi ha que presenten un còctel que les fa especialment temudes: les que tenen un gran potencial d’expansió per Catalunya i que, a més, poden afectar d’altres d’autòctones o causar danys sobre la producció o la salut humana. Aquest és el cas, per exemple, del coipú, que provoca afectacions als cultius i a la vegetació de ribera on habita. També convé destacar l’expansió dels peixos continentals, els rèptils i els invertebrats terrestres, que en alguns casos han multiplicat per deu l’àrea ocupada el 2021 respecte del 2013.

Algunes de les espècies que destaquen pel que fa a la seva expansió pel territori són la vespa asiàtica, el mosquit tigre, el morrut de les palmeres o la papallona del boix i, Cambrils no n'ha quedat exempt. També, ocells com la cotorreta pitgrisa o la cotorra de Kramer. Pel que fa a les plantes invasores, l’informe apunta especialment l’expansió de diversos cactus o cactàcies amb una gran capacitat de colonització del territori i de control difícil.

Zones més sensibles a la invasió

L’informe mostra que l’augment més gran d’exòtiques es concentra a tota la línia litoral i en alguns sectors del centre (Bages i Osona), del nord (Gironès) i del sud (Baix Ebre) de Catalunya. En el cas de les regions metropolitanes i litorals, són territoris molt densament poblats i amb una gran tradició comercial, la qual cosa fa que el moviment d’espècies sigui molt intens i continu. A més, el clima del litoral, suau i benèvol, ofereix moltes oportunitats perquè s’hi instal·lin diferents formes de vida.

Aquest 2023 el departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural doblarà el pressupost que destina al control d’aquestes espècies, que passarà a ser de gairebé 2 milions d’euros.

Comenta aquest article