Informació general

Agricultura

Unió de Pagesos i entitats apícoles reclamen ajut administratiu en la lluita contra la vespa asiàtica

Unió de Pagesos i les entitats demanen a l’Administració que tingui en compte que el cost mitjà d’eliminar un niu de vespa asiàtica pot costar uns 300 euros

Per Redacció

Imatge de la roda de premsa dels representants d'Unió de Pagesos i de les entitats apícoles
Imatge de la roda de premsa dels representants d'Unió de Pagesos i de les entitats apícoles | Cedida

Unió de Pagesos, juntament amb Apicultors Lleidatans, l’Associació d’Apicultors de Barcelona, Apicultors Gironins, l’Associació Catalana d’Apicultors i la Cooperativa Apícola Tarragonina, reclamen al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que faciliti recursos perquè els apicultors i apicultores participin en el control de la vespa asiàtica (Vespa velutina), mitjançant la col·locació de trampes, ja que és el mètode més efectiu per pal·liar els greus danys que causa a les arnes. El sindicat i les entitats apícoles estimen que l’afectació d’aquesta vespa a tota l’apicultura catalana ja és del 45% i ja és present a tot el territori.
 
Unió de Pagesos i les entitats demanen a l’Administració que tingui en compte que el cost mitjà d’eliminar un niu de vespa asiàtica pot costar uns 300 euros, mentre que les trampes per a reines i el manteniment d’aquestes tenen un cost aproximat de 10 euros. El mètode de les trampes per capturar reines a la primavera i a la tardor (consistent en col·locar recipients amb un líquid atraient), és més eficaç i econòmic, i el poden dur a terme els mateixos apicultors. En canvi, el sistema d’eliminació de nius que prioritza l’Administració, que activa un dispositiu municipal davant de la presència d’un niu, implica mobilitzar més professionals i mitjans per retirar o inutilitzar els nius (Guàrdia Urbana, Bombers, Parcs i Jardins, etc.). Per a Unió de Pagesos i les entitats apícoles, és essencial que tot el sector i les administracions s’hi impliquin, i per això entenen que també caldria incentivar que l’eliminació de nius es dugués a terme a tots els municipis afectats.

Espècie invasora a Catalunya i danys en l'apicultura

Unió de Pagesos, que alerta des de fa anys de la presència d’aquesta espècie invasora a Catalunya pels importants danys que provoca a l’apicultura, ja que saqueja les arnes, adverteix que les altes temperatures de l'octubre n’han fet incrementar la presència. Aquesta vespa se situa davant de l’obertura de l’arna per on entren les abelles (piquera en castellà) i espera que les abelles tornin cansades i carregades de nèctar o pol·len per caçar-les més fàcilment. Originària del sud-est asiàtic i de grans dimensions, la vespa asiàtica s’alimenta principalment d’altres insectes, amb predilecció per les abelles. El 2013 es van detectar els primers exemplars a l'Alt Empordà i actualment ja està establerta a les comarques de Girona i de Barcelona. A les de Tarragona i Lleida està en fase d’expansió.
 
El sindicat i les entitats apícoles calculen que actualment hi ha un 90% d’arnes afectades a les comarques de Barcelona, i un 95% a les de Girona, mentre que a les de Lleida i Tarragona, entre el 20% i el 30%. A més, estimen que la mel que les abelles han deixat de produir a tot Catalunya a causa de l’acció de la vespa entre el setembre i el novembre d’aquest any ha estat d’uns 212.000 quilos, amb un valor econòmic també perdut de gairebé 1.700.000 euros. Tenint en compte les despeses d’alimentació de les explotacions apícoles catalanes, les pèrdues econòmiques totals superen en el mateix període els 2.500.000 euros. Aquest augment de despesa en alimentació és degut a que l’abella no ha pogut sortir a buscar aliment i s’ha hagut de menjar les seves reserves. A Catalunya hi ha actualment 2.178 explotacions apícoles i 118.120 arnes, segons dades del Departament.

El sindicat i les organitzacions d'apicultors de Catalunya han explicat aquestes qüestions avui, en roda de premsa a Lleida, en la qual han intervingut el responsable del sector d'Apicultura d'Unió de Pagesos, Josep M. Claria; el responsable d'Organització del sindicat, Josep Carles Vicente, i els membres de les entitats apícoles.

Comenta aquest article