Informació general

Ordenances fiscals

S'aproven inicialment les ordenances fiscals per a l'any 2023 amb el vot favorable d'ERC i l'abstenció de JxC

Com ja s'havia avançat, aquest passat dijous en roda de premsa, les principals figures tributàries com l'IBI, la taxa d'escombraries o la d'ocupació de la via pública no patiran cap increment

Per Berta Ruiz

Imatge de la sessió plenària celebrada ahir al matí
Imatge de la sessió plenària celebrada ahir al matí | Berta Ruiz

El plenari municipal corresponent al mes de setembre, celebrat ahir al matí, va aprovar inicialment les ordenances fiscals per a l'any 2023. Com ja havien avançat, aquest passat dijous en roda de premsa, l'alcalde Oliver Klein i el regidor d'Hisenda, David Chatelain, les principals figures tributàries –IBI, la taxa d’escombraries, l’impost de vehicles o les taxes d’ocupació de la via pública– no patiran cap increment el proper exercici. De fet, el regidor d'Hisenda va ser l'encarregat de desgranar l'explicació de la proposta d'ordenances fiscals proposada per l'equip de govern.

David Chatelain: "No augmenta la pressió fiscal a Cambrils"

Chatelain va emfatitzar que "no augmenta la pressió fiscal a Cambrils davant d'un escenari d'inflació que no té perspectives de baixar fins l'any 2024. Les ordenances són el document que ens serveix per determinar com gestionarem els ingressos i, posteriorment, arribarà el pressupost municipal". El regidor d’Hisenda va apuntar que el govern ha “estat molt sensible tant a la situació econòmica com a les previsions a curt i mig termini, que indiquen que es mantindrà una forta pressió inflacionista sobre els preus, especialment en el sector energètic, que està tenint una gran incidència en la despesa de les famílies”. Per aquest motiu va defensar que l’equip de govern ha decidit no traslladar els increments dels costos que també pateix el consistori, ja que representarien un càstig afegit als cambrilencs, que ja estan veient com minva la seva capacitat adquisitiva dia rere dia.  

Les novetats per al proper exercici

La proposta del govern municipal planteja propostes de modificació en sis de les ordenances, basades en qüestions de caire tècnic i jurídic. Com a novetats més destacables, a partir de l’1 de gener els hotels i càmpings podran acollir-se a la bonificació del 50% per instal·lació de plaques fotovoltaiques per a autoconsum, amb les mateixes limitacions establertes per a les naus en zona industrial. 

També s’aplicarà una bonificació de l’Impost d’Activitats Econòmiques per a les impreses que incrementin plantilla en els centres de treball de Cambrils. Tanmateix, les zones de càrrega de vehicles elèctrics passaran a considerar-se zona blava i per tant les persones usuàries hauran d’abonar la seva estada en les mateixes condicions que en qualsevol altra plaça d’aparcament de les mateixes característiques.  

El regidor d'Hisenda també va exposar que el període de recollida de propostes es va iniciar el mes de juliol, i durant la tramitació es va comptar amb els partits de l’oposició, que van poder fer propostes, alguna de les quals ha estat acceptada, per tal de ser inclosa en la fase prèvia a les al·legacions.  

Lluís Abella (JxC): "Faltaria més que haguéssim de castigar als nostres veïns! La nostra obligació no és castigar senyors del govern, la nostra obligació és vetllar pel benestar de la població cambrilenca"

En el torn de l'oposició, el portaveu de JxC Lluís Abella va avançar el vot d'abstenció del seu grup. En primer lloc va volar agrair la predisposició del regidor d'Hisenda i va celebrar que "la proposta que, des del nostre grup es va fer a les ordenances de 2022 s'incorpori ara. Es tracta de la bonificació del 50% de l'IBI a les instal·lacions hoteleres i càmpings que instal·lin sistemes d'aprofitament energètic". Per contra, Abella va lamentar que no s'haguessin inclòs d'altres propostes presentades pel seu grup. Pel que fa a la proposta del govern, Abella va incidir que, "estem parlant d'una mínima modificació d'ordenances fiscals", ja que dues de les novetats provenen dels grups de l'oposició –JxC i ERC–. Quant als canvis realitzats des del govern, Abella va apuntar que es tracten de qüestions molt mínimes o bé correccions ortogràfiques o de sintaxi.

En aquest punt, el portaveu de JxC va celebrar que "congelin els impostos –tal com s'ha anunciat als mitjans de comunicació" però va increpar que, "faltaria més que haguéssim de castigar als nostres veïns! La nostra obligació no és castigar senyors del govern, la nostra obligació és vetllar pel benestar de la població cambrilenca, i per un millor Cambrils. Ens parlen que han congelat els impostos, però si parlem de que ens han incrementat les zones d’estacionament de pagament, ens han eliminat la patrulla a les platges, no tenim un servei regular de grua, alguns espais museístics han estat tancats al públic; el servei del trenet turístic ha estat interromput, l’oficina d’atenció al públic del Patronat de Turisme l’han tingut tancada per les tardes durant juliol... Si analitzem que paguem els mateixos impostos, però rebem menys serveis, està clar que sí que ens han augmentat la pressió fiscal". Finalment, Abella va criticar que quan els partits que ara estan al govern estaven a l'oposició els exigien una baixada d'impostos i, ara que estan al govern, no duen a terme res del que demanaven.

Camí Mendoza: "Si titllaven les nostres ordenances de continuistes, perquè segons vostès, no introduíem cap canvi com li podem dir a les seves, les ordenances ‘prestades’?"

Per part d'ERC, la seva portaveu Camí Mendoza també va voler agrair al regidor David Chatelain, "el seu esforç personal per poder negociar aquestes ordenances. Igual que vam criticar l’any anterior que no ens van donar cap oportunitat, aquesta vegada podem dir que hem tingut l’oportunitat de fer aportacions que afortunadament s’han tingut en compte. Per tant avancem que el nostre vot serà favorable".

Dit això, Mendoza va voler tirar d'hemeroteca per recordar-li al regidor d'Hisenda les paraules que ell va quan ell era a l'oposició i s'aprovaven les ordenances per a l'any 2021: "es perd una gran oportunitat per reduir la pressió fiscal i lluitar contra els efectes de la pandèmia. Es podria haver reduït la pressió tocant les grans figures impositives com l'IBI o la taxa d'escombraries. El govern va presentar poca novetat de la resta, només canvis de tipus normativa. La línia continuista estava claríssima i no van presentar gaires diferències amb anys anteriors. Calia fer una dimensió fiscal adient o mesurada a la situació actual. Aquest no és el millor document…". En aquest punt Mendoza va afirmar que, "ja veiem quan els hi toca governar com va la cosa: mantenen la pressió fiscal en tots els tipus impositius; al contrari del que demanava fa poc temps. Si titllaven les nostres ordenances de continuistes, perquè segons vostès, no introduíem cap canvi com li podem dir a les seves, les ordenances ‘prestades’? Per que ja fa dos anys que els únics canvis que s’hi han inclòs són propostes de l’oposició".

La portaveu d'ERC va remarcar que, "constatem una vegada més que les promeses i els ‘fets’ que vostè reclamava i volia posar com a valor del seu nou govern no es corresponen en absolut. Tot i així, i reconeixen la seva tasca negociadora, sr. Chatelain, votarem a favor".

Comenta aquest article