Informació general

Política

ERC i JxC fan balanç del primer any de la moció de censura: «On està el canvi promès? Sí hem tingut un canvi, però a pitjor»

Avui, 14 de setembre, es compleix un any de la moció de censura presentada contra el govern municipal –encapçalat per Camí Mendoza– que suposava un canvi a l'alcaldia

Per Berta Ruiz

Roda de premsa a càrrec de tots els regidors d'ERC i de JxC, aquest matí
Roda de premsa a càrrec de tots els regidors d'ERC i de JxC, aquest matí | Berta Ruiz

Avui, 14 de setembre, es compleix un any de la moció de censura presentada contra el govern municipal –encapçalat per Camí Mendoza– que suposava un canvi a l'alcaldia. El conjunt de forces de l'oposició –PSC, Cs, PP i els dos regidors no adscrits– juntament amb l'NMC propiciaven aquest canvi de govern. Aquest matí, els dos grups que van ser cessats del govern –ERC i JxC– han ofert una roda de premsa per fer balanç d'aquest any de l'actual govern municipal d'ençà que va agafar les regnes de l'Ajuntament. Camí Mendoza i Lluís Abella, amb l'acompanyament dels seus companys de partit, han estat els encarregats de valorar aquest primer any del govern encapçalat per Oliver Klein.

Camí Mendoza: "Anuncien idees i intencions que dubtem molt que vegin la llum"

Per començar, l'exalcaldessa de Cambrils i portaveu d'ERC –Camí Mendoza– s'ha referit a les paraules que van recolzar la moció de censura criticant l'anterior govern de "continuisme, paràlisi, endarreriment, falta de lideratge... Aleshores van dir que traurien Cambrils de la paràlisi i que tindríem un Cambrils més net, més comercial i més social i amb uns serveis públics més eficients. De veritat? S'ha dut a terme alguna iniciativa en aquests quatre àmbits? Deien i deien que tenien bona sintonia, que eren un govern cohesionat, que tenien uns objectius clars i passió per Cambrils. L'alcaldable es comprometia a treballar per un Pla d'Acció de govern fruit d'aquesta cohesió i el diàleg; l'hem demanat contínuament però aquest ni s'ha elaborat ni s'ha presentat. Defensaven aquest diàleg sincer i lleial, però segur que d'això no n'hi pot haver amb l'NMC. On són els canvis i en què ho ha notat Cambrils? No n'hi ha. Això sí que és continuisme i paràlisi; ni un sol projecte propi. Anuncien idees i intencions que dubtem molt que vegin la llum. Només han recollit els projectes que estaven fets i pressupostats".

La portaveu d'ERC també ha posat en dubte que l'actual sigui un govern "cohesionat". Segons ha dit, "cada regidor fa la guerra per la seva banda; alguns, fins i tot, presenten algunes accions de govern per les seves xarxes personals. Massa cohesionat no en dona la impressió. Als qui tenen enganxats són als dos regidors no adscrits, potser hauríem de preguntar a canvi de què?". D'altra banda, Mendoza també ha criticat que "deien que tenien uns objectius clars i que havien de reconduir el rumb, però no sabem quin rumb tenen ni quin és el seu full de ruta. Ens trobem sense PAM i amb pressupost reduït en serveis socials, en llars d'infants, en ajudes que s'han deixat perdre..."

Camí Mendoza: "Un any després de tot allò que va 'motivar' la moció, el govern actual té el mateix problema que tenia l'anterior govern: tenir l'NMC dins"

Mendoza també ha enumerat un seguit d'accions qüestionables, al seu parer, per la manera de fer del govern: com la cessió de les antigues instal·lacions de TVCambrils als Escoltes i als veïns del barri de l'Eixample; la demolició de l'antiga estació de tren; la no convocatòria dels consells de barri d'alguns barris cambrilencs; la no dissolució –de moment– de l'empresa Ingesòl, etc. "Un any després de tot allò que va 'motivar' la moció, el govern actual té el mateix problema que tenia l'anterior govern: tenir l'NMC dins. On són tots els projectes que han anunciat però que no estan ni fets? El que està passant no s'ho mereix Cambrils".

Lluís Abella (JxC): "Tot el que estan fent ara és obra de l'anterior govern"

Per la seva part, el portaveu de JxC –Lluís Abella– també ha carregat amb contundència contra l'acció de govern en aquest darrer any. Al seu inici, Abella s'ha referit a les anomenades paraules de "continuisme, paràlisi, abandonament o volem un Cambrils més net" que defensava l'actual govern quan va fer la moció de censura. Abella s'ha preguntat: "on està el canvi promès? On estan les promeses. Sí hem tingut un canvi, però a pitjor! Han seguit els nostres projectes –que ja estan fets i dotats econòmicament–. La rotonda que s'està fent per connectar amb l'avinguda de l'Esport la va negociar la Camí Mendoza i ara ells presumeixen que es cosa seva; els passos de vianants al llarg de la via també, els parc de cal·listènia també; els projectes en pro de la conservació de la posidònia també... Tot el que estan fent ara és obra de l'anterior govern. Què ha fet el govern actual? Anuncien projectes com el parc de l'Esquirol, el tercer pavelló, la nau de la brigada o el Teatre Auditori quan no hi ha res fet encara. Ens alegrem que tot això es pogués fer pel benestar dels cambrilencs, però sense enganyar ningú quan encara no han iniciat cap tràmit, ni tenen partida... L'únic que han fet ha estat patrimoni".

En aquest punt, Abella ha detallat l'eliminació o el tancament d'alguns serveis com: la patrulla de platges; la no gestió del servei de grua; el tancament de l'oficina de turisme per les tardes durant bona part de l'estiu; el tancament de l'oficina de promoció econòmica durant quinze dies a l'agost... Segons el portaveu de JxC, "la deixadesa en la política de personal ha propiciat que molts espais culturals i museístics hagin estat tancats durant l'estiu; això dona una imatge pèssima de Cambrils. Tots els objectius que deien que tenien brillen per la seva absència. També deien que tindríem un Cambrils més net, però hem notat el canvi a pitjor: la neteja, la jardineria, hi ha més clots que mai, a les platges s'hi han invertit 0 euros quan són la nostra carta de presentació. On està l'ordenança de convivència ciutadana –que ja estava enllestida–?".

Lluís Abella: "De cara a les eleccions del mes de maig només demanem que mai més Cambrils tingui unes persones i un partit al capdavant que fan de la mentida el seu modus operandi"

Per al portaveu de JxC, el balanç d'aquest any està ple "d'improvisacions, desencerts, promeses desacreditades i incomplertes... Malauradament, Cambrils ha anat a pitjor. Va ser una moció només per interessos personals i per l'únic anhel d'una persona d'aconseguir l'alcaldia, acompanyat d'un grup d'oportunistes que volien escalfar la cadira. De cara a les eleccions del mes de maig només demanem que mai més Cambrils tingui unes persones i un partit al capdavant que fan de la mentida el seu modus operandi".

Comenta aquest article