Cultura

Formació

La URV presenta el seu «Decàleg d'alimentació i estil de vida saludable» en l'acte d'inauguració del curs del Campus Extens

Ahir al vespre, al Centre Cultural, es va dur a terme l'acte d'inauguració del curs acadèmic 2022-2023 del Campus Extens de la URV a Cambrils

Per Berta Ruiz

Acte d'inauguració del nou curs del Campus Extens de la URV, ahir al vespre. D'esquerra a dreta: Oliver Klein, Josep Pallarès i Gerard Martí
Acte d'inauguració del nou curs del Campus Extens de la URV, ahir al vespre. D'esquerra a dreta: Oliver Klein, Josep Pallarès i Gerard Martí | Berta Ruiz

Ahir al vespre, al Centre Cultural, es va dur a terme l'acte d'inauguració del curs acadèmic 2022-2023 del Campus Extens de la URV a Cambrils. Aquesta presentació oficial va anar a càrrec del nou rector de la URV, Josep Pallarès –que pràcticament s'estrenava en un acte públic–, l'alcalde de Cambrils Oliver Klein i el director del Museu d'Història de Cambrils, Gerard Martí. En una primera intervenció, tots tres van posar en valor la connexió que existeix entre la Universitat Rovira i Virgili i Cambrils a través d'aquests programes de formació i de difusió del coneixement al territori.

Precisament, ahir també s'encetava el programa amb la primera conferència d'aquesta primer trimestre. Aquesta conferència va portar per títol "Decàleg d’alimentació i estil de vida saludable" i va anar a càrrec de Nancy Babio Sánchez, responsable d’ensenyament del Grau en Nutrició Humana i Dietètica de la URV i Ruth Marquès Montejano, responsable de l’àrea de Benestar i Salut de l’Oficina de Compromís Social de la URV. L'acte també s'incloïa dins de la 5a Biennal d’Art Gastronòmic de Cambrils. 

Ruth Marquès: "La gent ha d'adoptar per tenir i prevenir, sobretot, malalties cròniques a través de l'alimentació i l'estil de vida saludable"

Tal com va explicar Ruth Marquès a revistacambrils.cat, "la universitat és una entitat promotora de salut i des de l’àrea de Benestar i Salut de l’Oficina de Compromís Social de la URV va sorgir la possibilitat de fer un projecte per promoure l'alimentació saludable, un estil de vida saludable i sostenible i dins d'aquest marc, hem treballat amb la Nancy que és la responsable d’ensenyament del Grau en Nutrició Humana i Dietètica de la URV, un projecte molt dinàmic i molt transversal. La idea és anar avançant i es basa en un decàleg, en 10 punts principals que la gent ha d'adoptar per tenir i prevenir, sobretot, malalties cròniques a través de l'alimentació i l'estil de vida saludable: tractem l'alimentació, el sedentarisme, activitat física i la son. Hem fet accions per comunicar i difusió del projecte: vam fer un shoowcooking i també estem intentant fer millores a les màquines vending per millorar les opcions més saludables per als nostres alumnes".

Nancy Babio: "També hem de cuidar el planeta"

Per la seva part, Nancy Babio va comentar que, "el decàleg són 10 punts principals que té en compte l'alimentació i l'estil de vida, però no només per a les persones sinó també per al planeta. Des de la universitat fem recerca i docència i, la nostra tercera missió és la transmissió de coneixement. Des del punt de vista de la nutrició hem vist que l'origen de moltes malalties cròniques –que són les principals causes de mort al món– tenen un component d'un determinat estil de vida. Ara també veiem que hem de cuidar el planeta. Des de l'evidència científica se'ns diu que al menys tenim tres àpats al dia multiplicats per 365 dies/l'any, per tant tenim més de 1.000 àpats que podem millorar no només per a nosaltres sinó també per a la salut del planeta. Al projecte també hem introduït la importància del malbaratament alimentari, ja que el 30% prové de les llars i per altra banda, l'ús del plàstic en el menjar i l'acumulació de residus que cal reduir. Una altra cosa amb la què també podem reduir aquests plàstics és consumir l'aigua de l'aixeta; hi ha evidències científiques que és bona, és sostenible i és ecològica. De tot plegat, informem i donem pautes de com poder aplicar-los".

Ruth Marquès a l'esquerra i Nancy Babio, a la dreta, en la seva presentació (foto: Berta Ruiz)

 

L’Apunt

"Decàleg d’alimentació i estil de vida saludable"
1. Els aliments d'origen vegetal, els reis de la taula! A cada àpat caldria incorporar-ne

2. Cal moderar el consum d'aliments d'origen animal

3. Passa a la versió integral dels aliments

4. Tria aliments de temporada i de proximitat

5. Beu aigua, la millor aliada contra la set

6. Redueix el malbaratament i no llencis menjar

7. Cuida't i cuida el planeta. Evita els aliments envasats en plàstic, les begudes ensucrades, els precuinats i els ultraprocessats

8. Redueix el sedentarisme! Si treballes assegut, fes una pausa activa cada 30-60 minuts

9. Activa't! Fes esport, juga, balla

10. Descansa! De 7 a 9 hores de son reparador i regular són importants a totes les edats

Comenta aquest article