Societat

Vins

Les Vinyes del Convent, el celler d'Horta de Sant Joan que acompanya els menús de les Jornades dels Fideus Rossos

El celler, l’únic que hi ha a la població d’Horta de Sant Joan, es va inaugurar ara fa cinc anys i compta amb unes instal·lacions modernes i disposa d’una maquinària tecnològicament molt avançada

Per Lluís Rovira i Barenys

Sala de criança del celler amb els fudres en primer terme
Sala de criança del celler amb els fudres en primer terme | Lluís Rovira i Barenys

Els vins del celler Vinyes del Convent, d’Horta de Santa Joan (Terra Alta), són els que acompanyen els menús que ofereixen els restaurants cambrilencs a les Jornades dels Fideus Rossos, les darreres jornades del calendari gastronòmic local. Aquesta és la primera vegada que aquest celler de la Terra Alta participa en unes jornades gastronòmiques cambrilenques. El celler, l’únic que hi ha a la població d’Horta de Sant Joan, es va inaugurar ara fa cinc anys i compta amb unes instal·lacions modernes i disposa d’una maquinària tecnològicament molt avançada. El seu propietari, Elies Gil, va obrir les portes del celler, aquest passat divendres, a la premsa per tal de mostrar-ne les seves dependències i fer un tast dels vins que s’hi elaboren, uns vins que busquen l'autenticitat i la singularitat.

Sisena generació dedicada al món del vi

Elies Gil representa la sisena generació familiar dedicada a l’elaboració de vi. El pas decisiu el va fer l’any 1992 quan juntament amb el seu germà, va decidir muntar el seu propi celler a Gandesa, la Vinícola de Gandesa, un celler de gran producció i que treballa amb algunes de les principals marques del món del vi català. El celler Les Vinyes del Convent va ser la culminació de tot un procés particular i la creació d’un projecte amb segell propi per part d'Elies Gil.

Les instal·lacions de les Vinyes del Convent són més que un simple celler. En elles s’hi recrea de manera contextualitzada, el claustre del convent d’Horta i compta amb dependències singulars com són una capella, un museu d’eines i maquinària agrícola així com espais de reunió a través del club de vins i també per a la celebració d’esdeveniments.

Vins blancs i negres, vi dolç i vi escumós

En aquests cinc anys d’existència del celler Les Vinyes del Convent ja ha elaborat una gama completa de vins i escumosos. La gama de vins arrenca amb Los Ceps de la Via Verda, blanc i negre, fets amb cupatges de diferents varietats, i segueixen Els Costums, blanc i negre, fets amb garnatxa blanca i negra (vernatxa amb el parlar tradicional d’Horta de Sant Joan). El Costums negre està fet amb Garnatxa Alta, una varietat única recuperada al celler. El Lola Bel és un vi rosat fet amb garnatxa peluda, i el Mon Pare, un vi negre fet amb Garnatxa, Syrah i Cabernet Sauvignon.

El Mas Sotorres, fet amb Garnatxa blanca i un petit percentatge de Viognier, és un altre dels vins singulars del celler ja que està elaborat d’uns ceps plantats al Parc Natural dels Ports. La gamma de productes del celler es complementa amb els escumosos Diferents i La Senyoria i amb un vi dolç, Lo Presbiteri. Elies Gil es mostrava molt satisfet dels seus vins i de la imminent novetat que traurà ben aviat al mercat. Els seus vins que han obtingut diferents reconeixements als premis Vinari d’aquests darrers anys i medalles a les Grenaches du Monde i als premis Decanter.

Elies Gil a la sala dels dipòsits de fermentació (Foto: Lluís Rovira i Barenys)
Museu d'eines i maquinària agrícola en una de les dependències del celler (Foto: Lluís Rovira i Barenys)

 

Comenta aquest article