Informació general

L'Agència Catalana de l'Aigua inicia un pla pilot de recollida de meduses al litoral català

Per Lluís Rovira i Barenys



Barques de pesca al port de Cambrils
L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), del Departament de Medi Ambient i Habitatge, va signar ahir un conveni de col·laboració amb el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) i la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors per desenvolupar un pla pilot de recollida de meduses al litoral català durant els mesos d'estiu.

Lluitar contra els bancs de meduses

Aquesta iniciativa s'inscriu dins el programa de vigilància i informació de l'estat de les platges i la prevenció i neteja de les aigües litorals que desenvolupa l'ACA des de fa anys. A través d'aquest programa s'avaluen diferents variables ambientals relacionades amb la qualitat de les aigües i l'estat de les platges. Una d'aquestes variables que s'avalua és la possible arribada de bancs de meduses. Fins ara, de juny a setembre, l'ACA feia el seguiment de la presència de meduses a través dels mitjans humans i tècnics que desplega cada any. Ara, però, el Departament de Medi Ambient i Habitatge posa en marxa un pla pilot per a la recollida de bancs de meduses mitjançant la utilització d'embarcacions de pesca adequades per actuar a les aigües litorals més properes a la costa.

El conveni que es va signar ahir contempla que 30 embarcacions estaran a disposició de l'ACA per actuar en casos excepcionals. Aquestes 30 embarcacions estaran distribuïdes al llarg de la costa catalana d'acord amb el que determinin les Federacions Territorials de Confraries de Pescadors i rebran una remuneració econòmica que estarà en funció de la seva situació, depenent de si es troben en espera o bé si participen directament en la recollida. En situació d'espera rebran 30 euros per embarcació i dia, comptant els set dies de la setmana, mentre que en situació de recollida rebran 60 euros per embarcació i hora.

Una embarcació cambrilenca

L'ACA recomana que els bancs de meduses es recullin prop de la costa, entre els 50 i els 200 metres. Per això les embarcacions que s'han d'utilitzar han de ser de petites dimensions i les seves característiques han de permetre que puguin acostar-se al màxim a la platja per recollir les meduses amb tècniques artesanals.

A Cambrils només una embarcació reuneix les característiques adequades per fer aquesta funció. Segons ha explicat el secretari de la Confraria de Pescador –Xavier Domènech– a Revista Cambrils Diari Digital, "només surt a compte que aquesta tasca la puguin fer embarcacions petites de tresmall en què només hi vagi una persona a bord. En aquests moments a Cambrils només n'hi ha una així. L'any passat n'hi havia dos o tres més, però els pescadors que hi anaven ja s'han jubilat". Domènech també apunta que si en una embarcació hi van dues persones o més ja no surt a compte per la quantitat que es paga.

Quan se'ls avisi, les embarcacions adscrites hauran de deixar de pescar i dedicar-se a treure meduses del mar. Tot i això, ara per ara, encara queden alguns interrogants per resoldre com, per exemple, on s'han de deixar les meduses recollides.

El període operatiu s'estableix de dilluns a diumenge inclosos els dies festius i sempre en horari diürn. Paral·lelament es recomana que s'utilitzi una xarxa que pugui pescar en aigües superficials per evitar així l'esmicolament de les meduses.

Les mesures que es contemplen en aquest pla pilot de recollida tindran una vigència que va des d'ahir, dia de la signatura, fins al proper 16 de setembre. Cal dir que, de moment, en aquesta temporada de bany, la presència de meduses al litoral cambrilenc i de la costa catalana en general està dins els paràmetres normals per l'època.

Comenta aquest article