Esports

El cambrilenc Xavi Maza, una jove promesa del motociclisme de vuit anys d'edat

Per Lluís Rovira i Barenys

 
 
 A dalt, Xavi Maza competint amb la seva minimoto. A sota, pare i fill en un dels dies d'entrenament.
Xavi Maza, un jove cambrilenc de vuit anys d'edat, s'ha estrenat enguany en el món de la competició de les dues rodes. Aquesta temporada està disputant la Copa Catalana de Minimotos i amb tres carreres disputades ocupa la desena posició.

Primer any de competició

Xavier Maza, pare del Xavi, explica a Revista Cambrils Diari Digital que el seu fill va tenir la primera moto ara fa un any, "va ser el dia de Sant Pere de l'any passat en què el Xavi va estrenar una minimoto xinesa. De seguida li va agafar afició i al cap d'un mes ja li vam comprar una Polini. Les motos xineses han impulsat aquest esport, ja que són les més barates i van bé per iniciar-se i per comprovar si un nen realment té afició".

A partir d'aquest moment el jove pilot cambrilenc es va dedicar a entrenar al Javi Club de Coma-ruga fins que s'ha estrenat enguany en la competició. La Copa Catalana del 2007 es va iniciar el mes d'abril d'aquest any i de moment s'han disputat tres proves. En aquesta primera prova Xavi Maza va aconseguir un novè lloc, tot un èxit per a un principiant. Ara, la següent prova i quarta de la Copa Catalana, es disputa aquest proper diumenge al Javi Club de Coma-ruga. Després, la competició queda aturada fins a l'octubre, en què es reprèn la competició.

Xavi Maza competeix amb l'escuderia Team Kato de la qual el barceloní Manel Casado n'és el cap d'equip. En la part tècnica i logística de cada carrera així com en els entrenaments s'hi implica tota la família. Tal i com explica Xavier Maza, "aquí ens ho fem tot entre tots. L'escuderia l'hem muntat entre quatre amics. El Manel és el cap d'equip, els mecànics som els pares. Quan hi ha una carrera et desplaces amb caravanes i autocaravanes i el divendres ja t'instal·les. Durant tot el dissabte treballes amb la moto i el diumenge és quan es fan les curses. El dia de la cursa comença a les vuit del matí amb la verificació de les motos i dels pilots. Després es fan els entrenaments lliures i, a continuació, les voltes de classificació. Després d'això comencen les curses. Cal dir que la prova d'alevins es disputa en dues mànegues".

Les curses

Les curses de minimotos es disputen en pistes de karts. Hi ha quatre categories: la dels més petits, que és l'aleví i on corre Xavi Maza; la categoria base, que agrupa els nens d'entre 10 i 14 anys d'edat; la sènior A, que és per a pilots majors de 14 anys i de més de 68 quilos de pes, i la sènior B, per a pilots majors de 14 anys i de menys de 68 quilos de pes. Enguany, la Copa Catalana consta de vuit proves.

Xavier Maza calcula en prop de 5.000 euros el pressupost per disputar les vuit proves de la Copa Catalana de Minimotos. En aquesta quantitat no s'hi inclou el preu de la moto, que és d'uns 1.200 euros. Cal dir que les minimotos de les categories més grans tenen les mateixes dimensions que les dels alevins. La moto del Xavi Maza és de 39 cc i té 4,2 cavalls, "aquestes motos poden agafar una velocitat de 80 km/h, tot i que és difícil que hi arribin, ja que es corre en pistes de karts i no tenen rectes suficientment llargues per aconseguir aquesta velocitat", explica Xavier Maza. En les categories sèniors, la cilindrada de la moto és la mateixa, però en aquests casos es dóna més potència a les motos canviant els tubs d'escapament.

De cara a la promoció

Aquest proper diumenge s'arriba a la meitat de la competició de la Copa Catalana de Minimotos. La darrera prova del campionat es disputarà el proper mes de desembre. De cara a l'any vinent, segons explica Xavier Maza, la intenció és que el seu fill torni a disputar la Copa Catalana, "el segon pas és disputar una ‘promo’ com ara la Rac 50 o la 70. Aquí ja es corre en motos amb marxes, tot i que es continuen fent les curses en pistes de kàrting. Aquí és on ha de començar a despuntar, perquè te'l pugui agafar algú. En aquest cas el pressupost també es dispara, ja que una moto Metrakit i l'equipatge de competició ja pugen, tot plegat, uns 4.000 euros".
De moment Xavi Maza està al primer esglaó com a pilot de motociclisme, tal i com van fer, en el seu dia, reconegudes figures del món del motociclisme com Toni Elias o Dani Pedrosa, que també van començar en el món de les minimotos.

Comenta aquest article