Informació general

Benestar social

Margarita Oliva: «Fer estimulació cognitiva des de la infantesa ens prepararà per a un envelliment cognitivament saludable»

La presidenta de la Fundació Rosa Maria Vivar va explicar els detalls del projecte de construcció del centre de dia dedicat a malalts d'Alzheimer a Reus, així com les iniciatives de la Fundació

Per Berta Ruiz

Margarita Oliva, a l'esquerra de la imatge, durant la seva xerrada sobre el projecte de la Fundació Rosa Maria Vivar
Margarita Oliva, a l'esquerra de la imatge, durant la seva xerrada sobre el projecte de la Fundació Rosa Maria Vivar | Berta Ruiz

El Casal Municipal de la Gent Gran va acollir, el passat divendres a la tarda, una xerrada a càrrec de la Fundació Rosa Maria Vivar i de l'Associació de Familiars d'Alzheimer. La presidenta de la Fundació Rosa Maria Vivar, Margarita Oliva, va explicar els detalls del projecte que va consistir en la construcció d'un centre de dia dedicat a malalts d'Alzheimer, així com els projectes que desenvolupa la Fundació en el camp de la salut cognitiva.

Segons va explicar, "vam impulsar un projecte que va anar creixent com una bola de neu i va anar sumant aportacions altruistes d'arquitectes, enginyers, paisatgistes, constructors i de molta gent que va voler aportar temps, diners o coneixements o material. Va quedar un projecte molt més important del que havíem dissenyat, molt més bonic, molt més gran i molt més útil. També vam comptar amb la complicitat de l'administració pública i l'Ajuntament de Reus ens va cedir un solar. Amb la implicació de totes les parts i de la societat civil tenim un centre de referència per als malalts d'Alzheimer del Camp de Tarragona a rebre teràpia d'estimulació cognitiva. La nostra mare tenia una malaltia molt avançada, però volíem que ho pogués viure; de fet hi va poder estar dos mesos".

"Està demostrat que la gent que ha fet estimulació cognitiva si arriba una demència, els símptomes no són els mateixos i el curs de la malaltia tampoc"

Margarita Oliva va explicar que "els arquitectes van triar la fusta perquè és molt més ràpid de construir i perquè dona més calidesa i acolliment. Buscàvem una comoditat per al malalt. El centre té capacitat per a 200 persones; es van cuidar molt els detalls i amb un disseny específicament dedicat a malalts d'Alzheimer. També vam aconseguir suport de la Generalitat que es destina en forma de beques per a que les persones puguin assistir i vam pensar en seguir la nostra tasca. A més, ens hem endinsat en el món de la salut cognitiva que és un camp que encara no és massa conegut, però és molt important. Ens hem de cuidar el cervell i ens hem de preparar per a una esperança de vida llarga i amb bona salut cognitiva. Es pot cuidar igual que cuidem la salut física i per això s'ha de fer estimulació cognitiva, obligar al cervell a fer exercici i a tenir reserva cognitiva, és a dir, fabricar aquesta reserva– per si algun dia la necessitem; està demostrat que la gent que ha fet estimulació cognitiva si arriba una demència, els símptomes no són els mateixos i el curs de la malaltia tampoc. Fer estimulació cognitiva des de la infantesa ens prepararà per a un envelliment cognitivament saludable".

Contribució divulgativa de la Fundació i organització de tallers d'estimulació cognitiva

Sobre aquest concepte de l'estimulació cognitiva, Margarita Oliva va comentar que, "no és fer sudokus, està molt bé fer-ne però si només fem sudokus no fem cap esforç. Si sempre fem el mateix exercici no serveix de res; hem de fer coses que costin. A més, des de la Fundació hem assumit una tasca que és la de la divulgació; parlar de salut cognitiva i fer contribució de continguts a nivell social en aquest camp. Per això hem desenvolupat uns tallers: uns anomenats taller quimiocervell per a malalts i els altres que són tallers intensius de memòria per a empreses que estan adreçats a gent sana".

Comenta aquest article