Tema del mes

La Junta Electoral Central declara vàlid un vot nul del PP

Per Lluís Rovira i Barenys, Judit Pinazo, Berta Ruiz

Una de les meses electorals, el passat 27 de maig

La decisió de la Junta Electoral Central de donar com a vàlid un dels vots nuls del PP, el que portava el nom de la candidata encerclat amb bolígraf, ha trasbalsat el panorama polític local i, de retruc, ha retardat la configuració del nou consistori fins a principis del mes de juliol. Recordem que la Junta Electoral Territorial ja havia validat un dels vots presentats, el de les 5 paperetes del PP en un mateix sobre.

L’11 de juny

La decisió de la Junta Electoral Central es va conèixer el dilluns 11 de juny, tres dies després que PSC, ERC i ICV fessin públic el pacte de govern municipal per a aquesta legislatura. Cal dir que el mateix dia que es confirmava la reedició del tripartit local, el 8 de juny, la PLIC explicava en roda de premsa el paper que faria la formació independent en aquesta legislatura.

El dia 12 de juny, l’endemà de conèixer-se el canvi en el número de regidors, va ser el PP qui va convocar una roda de premsa per fer una valoració de tot el procés d’apel·lació. En aquesta compareixença també es va fer la presentació del número tres de la candidatura del PP i nou regidor, Iñaki Carnero.

L’endemà era el PSC qui convocava la premsa per fer una valoració del que havia passat. L’alcalde en funcions, Robert Benaiges, es va mostrar força indignat per la decisió presa per la Junta Electoral Central i va anunciar la presentació, per part del PSC, d’un recurs contenciós electoral contra aquesta resolució. La presentació d’aquest recurs ha estat la que ha paralitzat el procés de constitució del nou consistori, que s’hauria d’haver fet el passat 16 de juny i que haurà de tenir lloc el dia 6 de juliol, com a molt tard. En aquesta roda de premsa, Benaiges també va dir que volia trobar línies de col·laboració amb CiU.

La decisió de la Junta Electoral Central va suposar una sorpresa per als membres del tripartit local. El govern en funcions, a més, ja havia enviat la convocatòria per a la celebració del darrer ple de l’anterior legislatura, el ple de tancament, a celebrar el 13 de juny. Aquest ple també s’ha ajornat.

En tot aquest reguitzell de declaracions i contradeclaracions, finalment va ser CiU qui el passat 21 de juny va fer una roda de premsa per demanar al PSC que si vol compartir tasques de govern amb ells és qüestió de parlar-ne.

Abans d’estrenar-se la legislatura ja hi ha hagut rebombori polític. Serà un presagi?

Comenta aquest article