Cultura

Art

Cultura i entorn agrícola es donen la mà a la primera edició del Festival Partides (CONTÉ GALERIA FOTOGRÀFICA)

Partides, el Festival d’Art a Pagès, va celebrar la seva primera edició aquest cap de setmana en un espai agrícola del terme municipal cambrilenc situat a la partida de les Hortes Velles

Per Lluís Rovira i Barenys

Plantada de pans en una de les instal·lacions del festival Partides
Plantada de pans en una de les instal·lacions del festival Partides | Lluís Rovira i Barenys

Partides, el Festival d’Art a Pagès, va celebrar la seva primera edició aquest cap de setmana en un espai agrícola del terme municipal cambrilenc situat a la partida de les Hortes Velles, ben a prop del nucli de població de Mont-roig del Camp. Aquesta iniciativa, liderada per Pere Estadella, Jordina Ros, Aleix Antillach i David Pallarès va oferir un seguit de propostes en aquest espai agrícola cambrilenc amb vistes privilegiades a la serralada prelitoral que marca la silueta de la comarca del Baix Camp

Dos dies amb força activitat

Per una banda, les instal·lacions d'Àngels J. Sagués i Diego Gil, sorgides d'una convocatòria oberta, amb peces creades ad hoc, al voltant de temes com la cultura de la immediatesa o la reivindicació de l'àmbit emocional actiu. Aquesta creació mostrava unes fileres de pans plantats a terra i amb un missatge que proposava "PA-rar-se" i posar tota l'atenció en el moment present.

Per l’altra, Mònica Mura i Pep Aymerich amb Jofre Sebastian van proposar cadascú una acció-instal·lació amb un fil reflexiu comú al voltant del treball de la terra: Camp-so, "cultivar el so per escoltar la terra”, una literal recerca sonora i “Soc casa”, una construcció onírica aixecada sobre la profunda necessitat de transcendència. Una altra acció del cartell de Partides va ser la proposta de l’artista plàstica lleidatana Núria Costa Balasch, PLANTacció, que va convidar a les persones visitants a plantar lletres per a fer germinar paraules. En aquest cas les paraules recreades a la plantació van ser les de "Sobirania alimentària". També hi havia un muntatge, fet per Diego Gil, consistent en cors de bou en salaó, envasats en pots de vidre i apilats. Abans del dinar del dissabte, també hi va haver temps per fer un tast de vi del celler Mas del Botó, situat al terme municipal d'Alforja, a la vall del riu Cortiella, prop de Porrera.

La jornada de dissabte es va cloure amb Dlight, el projecte més recent del valencià Martí Guillem, en el qual el so i la llum es retroalimenten. Ahir diumenge es va celebrar un taller de dansa, LabraT., a càrrec de Lamajara, una estructura artística que elabora projectes de dansa en formats singulars.

Pere Estadella: "Estem molt contents de com ha anat aquesta primera edició de Partides i, a més, el temps ha acompanyat"

Pere Estadella, un dels organitzadors del Partides, ha expressat a revistacambrils.cat la seva satisfacció per com havia anat aquesta primera edició del festival, "tot va sortir tot com estava previst i no va caler activar el pla B". En un principi, aquest festival a l'aire lliure estava previst celebrar-lo aquest passat mes d'octubre però es va retardar per temes administratius relacionats amb les subvencions. Estadella ha reconegut que han estat de sort pel que fa a les condicions meteorològiques però que miraran de celebrar les properes edicions en èpoques de més bonança climatològica, "al maig o bé al setembre serien bones èpoques per celebrar-lo".

D'altra banda, Estadella s'ha mostrat molt content amb la participació, xifrada en una setantena de persones, "a més, els artistes que han participat en aquest festival s'han mostrat molt contents amb com s'havia desenvolupat". Aquesta edició de Partides ha comptat amb diferents col·laboracions com ara la de Verdcamp, que va lliurar carabasses i calçots al públic assistents, el Forn Sant Salvador, Francesc agricultors i l'Associació Manou d'Alforja, que va oferir un tast de formatges fets de forma artesanal de la llet dels seus ramats de béns i cabres.

Comenta aquest article

Galeries relacionades