Cultura

Reportatge

Revista Cambrils farà la presentació del suplement històric «Un pacte entre veïns. Quatre-cents anys de la segregació de Montbrió respecte del terme de Cambrils»

La presentació d'aquest suplement, que es repartirà gratuïtament amb la Revista Cambrils de desembre, es farà aquest proper dijous 24 de novembre a les 19 h a la sala d'actes del Centre Cultural

Per Redacció

Targetó de l'acte de presentació del suplement històric de Revista Cambrils
Targetó de l'acte de presentació del suplement històric de Revista Cambrils | Redacció

La sala d'actes del Centre Cultural acollirà, aquest proper dijous 24 de novembre a les 19 h, la presentació del suplement "Un pacte entre veïns. Quatre-cents anys de la segregació de Montbrió respecte del terme de Cambrils", un reportatge elaborat per Manel Tarés i Meritxell Blay. Revista Cambrils s'adhereix a la commemoració d'aquesta efemèride amb la publicació d'un suplement especial que s'oferirà gratuïtament amb el número del mes de desembre de l'edició mensual. D'aquesta manera, Revista Cambrils fa novament una aposta per la promoció de la recerca i la divulgació històrica i patrimonial del municipi de Cambrils.

En aquesta ocasió, el reportatge ha estat fruit de la col·laboració d'un autor de Cambrils i una autora de Montbrió. L'historiador cambrilenc Manel Tarés i la filòloga clàssica montbrionenca Meritxell Blay han analitzat l'acte de la concòrdia entre les dues viles, el seu context, el contingut, els precedents i les conseqüències que va tenir. A més del contingut del document que es guarda en sengles còpies als respectius arxius municipals, s'han destacat, en especial, els problemes d'interpretació dels diferents punts de l'acord històric que portaren a la signatura de nous convenis, alhora que al sorgiment de nous conflictes que derivaren en llargs plets al llarg del segle XVIII.

El suplement compta, també, amb la presentació de l'alcalde de Cambrils Sr. Oliver Klein i l'alcadessa de Montbrió Sra. Carmina Blay. En la presentació d'aquest treball es lliurarà un exemplar del suplement a cadascun dels assistents.

400 anys de la segregació de Montbrió respecte de Cambrils

El 4 de novembre de 1622, es firmava la concòrdia entre les viles de Cambrils i Montbrió, amb l'aprovació de tots els caps de casa, amb la qual cosa el terme de Montbrió quedava segregat de la jurisdicció de la vila de Cambrils. L'acord s'aconseguia després d'un llarg període de conflictes polítics entre les dues poblacions, que s'iniciaren, possiblement, durant els darrers decennis del segle XVI, quan les dues viles aconseguiren restablir-se sota el domini reial després de molts anys sota la jurisdicció baronial dels ducs de Cardona.

70 anys de la Revista Cambrils

L'acte també servirà per fer un avançament dels principals actes i accions que es portaran a terme durant l'any 2023 en motiu del 70è aniversari de Revista Cambrils. La publicació mensual Revista Cambrils va néixer el setembre de 1953 i des de l'entitat editora, l'Associació Cultural Revista Cambrils, s'ha decidit impulsar un seguit d'actes commemoratius així com canvis destacats a la publicació impresa. Aquest avançament dels actes anirà a càrrec de Josep Capella, president de l'Associació Cultural Revista Cambrils.

 

Comenta aquest article