Cultura

Història

Montbrió del Camp commemora els 400 anys de la seva segregació de Cambrils

A Montbrió, avui es fa una xocolatada a l'antiga i una projecció d'un mapping a la Casa de la Vila i demà es fa la presentació de "El llibre de la Concòrdia de 1622"

Per Redacció

Cartell amb els actes programats a Montbrió del Camp, aquest cap de setmana
Cartell amb els actes programats a Montbrió del Camp, aquest cap de setmana | Cedida

La veïna població de Montbrió del Camp celebra, aquest cap de setmana, els actes de commemoració dels 400 anys de la Concòrdia entre Cambrils i Montbrió (1622-2022). El 4 de novembre de 1622, avui fa 400 anys, els representants dels dos pobles, Cambrils i Montbrió, van signar la concòrdia mitjançant la qual Montbrió va passar a ser un municipi independent. L'historiador cambrilenc Josep Salceda i Castells, en una de les seves Estampes Cambrilenques que du per nom La segregació de Montbrió del Camp, explica que, referint-se a Montbrió, "aquesta vila, fent servir uns termes d'ús corrent actualment, gaudia d'una certa autonomia, però estructuralment era considerada com un assentament urbà situat dins el terme de Cambrils, encara que allunyat uns quilòmetres del centre urbà mare". Salceda també apunta que, al llarg del segle XV i principis del XVI, " els punts més importants de fricció eren econòmics i derivats de les obres de defensa de Cambrils i de les restauracions a l'església. Cambrils volia que col·laboressin els de Montbrió en les dues obres, i aquests feien el ronsa, invocant els seus privilegis i provocant una fluïda correspondència amb el rei i el prelat."

 Tal com explica Salceda, "Els anys van anar passant amb trifulgues de tota classe fins que, potser molt cansada la gent dels dos pobles de tant d'incordi, van arribar a la conclusió que seria millor que cadascú anés a la seva i, per assolir-ho, es va redactar la famosa concòrdia per la qual, amb una sèrie de pactes, cada poble seria independent i Montbrió restaria definitivament segregat de Cambrils. El redactat del document va ser llegit l'1 de novembre de 1622 a la gent de Cambrils, congregada a l'església parroquial de Santa Maria a so de pública crida, i el dia 3 a la gent de Montbrió, congregada també a la seva parròquia; l'endemà, dia 4, els representants dels dos pobles van signar el pacte. Montbrió s'havia constituït en municipi independent."

Actes a Montbrió, avui i demà

A Montbrió del Camp, els actes de commemoració dels 400 anys de la signatura de la Concòrdia entre Cambrils i Montbrió comencen avui, aquesta tarda, amb una Xocolatada a l'antiga, a les 17,30h a la plaça de la Vila i la projecció d'un mapping dels 400 anys, un espectacle de llum, color i música que es projectarà sobre la Casa de la Vila, a partir de les 18,45h i en projeccions cada 30 minuts.

Demà, 5 de novembre, es farà la presentació del llibre "El llibre de la Concòrdia de 1622. Una fita històrica per a la sobirania municipal", al Cinema Nou a partir de les 12,30h. En aquest llibre hi han participat dos col·laboradors habituals de Revista Cambrils, els historiadors Manel Tarés i Jaume Borràs.

Comenta aquest article