Tema del mes

13 de juny. Roda de premsa del PSC
Robert Benaiges: “Si no se’ns dóna la raó anirem al Tribunal Constitucional, a l’europeu o al celestial”

Per Lluís Rovira i Barenys, Judit Pinazo, Berta Ruiz

Un dia després de la roda de premsa del PP, va ser el PSC qui va convocar els mitjans de comunicació per tal de donar a conèixer el seu posicionament sobre la decisió de la Junta Electoral Central de donar per vàlid el vot al PP que ha provocat la pèrdua d’una regidora del PSC.

A l’acte hi van ser presents l’alcalde en funcions –Robert Benaiges– el regidor en funcions Dani Pallejà i una futura regidora, Anna Peláez. Abans, però, de donar comptes sobre les accions que s’han emprès per “restablir la legalitat del procés electoral”, Benaiges va voler deixar molt clara la situació del nou pacte de govern tot i els canvis que s’han donat, momentàniament, en la distribució en el nombre de regidors d’ambdues formacions. En aquest sentit, Robert Benaiges va remarcar que el pacte de govern acordat “és un pacte estable i continua endavant a pesar de les circumstàncies. Els números ens ho permeten i tenim majoria més que suficient per poder governar amb tranquil·litat”.

Robert Benaiges:
“S’ha seguit un procés irregular”

La decisió de la Junta Electoral Central va ser rebuda pel PSC amb sorpresa, “no només des de l’àmbit polític, sinó també des de l’àmbit de la pròpia gestió judicial”, segons va afirmar Benaiges. Des del PSC s’argumenta que es van tancar els col·legis electorals amb uns resultats determinats, “sense cap impugnació, ni cap tipus d’al·legació o reclamació que s’hagi remarcat”. Des del PSC es reclama que, segons s’explica en la llei electoral, els representants no poden reclamar cap vot que no s’ha contemplat ni a l’acta d’escrutini de la mesa el dia de les eleccions ni a l’acta de l’escrutini general que es va fer el dia 30 de maig; “el procediment que s’ha seguit ha estat totalment irregular i ens deixa als altres indefensos, perquè també podíem haver utilitzat els mateixos criteris en l’inici de tot el procés”.

Contenciós del PSC

El PSC va anunciar la presentació d’un recurs contenciós davant de la junta electoral de zona, que l’ha de traslladar a la contrapart, al PP. Posteriorment hi ha un període d’al·legacions i seguidament arriba al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. En aquest sentit, segons va explicar Benaiges, “tot i que no som partidaris d’obrir processos, crec que ho hem de fer per dignitat democràtica, per la defensa dels interessos del nostre partit, que són legítims, i per la voluntat clara i majoritària dels ciutadans de Cambrils. Anirem on faci falta i farem el que faci falta per allò que considerem que és just. Si no se’ns dóna la raó, anirem al Tribunal Constitucional, a l’europeu o al celestial. No hi ha dret al que ens han fet”.

Robert Benaiges:
“Li dono la raó al senyor Garriga: les eleccions es guanyen a les urnes, no als despatxos”

Robert Benaiges també va voler puntualitzar algunes declaracions realitzades des d’altres partits polítics. En aquest sentit, Benaiges va voler recordar les paraules expressades pel regidor popular Francesc Garriga, en què afirmava que les eleccions es guanyen a les urnes i no als despatxos. Sobre aquestes paraules, Benaiges va manifestar estar d’acord amb aquesta afirmació, tot i que, segons va dir, “ell no pot utilitzar aquest argument. Em sembla d’un cinisme pujat de to, quan hem demostrat amb documents que qui ha anat als despatxos a buscar coses que les urnes no han dit ha estat el senyor Garriga”.

D’altra banda, Benaiges també va referir-se a les declaracions de la número 1 de la llista popular en què manifestava sentir-se decebuda per l’actitud del cap de llista del PSC. Benaiges va explicar que no podia anar a parlar amb una persona i un partit que el dilluns següent, després de la nit electoral, ja plantejava tot aquest procés. Sobre d’altres declaracions fetes a la premsa per altres caps de llista, Benaiges també va voler contestar a les declaracions del cap de llista de la PLIC –Xavier Martí– que també va manifestar la seva decepció sobre l’actuació del candidat socialista. En aquest cas, Benaiges va voler deixar molt clar que “és el PSC qui va guanyar les eleccions i és qui ha d’escollir govern”, i que des del partit s’havia prioritzat durant tota la campanya la voluntat de reeditar el pacte d’esquerres.

Trobar línies de col·laboració amb CiU

D’altra banda, Benaiges va voler destacar que li agradaria buscar d’una “manera molt clara i expressa línies de col·laboració amb CiU”. Segons va afirmar, “hem formalitzat un pacte amb ERC i ICV, estable i prioritari, però m’agradaria trobar línies de col·laboració amb CiU per tal que en el proper mandat tinguem el màxim acord i consens possible entre les quatre forces per tirar endavant el projecte de ciutat. Podem trobar fórmules que ens ajudin a treballar de manera conjunta i després ja veurem com quallarà”.

Comenta aquest article