Informació general

Homenatge

L'ANC Cambrils retrà homenatge al president Companys en el 82è aniversari del seu afusellament

L'acte d'homenatge es farà demà dissabte a 2/4 de 7 del matí a la plaça de l'Ajuntament, l'hora en què va ser afusellat Companys l'any 1940

Per Redacció

Imatge de l'acte d'homenatge que es va fer l'any passat a la plaça de l'Ajuntament
Imatge de l'acte d'homenatge que es va fer l'any passat a la plaça de l'Ajuntament | Cedida

L'ANC Cambrils retrà homenatge al president Lluís Companys i Jover –123è president de la Generalitat de Catalunya–, demà, dissabte 15 d'octubre, data en què es compleixen vuitanta-dos anys del seu afusellament al castell de Montjuïc. L'acte d'homenatge es farà a 2/4 de 7 del matí a la plaça de l'Ajuntament, l'hora en què va ser afusellat Companys, i consistirà en la lectura d'un poema sobre la seva figura i l'enlairament de tres coets. Els presents a l'acte menjaran també una presa de xocolata amb un tros de pa, perquè aquesta va ser l'última menjada que va fer el president. Per finalitzar l'acte es cantarà els Segadors.

El president Lluís Companys va ser lliurat per la Gestapo al règim de Franco, a Irun, el 29 d'agost de 1940. Torturat a Madrid, va ser traslladat a Barcelona el 3 d'octubre, on se'l va jutjar sense garanties processals i on va ser condemnat a mort per un Consell de Guerra. Durant el judici sumaríssim va assegurar estar disposat a morir "pels ideals i sense ombra de rancúnia". El 15 d'octubre va ser afusellat i va esdevenir l'únic president democràtic europeu afusellat pel feixisme. L'últim que va cridar el president va ser "Per Catalunya!"

Comenta aquest article