Informació general

Igualtat

El Departament de Polítiques d'Igualtat enceta una campanya de sensibilització sobre l'impacte de les guerres en dones i infants

S'han programat diverses accions de conscienciació, pedagògiques i formatives

Per Redacció

Material que es difondrà durant aquesta campanya
Material que es difondrà durant aquesta campanya | Cedida

El Departament de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament ha posat en marxa una campanya de sensibilització ciutadana sobre l’impacte dels conflictes bèl·lics amb perspectiva de gènere. La campanya se centra en els greus riscos col·laterals que pateixen les dones i els infants com són les violències sexuals i/o ser víctima de tracta i durà a terme diverses accions sensibilitzadores, pedagògiques i formatives al voltant d’aquests impactes diferenciats.  

La primera activitat programada és el film-col·loqui del documental "From Here" de la directora Christina Antonakos-Wallace, que es projectarà el 22 de setembre a les 20:30 hores al Cinema Rambla de l’Art. Les entrades es poden comprar per un euro i mig a través d’aquest enllaç o directament a la taquilla. El documental aborda la necessitat, expectatives i acolliment als quals s'han de sotmetre les persones que es veuen abocades a fugir dels seus països d’origen per motius bèl·lics, econòmics, polítics, d'orientació sexoafectiva i/o d'identitat i/o expressió de gènere. Després de la projecció, s’obrirà un col·loqui amb la productora creativa alemanya Canan Turan, que és una estudiosa del cinema i realitzadora de documentals que ha treballat en la producció de nombrosos projectes. Canan va debutar com a directora el 2012 amb Kıymet, que es va presentar a diversos festivals internacionals i es va projectar al cinema Kino Moviemento de Berlín durant un any. 

Campanya amb cartelleria específica

La campanya també engloba cartellera específica, creada per l’artista local Marta Nolla, sobre diferents temes relacionats amb els conflictes bèl·lics. El primer cartell està dedicat al Dia internacional contra l'explotació sexual i el tràfic de dones, nenes i nens (23 de setembre) i el segon al Dia Internacional de les persones refugiades (20 de juny). També es difondran cartells sobre el Dia mundial de la Pau (21 de juny) i l’abordatge de la violència sexual contra les dones com arma de guerra. 

S'està elaborant la guia "Elles són refugi"

Altres materials que s’han editat en el marc d’aquesta campanya són una guia per a professionals i persones, especialment dones, que han de sol·licitat asil, i un glossari amb perspectiva feminista i LGBTI+ amb paraules clau per treballar la coeducació a les aules, adreçat a l’alumnat de 4t a 6è de primària, que es va repartir a tots els centres educatius del municipi durant la setmana passada. A més, s’està elaborant la guia "Elles són refugi" sobre l'impacte de la immigració i la demanda d'asil de dones de diferents parts del món per tal de facilitar informació, sensibilització i reflexió/debat al voltant d'aquesta realitat, sovint invisibilitzada, que s’adreçarà a l’alumnat dels instituts. 

El programa d’activitats conclou amb una formació especialitzada sobre l'acompanyament a les dones migrants i/o demandants d'asil per disposar d'eines de detecció de situacions de vulnerabilitat, tràfic i/o tracta i poder portar a terme una intervenció integral i multidisciplinar amb elles. La campanya ha estat finançada pel Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat.

Comenta aquest article