Informació general

Sanitat

Es posa en marxa el quiròfan de l'Hospital Lleuger, 12 anys i mig després de la seva inauguració

Aquest passat dilluns s'obria la sala d'operacions, tancada des de 2010, i que permetrà dur a terme intervencions quirúrgiques sense ingrés i sense anestèsia general

Per Berta Ruiz

El president José Montilla, la consellera de Salut Marina Geli i l'alcalde Robert Benaiges, juntament amb d'altres personalitats, van inaugurar l'Hospital l'abril de 2010
El president José Montilla, la consellera de Salut Marina Geli i l'alcalde Robert Benaiges, juntament amb d'altres personalitats, van inaugurar l'Hospital l'abril de 2010 | Arxiu Revista Cambrils
El quiròfan de l'Hospital Lleuger Antoni de Gimbernat es va posar en marxa aquest passat dilluns 3 d'octubre. 12 anys i mig després de la inauguració del centre hospitalari –l'abril de 2010– per fi s'ha obert aquesta sala d'operacions que havia estat tancada des d'aleshores. Aquest quiròfan permetrà dur a terme intervencions quirúrgiques sense ingrés i sense anestèsia general –només anestèsia local–. Concretament en la primera jornada de la seva posada en marxa es van realitzar cinc intervencions de fimosi i del fre de la llengua. Així doncs, l'Hospital Lleuger de Cambrils –gestionat per l'EDP Salut Sant Joan de Reus - Baix Camp– incrementarà la seva activitat ambulatòria de baixa complexitat.
Això suposarà una millora de la resolució de les llistes d'espera d'aquestes intervencions menors. Està previst que progressivament es puguin anar incrementant les intervencions de cirurgia ambulatòria, però de moment, encara no s'ha concretat res més al respecte.

Una reclamació històrica

Amb la posada en marxa del quiròfan de l'Hospital Lleuger Antoni de Gimbernat es posa fi a una reclamació històrica per part del consistori cambrilenc. Des d'aleshores ençà, l'obertura de la sala d'operacions havia estat un cavall de batalla constant i un tema de queixa recorrent per part de totes les forces polítiques. Recordem que l'ampliació del CAP i inauguració del nou Hospital es va fer el 20 d'abril de 2010, a càrrec de l'aleshores president de la Generalitat, José Montilla, i la consellera de Salut, Marina Geli. La sala d'operacions havia de posar-se en marxa aquell mateix estiu, però no va succeir. L'agost de 2010, l'aleshores consellera de salut, Marina Geli, donava una nova previsió d'obertura per a la tardor de 2010. Aquella data tampoc es va complir i es va fixar el primer trimestre de 2011 com a possible data d'obertura. El maig de 2011, Sagessa confirmava que el quiròfan es posaria en marxa a finals d'aquell mateix mes, però tampoc va ser així.

Continus incompliments de dates d'obertura

El gener de 2012, revistacambrils.cat informava que el quiròfan de l'Hospital Lleuger havia superat tots els seus problemes tècnics i que la seva obertura quedava en mans de CatSalut. Aquesta mateixa qüestió es repetia el febrer de 2013. En un plenari, l'aleshores alcaldessa Mercè Dalmau confirmava que la instal·lació estava a punt, però que la decisió d'obrir-la estava en mans de Sagessa. A part, el 'culebrot' de l'Hospital Lleuger també ha tingut la seva vessant econòmica, amb un deute pendent de la Generalitat amb l'Ajuntament de Cambrils i que va anar fent efectiu en diferents moments. El febrer de 2014, per exemple, el consistori rebia 472.465 euros corresponents al 2013. L'any 2015 semblava que seria el moment crucial de l'obertura del quiròfan i es va informar en diverses ocasions de possibles dates. A principis de març es fixava cap a finals del mes d'abril –tampoc es va complir– i al juliol s'informava que es posaria en marxa després de l'estiu. Nous incompliments. Al plenari de finals d'abril de 2016, l'aleshores alcaldessa Camí Mendoza confiava en la seva obertura que restava pendent de l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat, però tampoc va succeir.

El deute pendent de la Generalitat, l'altre cavall de batalla

El febrer de 2019, revistacambrils.cat informava del deute pendent de 2 milions d'euros que l'Ajuntament encara no havia cobrat de la Generalitat per les obres del centre hospitalari. Aquella qüestió també es va convertir en un veritable cavall de batalla. El maig de 2019, la Generalitat aprovava el pagament dels 2 milions d'euros que devia a l'Ajuntament de Cambrils per l'Hospital Lleuger. Dins de tot aquest procés de deute econòmic també es va arrossegar el cobrament dels interessos pendents. El febrer de 2021, s'informava que, finalment, l'Ajuntament no cobraria l'1,2 milions d'euros dels interessos que la Generalitat tenia pendents de retornar de les obres.

Comenta aquest article