Societat

Festa Major

La pluja marca el recorregut del seguici festiu en honor a la Mare de Déu del Camí (CONTÉ GALERIA FOTOGRÀFICA)

Després de dos anys de pandèmia que havien impedit la seva celebració habitual, ahir, es recuperava el format habitual del seguici festiu cambrilenc

Per Berta Ruiz

Un moment de la ballada dels gegants, ahir al migdia, al pati de l'Ermita
Un moment de la ballada dels gegants, ahir al migdia, al pati de l'Ermita | Berta Ruiz

Ahir, diada de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí, la matinal s'iniciava amb la trobada de tots els participants al seguici festiu, a la plaça del Setge. Després de dos anys de pandèmia que havien impedit la seva celebració habitual, ahir, es recuperava el format habitual. Així doncs, un llançament de coets per part del Ball de Diables Cagarrieres va ser el preludi perquè totes les colles es posessin en marxa per tal d'iniciar el recorregut. Aleshores, ja van començar a caure les primeres gotes de pluja d'una forma molt lleugera.

Obrien el seguici el Ball de Diables Cagarrieres amb la Galera i el seu grup de timbals; els seguien la Colla Gegantera Tota l'Endenga amb la Farnaca i la Farnaqueta, acompanyats dels timbalers de la Farnaca i dels Nyanyos Timbalers, el Marquès de los Vélez, el Cabo Quiñones,  els nanos i els quatre gegants cambrilencs –l'Armengol i la Magdalena, el Pere i la Camí– així com el seu grup de grallers; el Ball de Bastons de Cambrils; el pubillatge cambrilenc i les autoritats locals, mentre que la Cobla Ministrers de Cambrils tancaven el seguici.

La pluja marca tot el recorregut del seguici

Després de recórrer el carrer Major i el carrer del Cardenal Vidal i Barraquer; el seguici feia cap fins a la plaça de la Vila –on van fer diferents actuacions–. En aquest punt la pluja es va intensificar i, en algun moment, la Colla Gegantera Tota l'Endenga va arramblar els gegants per protegir-los de l'aigua. El seguici va seguir pel carrer de l'Hospital, la plaça de Marianao i el carrer de la Verge del Camí fins arribar a l'Ermita. Els gegants ja no van recórrer aquest tram final perquè la pluja anava calant cada vegada més.

Un cop dins del templa va tenir lloc la missa solemne concelebrada en honor a la Mare de Déu del Camí. Aquesta va ser presidida pel vicari general, Mn. Joaquim Fortuny Vizcarro, Mn. Joan Magí Ferré i els mossens de les dues parròquies cambrilenques: Joan M. Padrell i Joan M. Banús. També es va comptar amb l'actuació musical de la Coral Verge del Camí des del cor del temple. Un cop acabada la missa –i ja amb el sol lluint al pati– es va fer l'ofrena floral a la Mare de Déu del Camí per part de les autoritats, pubilles, hereus, entitats festives i cambrilencs i cambrilenques que ho van desitjar. En aquest punt també es va fer una petita ballada d'algunes entitats a càrrec dels timbalers dels Diables Cagarrieres, el Ball de Bastons de Cambrils, els nanos i els gegants Pere i Camí. La resta d'elements ja s'havien resguardat de la pluja tenint en compte les condicions climatològiques.

Per arrodonir la matinal festiva, les activitats es van traslladar al pati del darrere de l'Ermita. Allí hi va haver el vermut de Festa Major –amb el servei de bar a càrrec del Ball de Bastons de Cambrils– així com ballada de sardanes amb els Amics de la Sardana de Cambrils i la Cobla Maricel de Sitges.

Comenta aquest article

Galeries relacionades