Informació general

Habitatge

S'aprova, un any més, l'encàrrec de gestió de l'Oficina Local d'Habitatge per part de l'empresa Ingesòl malgrat les peticions de dissolució

Tant JxC com ERC van criticar, al plenari del passat divendres, que el govern actual no hagi impulsat la dissolució de l'empresa municipal

Per Berta Ruiz

Imatge de l'edifici del Forn del Tallero que acull l'Oficina Local d'Habitatge
Imatge de l'edifici del Forn del Tallero que acull l'Oficina Local d'Habitatge | Lluís Rovira i Barenys

El ple extraordinari celebrat el passat divendres al matí va aprovar dos punts en matèria d'habitatge. Concretament, tal com va explicar la regidora de Benestar Social –Yolanda Quílez–, es va aprovar l'encàrrec de gestió de l'Oficina Local d'Habitatge de Cambrils a càrrec de l'empresa pública empresarial Ingesòl i, per altra banda, es va aprovar la pròrroga dels convenis que té l'Ajuntament de Cambrils amb l'Agència d'Habitatge de Catalunya per a l'any 2023. En aquest punt, Quílez va puntualitzar que aquest conveni –prorrogable– es ve aprovant des de l'any 2019 i se signa per a la gestió de l'Oficina Local d'Habitatge i per al programa de mediació de lloguer social.

L'oposició demana la dissolució d'Ingesòl

Sobre el primer punt de l'encàrrec de gestió, el portaveu de JxC –Lluís Abella– va explicar que, "a l'espera de la dissolució de l'empresa Ingesòl –decisió presa que generava consens entre tots els grups polítics d'aquest plenari fa menys de dos anys i exigit en diverses ocasions per alguns dels que avui formen el govern–, ara es pot comprovar que, una vegada més, mostren la seva falta de compromís ni tampoc compleixen amb les seves pròpies exigències. Malgrat que tenien un cronograma definit per aquesta dissolució per tal que el servei passés a prestar-se des del propi Ajuntament". No obstant això, amb l'objectiu de poder seguir prestant el servei, JxC va votar a favor.

En una línia simular es va expressar la portaveu d'ERC –Camí Mendoza–: "votarem a favor d'aquest encàrrec de gestió perquè no hi ha una altra solució; aquest punt ens el podríem estalviar si com s'ha demanat repetidament en aquest plenari s'hagés impulsat la dissolució d'Ingesòl tal com volíem tots els grups. Tots vam acordar aquesta dissolució per ser més eficients de cara a la ciutadania. M'agradaria saber perquè abans era exigible i imperiós –quan nosaltres governàvem– i ara ni tant sols està damunt de la taula". Per seguir prestant el servei, des d'ERC van votar a favor del punt però van denunciar "la falta d'interès del govern" i van puntualitzar que aquest era el primer servei que havia de passar a mans de l'Ajuntament un cop es fes la dissolució".

Sobre tot plegat, l'alcalde Oliver Klein va comentar que "les polítiques públiques d'habitatge s'han d'analitzar i no hem avançat en una data definitiva del procés de dissolució. En aquests moments hem d'assegurar el servei per als ciutadans que se'n beneficien. Qui governi el proper mandat haurà de redissenyar el cronograma".

Es prorroga el conveni amb l'Agència d'Habitatge de Catalunya

Pel que fa al segon punt, el del conveni amb l'Agència d'Habitatge de Catalunya, Camí Mendoza d'ERC va recordar que, "aquest se signa des de l'any 2019; aleshores el govern d'ERC vam considerar que era del tot necessari poder oferir i ampliar el servei en matèria d'habitatge. Celebrem que es continuï aquesta addenda per aquest servei tant necessari. Molts cambrilencs encara segueixen patint dificultats per trobar habitatge social. Voldríem preguntar quines gestions s'han fet per poder ampliar el nombre d'habitatges socials disponibles?".

Sobre aquest qüestió, la regidora de Benestar Social, Yolanda Quílez, va afirmar que, "hi ha moltes dificultats a Cambrils per trobar habitatge social i la idea d'aquest govern és fer un altre plantejament perquè és molt complicat. S'ha afegit un punt que és poder parlar amb grans tenidors i bancs per poder aconseguir més habitatges". L'alcalde també va afegir que l'activitat urbanística que s'està impulsant amb diferents plans com el PA-Alforja o el PA-6 Pinaret inclouen la promoció de nou habitatge social, molt necessari al municipi.

Comenta aquest article