Cultura

Teatre

Mont-roig acollirà, aquest dissabte, l'estrena de l'espectacle escènic «Paisatges i retrats» amb segell cambrilenc

El muntatge teatralitzat i coral dirigit pel cambrilenc Iban Beltran forma part dels actes del centenari del quadre ‘La Masia’ de Joan Miró

Per Redacció

Presentació de l'espectacle que es representarà aquest dissabte a Mont-roig del Camp
Presentació de l'espectacle que es representarà aquest dissabte a Mont-roig del Camp | Cedida

Els carrers del nucli antic de Mont-roig i la plaça Mossèn Gaietà Ivern viuran, aquest proper dissabte 17 de setembre, entre les 18.30 h i les 21.00 h, l’estrena de l’espectacle itinerant teatralitzat "Paisatges i retrats". Es tracta d’un muntatge coral dirigit pel cambrilenc Iban Beltran a partir de la participació d’una seixantena de persones del teixit cultural de Mont-roig i també d’una desena de persones que van respondre a la crida ciutadana que es va fer per trobar testimonis directe d’homes i dones que van conèixer Joan Miró durant la seva estada a Mont-roig o bé que poden aportar-hi la seva història a partir de la memòria oral que han conservat dels seus familiars i coneguts.

Aquesta acció dividida en dues parts i que tindrà una única representació dissabte al vespre és un dels actes principals del programa 100 anys inspirant, que aquest 2022 commemora el quadre La Masia que Miró va pintar a Mont-roig el primer quart del segle XX. Està impulsat per l’Ajuntament de Mont-roig del Camp amb el suport de la Fundació Mas Miró, la Successió Miró, la Diputació de Tarragona, la Secretaria d’Estat de Turisme i el patrocini de l’Associació de Càmpings de Mont-roig del Camp.

Paisatges i retrats és un espectacle que “dona veu a la gent de Mont-roig”

Paisatges i retrats és un espectacle que “dona veu a la gent de Mont-roig”, recorda Iban Beltran, que afegeix que ”el municipi, clau en la trajectòria i inspiració artística de Joan Miró, ha estat sempre objecte de la mirada del pintor i de tots els estudiosos de l'obra: Miró pintava aquest paisatge, aquest retrat era aquella dona, des d'aquí va pintar aquell altre quadre... però poques vegades Mont-roig esdevé subjecte, quan es vincula a Joan Miró”.

“Encara avui hi ha molta gent que el va conèixer i que va tenir relació amb l’artista. I per això vam fer una crida a través de les xarxes socials: demanàvem que aquestes persones que el van conèixer de prop compartissin amb nosaltres els petits moments de vida que van tenir amb el pintor”, recorda el director de l’espectacle, que ha comptat amb la col·laboració de l’artista cambrilenca Nuri Mariné que ha dissenyat l’espai escènic del muntatge. Beltran afirma que va plantejar l’espectacle amb la intenció de “voler saber com és la gent de Mont-roig, quina és la seva ànima, què és allò que va seduir Joan Miró i què el va vincular per sempre amb Mont-roig del Camp”.

Espectacle en dues parts

Així, l'espectacle tindrà dues parts clarament diferenciades: la primera serà una mostra de l'activitat creativa (artística i artesana) del municipi, que es distribuirà en mitja dotzena de racons amb encant que es troben al voltant de l'Església de Sant Miquel. Aquests espais es podran visitar a partir de les 18.30 hi estaran actius fins que comenci la part central de l’espectacle. Aquesta segona part de Paisatges i retrats(20 h) serà una narració compartida i plural de petites històries de gent diversa i èpoques diverses de Mont-roig en un format d'espectacle que alternarà la narració amb intervencions musicals.Aquesta part central de Paisatges i retrats es farà davant de l’Església de Sant Miquel, a la plaça Mossèn Gaietà Ivern, just a la gran escalinata que farà d’escenari des d’on tindran lloc les intervencions dels testimonis orals. El públic podrà gaudir de l’espai des d’una perspectiva nova, gràcies també al disseny escenogràfic i el muntatge de llums que hi haurà, tot coincidint amb la posta de sol.

En total, una seixantena de persones (artesans/es i artistes locals, titellaires, membres del grup de teatre els Xuts, del grup sardanista Rotllana Mont-rogenca, els Grallers de Mont-roig, la Kobla d’en Taudell, el músic Guillem Anguera i la seva banda, la Coral Sant Miquel...) i algunes persones d’altres poblacions estan implicades en aquest espectacle que vol ser una representació de l'estima de la gent de Mont-roig per Joan Miró.El director teatral ha volgut agrair “la participació i la gran resposta de tota la ciutadania des d’un primer moment”. Per la seva part, l’alcalde Fran Morancho, també s’ha mostrat molt satisfet de la feina feta fins ara per l’equip artístic, per la bona acollida de les entitats i les persones de Mont-roig i ha animat a tothom a assistir-hi dissabte “perquè serà una oportunitat única com ho va ser la visita i l’homenatge a Miró de l’any 1979”