Societat

Solidaritat

Creu Roja Joventut busca 8.000 jocs i joguets per a nens i nenes vulnerables de la província

Creu Roja Joventut organitza entre el 22 i el 29 d’octubre una setmana de difusió del projecte ‘La Joguina Educativa’

Per Redacció

Voluntaris de Creu Roja en una campanya de recollida de joguets
Voluntaris de Creu Roja en una campanya de recollida de joguets | Cedida

Les joguines no només són una font d’oci per als infants i joves, sinó que a més ajuden a millorar les seves habilitats comunicatives i relacionals. En aquest punt recau la importància de que cada nen i nena tingui una joguina, i que la família i l’entorn entenguin el perquè aquest tipus de productes han de ser adequats a cada persona, edat i capacitats. Sota aquesta premissa, Creu Roja Joventut organitza entre el 22 i el 29 d’octubre una setmana de difusió del projecte ‘La Joguina Educativa’, en el qual s’emmarca la tradicional campanya de recollida de joguines que des de ja fa 30 anys l’entitat realitza a la demarcació.Aquesta sensibilització serà l’avantsala de l’inici de la recollida,que arrencarà l’1de novembre i s’allargarà fins el 4 de gener del 2023.L’edició d’enguany comença amb un taller de teatre per a infantsentre3 i12 anys,de la mà de la companyia Tornavís Teatre, que es durà a terme el dissabte 22 d’octubre a l’Espai Jove Kesse de Tarragona (de 17h a 19h), al qual es podrà accedir portant una joguina nova, no bèl·lica i no sexista(amb inscripció prèvia: https://bit.ly/taller-teatre-CRJ).

Per altra banda,durant aquests dies s’han organitzat activitats sobre el valor pedagògic del joc i la joguina amb famílies i professionals que treballen amb infants,entre les quals destaca un taller al mateix Espai Jove Kesse el 26d’octubre.La campanya de recollida de joguines és una iniciativa que té la finalitat de promoure l’ús dels jocs i les joguines com a eina educativa i de transmissió de valors en el context escolar i familiar. “No ens quedem únicament en entregar una joguina, sinó que impulsem tota una sensibilització darrere adreçada a la ciutadania i a les famílies, per entendre la importància del joc i la joguina en el procés vital dels infants, i en el fet que són elements transmissors de valors”, explica la coordinadora de Creu Roja Joventut Tarragona, Eva Cañete. L’objectiu d’enguany és arribar a recollir 8.000joguines i jocs nous, no bèl·lics i no sexistes a la demarcació, per poder donar resposta als més de 2.500 nens, nenes i joves en situació de vulnerabilitat als que la Creu Roja Joventut preveu arribaren aquest projecte.

Quin tipus de joguines es poden donar?

La campanya ‘Els seus drets en joc’ recollirà i distribuirà joguines noves, no bèl·liques i no sexistes, preferiblement sostenibles i cooperatives.Per a Creu Roja és molt important que tinguin aquestes característiques,ja que,tal com explica Cañete, “a través del joc s’adquireixen coneixements i comportaments i, per tant, si fomentem que els infants utilitzin joguines així, estem afavorint valors com la creativitat, la tolerància, el respecte, la igualtat o la sostenibilitat”. Creu Roja reivindica que el dret al joc ha de ser igual per a tots els nens i nenes, al marge de la situació en la qual es trobin. Per això, es treballa per tal que tots els infants i joves tinguin accés a una joguina nova i adequada ales seves característiques i capacitats.“Veiem a diari que existeix una necessitat de molts nens, nenes i joves que no disposen de la possibilitat de gaudir del joc. Ens movem perquè no hi hagi una infància de primera ni de segona categoria, per a que totes les persones tinguin garantits els seus drets fonamentals”, apunta Cañete.

On es poden donar les joguines?

Les donacions de joguines es podran fer als punts de recollida habilitats a la província,que es poden consultar a www.lajoguinaeducativa.org. Al mateix web es pot veure el calendari d’activitats de sensibilització i difusió previstes,on també es poden portar joguines.

L’Apunt

Altres maneres de col·laborar
A més de l’entrega de joguines als punts habilitats, es pot col·laborar amb la campanya d’altres maneres, com ara: ajudant a difondre la iniciativa,organitzant activitats de recollida, realitzant aportacions econòmiques (Bizum 03200) o cedint espais per a la campanya. Una altra fórmula de participar, en el cas de la compra online, és l’enviament directe de la joguina a una les seus de la Creu Roja. Les col·laboracions econòmiques permeten arribar a les franges d’edat que habitualment no queden totalment coberts amb les donacions, principalment de 0 a 3 anys i d’11 a 14 anys.

Comenta aquest article